PAS-referentietool nog niet operationeel
Deze week stelde de Vlaamse overheid de PAS-referentietool ter beschikking. De tool heeft echter last van technische problemen waardoor hij nog niet operationeel is. Meer toelichting over het gebruik en de werking van de tool kunnen we bijgevolg nog niet geven.
Het doel van de PAS-referentietool is om elke veehouder de mogelijkheid te geven zijn PAS-referentie 2030 te berekenen. De PAS-referentie 2030 is de maximale ammoniakemissie, uitgedrukt in kg NH3/jaar, die na 31 december 2030 mag plaatsvinden op het bedrijf in kwestie. De tool is te vinden via https://pasberekening.omgeving.vlaanderen.be, maar werkt momenteel nog niet. Het departement Omgeving geeft aan alles in het werk te stellen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie
Naast de tool kan je als varkens-, pluimvee- of rundveehouder nu een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 aanvragen via het loket van de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie (Capas). Om een dossier in te kunnen dienen, heb je echter ook berekeningen uit de PAS-referentietool nodig.
Infosessie op 13 mei
Op dinsdag 13 mei, van 11 tot 12 uur, organiseert de Vlaamse overheid een online-infosessie en demonstratie van de PAS-referentietool en het loket voor het indienen van aanvragen bij de Commissie Afwijkende PAS-referentiesituatie.
Lees ook:
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan
Vanuit Boerenbond herhaalden we onze vraag om te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.