Hoe bepaal je welk gewas je opneemt in je rotatie?
Gewasdiversificatie biedt landbouwers en de industrie nieuwe kansen om duurzamer en veerkrachtiger te werken. Door te experimenteren met nieuwe gewassen en slimme keuzes te maken, kunnen telers inspelen op een veranderende marktvraag en maatschappelijke verwachtingen. De tool CropExplore for Farmers helpt hierbij door uitgebreide informatie te bieden over meer dan 200 gewassen, met oog voor zowel landbouw als bio-economische toepassingen.
Telers staan tegenwoordig voor grote uitdagingen, maar ook voor kansen. Een van de meest besproken strategieën om landbouw duurzamer en veerkrachtiger te maken, is gewasdiversificatie. Dit betekent het toevoegen van nieuwe gewassen aan de rotatie. Maar hoe bepaal je welk gewas het meest geschikt is voor jouw situatie? En welk ras biedt het beste perspectief?
Ook de verwerkende industrie voelt de druk om in te spelen op duurzame oplossingen. Door de huidige crisissen groeit de noodzaak om te werken met duurzamere grondstoffen, ‘zero-waste’-productie te omarmen en de afhankelijkheid van het buitenland te verminderen. Maar dit roept eveneens vragen op: welke grondstoffen hebben het grootste potentieel om bij te dragen aan deze doelen?
CropExplore for farmers: een alles-in-één-oplossing
Om deze kenniskloof te overbruggen, werd de ‘CropExplore for Farmers’-tool ontwikkeld. Deze innovatieve tool bundelt uitgebreide informatie over meer dan 200 landbouwgewassen, inclusief details over teeltmethoden, inhoudsstoffen en mogelijke toepassingen. Hierdoor is de tool niet alleen relevant voor landbouwers, maar ook voor bedrijven die actief zijn in de bio-economie en op zoek zijn naar alternatieve grondstoffen.
Binnen het CropExplore for Farmers-project wordt specifiek gekeken naar de mogelijkheden van akkerbouwgewassen in de Vlaamse bio-economie. Demonstratiecases, zoals deder, yacon en hennep, tonen aan hoe deze gewassen kunnen bijdragen aan een duurzamere en lokaal verankerde landbouw.
De tool werd op Agriflanders gelanceerd. Je bekijkt hem via onderstaande knop.
Lancering van de CropExplore for Farmers tool op Agriflanders

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.