
Leerlingen maken kennis met gevarieerd aanbod tijdens Boerendagen
Boerendagen zijn een uitstekende gelegenheid voor leerlingen om meer te leren over het leven op de boerderij. In Vlaams-Brabant worden deze dagen vaak georganiseerd door landbouwers die hun kennis en passie voor het vak willen delen met jonge generaties. Het doel is om kinderen van het vijfde leerjaar op een interactieve en educatieve manier kennis te laten maken met verschillende aspecten van de land- en tuinbouw. Tijdens deze dagen krijgen de leerlingen niet alleen een kijkje in het dagelijks leven van een boer, maar ook uitleg over de belangrijke rol die landbouw speelt in onze economie, het milieu en onze voeding.
De thema’s die tijdens Boerendagen aan bod komen, zijn breed en gevarieerd. Ze hebben betrekking op de verschillende facetten van de land- en tuinbouw in Vlaams-Brabant, van de teelt van gewassen tot de verzorging van dieren.
Meer dan een uitstapje
De Boerendagen zijn meer dan alleen een educatief uitstapje. Ze dragen bij aan het bredere doel om kinderen bewuster te maken van het belang van de landbouw en het milieu. Door in contact te komen met landbouwers en meer te leren over de oorsprong van hun voedsel, krijgen de leerlingen inzicht in de herkomst van hun dagelijkse producten. Het bevordert ook een gevoel van respect voor de natuur en de dieren, en moedigt hen aan om na te denken over hun eigen consumptiegedrag.
Uitdagingen en innovaties
Boerendagen zijn een waardevolle ervaring voor leerlingen van het vijfde leerjaar in Vlaams-Brabant. Ze krijgen niet alleen een beter begrip van de land- en tuinbouw, maar ook van de belangrijke rol die deze sector speelt in onze samenleving. Door hun directe interactie met boeren leren ze de uitdagingen en innovaties in de landbouw kennen en ontwikkelen ze een diepere waardering voor het werk dat elke dag op de boerderij wordt gedaan. Zo dragen deze dagen bij aan het creëren van een generatie die meer betrokken is bij de landbouw en haar duurzame toekomst.
Auteur: Lies Goris, educatief medewerker Landbouweducatie
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Inschrijvingen jaarlijkse inspiratieconference geopend
Dit jaar geen cijfers of grafieken, maar een flinke portie warmte, eerlijkheid en een welgemikte lach. Met Joris Bruyninckx en Tom Waes. Schrijf je nu in!
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.