De markt: aardappelen
Markt blijft onder druk staan
De voorbije weken bleef de neerwaartse druk op de Duitse, Belgische en Nederlandse noteringen aanhouden. PotatoNL noteerde voor bijna alle categorieën lager. Ook in Frankrijk daalden de noteringen stevig, net als in Duitsland. Ook op de termijnmarkt daalden de prijzen van 20,5 euro/100 kg naar 17,5 euro voor april. In ieder geval heeft de zeer vroege en vlotte pootperiode een negatief effect op de marktprijs. Het doet de inschatting over de uiteindelijke opbrengst van dit jaar ook omhooggaan. Begin april was ongeveer de helft van de aardappelen gepoot, wat als bijzonder vroeg mag worden beschouwd. Onder normaal blijvende weersomstandigheden mag men alvast verwachten dat er voldoende groeidagen zullen zijn voor een behoorlijk vroege oogst.
Op 1 april bedroeg de totale Belgische voorraad 1,82 miljoen ton aardappelen, wat evenveel is als vorig jaar. Na een vlotte afzet van vooral gecontracteerde aardappelen in de voorbije weken en maanden, blijven er meer vrije aardappelen in de schuur over en iets minder contracten (bron: Viaverda). Viaverda schat dat de totale productie 2024 in België op 4,31 miljoen ton lag (vroege en late rassen samen). Dit was nauwelijks hoger dan het vijfjarige gemiddelde (4,27 miljoen ton).
Deze totale productie bestond uit 235.000 ton vroege variëteiten en 4,08 miljoen ton bewaaraardappelen, waarvan 1,28 miljoen vrije aardappelen en 2,79 miljoen ton onder contract. De hoeveelheid vrije aardappelen lag hoger (+4%) in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde en er waren minder vroege aardappelen (-18%). De hoeveelheid contracten was vrij gemiddeld te noemen.
De huidige prijs voor Fontane en Challenger bedraagt meestal 10 tot 12,5 euro per 100 kg met 10 euro /100 kg als meest gehanteerde prijs. De marktstemming is rustig met weinig transacties. Er zijn terug meerdere afnemers op de markt. Het aanbod blijft aanwezig. Voor Bintje wordt meestal 10 euro betaald. De export blijft doorgaan naar Zuid- en Oost-Europa (bron: Viaverda).
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
