De aanhoudende droogte baart landbouwers meer en meer zorgen. Boerenbond vraagt dat de minister een stakeholdersoverleg droogte bijeenroept. Er is prioritaire toegang tot water voor landbouw als strategische sector nodig en een duidelijk kader dat hergebruik van water beter faciliteert.
Sinds maart 2025 heeft het amper geregend. De eerste onttrekkingsverboden zijn in delen van Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Antwerpen afgekondigd. Ook in Vlaams-Brabant wordt het droogte-overleg samengeroepen. De eigen watervoorraden raken stilaan uitgeput bij heel wat land- en tuinbouwers. Nochtans is water een essentiële grondstof voor planten en dieren. Op dit moment hebben zaadjes en jonge plantjes zoals onder meer spinazie, wortelen en bieten water nodig om te kunnen groeien en ook later in het groeiproces is water nodig.
Landbouw moet prioritair toegang krijgen tot water
Ondanks maatregelen om duurzaam en zorgzaam om te gaan met water, betekenen uiterst droge periodes dat landbouwers in de problemen kunnen komen bij het bewateren van planten en de watergift aan dieren:
"Onze boeren hebben prioritair water nodig om voedsel te kunnen produceren. De landbouwsector kan zijn productieproces nu eenmaal niet stilleggen. Als planten een week geen water krijgen, is de schade onomkeerbaar," weet Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. "Alle beleidsniveaus erkennen landbouw als een strategische sector voor onze lokale voedselvoorziening. Maar om voedsel te produceren heeft de sector water nodig."
Stakeholdersoverleg droogte
Boerenbond vraagt daarom dat de minister een stakeholdersoverleg droogte organiseert, waar land- en tuinbouw als een strategische sector bij betrokken wordt. Land- en tuinbouw moet bovendien prioriteit krijgen als er beleidskeuzes moeten worden gemaakt over de toegang tot water. Bovendien vraagt de sector dat er een duidelijk kader komt dat hergebruik van water beter faciliteert, en daarom sectoroverschrijdend overleg voorziet.
Het periodiek stakeholdersoverleg droogte heeft als doel om de situatie en de noden op het terrein te schetsen en samen met relevante actoren te bekijken welke oplossingen er mogelijk zijn rond het gebruik van water. Verder is er ook nood aan structurele maatregelen zoals investeringen in de realisatie van bufferbekkens en dient het hergebruik van bedrijfsafvalwater, gezuiverd water van rioolwaterzuiveringsinstallaties en permanente bemalingsinstallaties beter gefaciliteerd te worden.
Heb je vragen rond duurzaam watergebruik? Dan kan je terecht bij ons digitaal waterloket.

Volg de droogtetoestand
Tijdelijke captatieverboden
Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.
Tractorcontroles: zo ben je in orde
Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.