Op 1 mei 2004 werden tien landen uit Midden-Europa lid van de Europese Unie. Vanaf 2007 traden ook Roemenië en Bulgarije toe, en later ook nog Kroatië. In de Europese Unie geldt een vrij verkeer van personen, goederen, kapitaal, diensten en van werknemers. Ook al is er vrij verkeer van werknemers, toch zijn er nog bepaalde regels wat het verblijf in een andere lidstaat betreft. Wanneer een onderdaan van een EU- land naar een andere lidstaat gaat en daar langer dan één week verblijft op een niet-publieke plaats (bijvoorbeeld bij particulieren), dan moet deze persoon zich melden bij de plaatselijke autoriteiten. Dit geldt dus bijvoorbeeld niet alleen voor Poolse werknemers die naar ons land komen als seizoenwerknemer. Ook Belgen die op vakantie gaan naar Frankrijk of Italië en bij particulieren logeren, moeten zich melden bij de gemeentelijke diensten. Door de gemeente wordt dan een document 3Ter (‘melding van tijdelijk verblijf’ of ‘aankomstverklaring’) afgeleverd. Dit document geldt voor drie maanden of 90 dagen. Wanneer seizoenwerknemers in de toekomst voor minder dan drie maanden naar ons land komen, blijft het document 3Ter van toepassing. Er zijn evenwel 100 dagen seizoenarbeid! En een 3Ter voor een duur van 90 dagen is hierbij niet voldoende. Sinds november 2024 is er een KB waarbij er voor seizoenwerknemers die langer dan drie maanden in ons land verblijven, een Bijlage 3 Septies voorzien. Deze geldt voor de volledige duur van de seizoenarbeid. Er gebeurt geen inschrijving in het rijksregister.
Wat is een Bijlage 19?
Wanneer een seizoenwerknemer voor meer dan drie maanden naar België komt geldt er nu een Bijlage 3 Septies. De betrokken persoon moet aantonen dat hij onderdaan is van een EU-land aan de hand van zijn ID-kaart. Er moet ook zekerheid zijn dat hij in ons land zal werken als seizoenwerknemer. Daarom moet de originele gelegenheidskaart worden voorgelegd. Er moet een Bijlage 19 (‘aanvraag van een verklaring van inschrijving’) worden opgesteld waarop deze gegevens worden vermeld. De seizoenwerknemer krijgt een kopie van de Bijlage 19. Met deze Bijlage 19 kan een document 3 Septies worden aangevraagd.
3Septies voor een langer verblijf
Een bijlage 3ter geldt slechts voor 90 dagen, maar er zijn 100 dagen seizoenarbeid. In het verleden moest de werkgever contact opnemen met de gemeente van verblijf om een verlenging te bekomen van de ‘aankomstverklaring’. Deze werkwijze was omslachtig en bovendien niet reglementair verankerd. Er is nu een Bijlage 3 Septies die geldt voor het hele seizoen. De Bijlage 3 Septies (‘Erkenning van het recht op verblijf van meer dan drie maanden van de burger van de EU’) is geldig tot de plukkaart vol is, maar loopt in elk geval af op 31 december van het betrokken jaar. Dit is een belangrijke vereenvoudiging. Op de Bijlage 3Septies wordt ook een foto aangebracht. Het verblijf van een seizoenwerknemer is nu geregeld voor de volledige periode dat hij in België werkt.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.