Het FAVV laat weten dat er een bijkomende besmetting met hoog pathogene vogelgriep van het type H5N1 werd vastgesteld in de zone Sint-Gillis-Waas (Oost-Vlaanderen). Het gaat om een braadkippenbedrijf met 95.000 dieren dat gelegen is in de bestaande 3 km-zone, waar gisteren in ee van de stallen een licht verhoogde sterfte werd gezien. De kippen worden vandaag geruimd.
Door de nieuwe haard breiden de bestaande beschermingszone (straal 3 km) en bewakingszone (straal 10 km) enkele kilometers uit in westwaartse richting. Er zijn geen bijkomende commerciële houderijen in de uitbreiding van de 3 km-zone, maar wel vier in de uitbreiding van de 10 km-zone. In de originele zones blijven de bestaande derogaties voor braadkippen en broedeieren behouden. Voor de nieuwe bedrijven in het toegevoegde deel van de 10 km-zone zijn deze derogaties mogelijk vanaf woensdag 12 maart 2025.
In de afgebakende zones zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht voor vogelhouderijen en -activiteiten. Voor de bedrijven die nieuw gelegen zijn in de afgebakende zones vinden de maatregelen terug in volgende documenten:
• De maatregelen voor de beschermingszone ( 3 km-zone) zijn hier (blanco procedure) en de maatregelen voor de bewakingszone (10 km) zijn hier (blanco procedure) te vinden.
De maatregelen in de zones worden verlengd in functie van de timing van de nieuwe uitbraak. Enkel het niet-overlappende deel van de bewakingszone (het oostelijke deel richting Antwerpen) zal volgens de oude timing worden opgeheven.
Het FAVV stelt dat de besmettingen bij wilde vogels in stijgende lijn gaan. Dit betekent dat de virusdruk rond pluimveehouderijen opnieuw hoog is en dat het risico van een introductie van vogelgriep in de stallen aanzienlijk is. De preventieregels en de bioveiligheid moeten dan ook strikt worden toegepast.
Kaart afgebakende zone Sint-Gillis-Waas

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.