Bescherm kievitsnesten tijdens het broedseizoen
Met zijn kenmerkende roep en sierlijke vluchten is de kievit een bekende verschijning in ons landelijke landschap. Toch staat deze weidevogel onder druk. De kievit broedt op de grond, net op het moment dat landbouwers hun akkers beginnen te bewerken – een kwetsbare periode voor de nesten.
Landbouw en natuur hand in hand
Gelukkig zetten steeds meer landbouwers zich actief in voor de bescherming van deze bijzondere vogel. Zo ontdekte Hans Clabots, landbouwer uit Boutersem en voorzitter van de bedrijfsgilde, onlangs een kievitsnest op zijn veld. Hij markeerde het nest zorgvuldig om schade tijdens het ploegen te vermijden. “Je moet gewoon even opletten tijdens je werk”, vertelt Clabots. “Dat vergt een beetje moeite maar het is het meer dan waard.”
Ter bescherming van een aantal bedreigde vogelsoorten die op landbouwpercelen kunnen broeden heeft de Vlaamse overheid een compensatieregeling maar voor de kievit is dit momenteel niet het geval.
De gemeente Boutersem ondersteunt de inspanningen die landbouwers leveren wel. Enkele jaren geleden voerde ze een premie in van 50 euro per beschermd nest, al bleek het systeem voor verbetering vatbaar. Momenteel werkt de gemeente aan een vernieuwd reglement, dat naast de kievit ook andere typische akkervogels moet helpen beschermen.
Er zijn meerdere manieren waarop landbouwers nesten kunnen beschermen, zoals het markeren van nesten, het tijdelijk afdekken of zelfs het voorzichtig verplaatsen door uitgraven tijdens veldwerk.
Met kleine inspanningen kunnen landbouwers een grote rol spelen in het behoud van de kievit. Een mooie samenwerking tussen landbouw en natuur.
Op de website van Boerennatuur Vlaanderen vind je allerhande informatie rond nestbescherming. Download via de link een brochure met enkele tips.

Volg de droogtetoestand
Tijdelijke captatieverboden
Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.
Tractorcontroles: zo ben je in orde
Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.