De markt: aardappelen
Markt houdt stand
Onverwacht kwam er midden februari een prijsdaling voor aardappelen. De rust op de aardappelmarkt lijkt intussen wel teruggekeerd. De dalingen van de noteringen zijn dus merendeels tot stilstand gebracht. Het lijkt er dus op dat de bodem van de markt bereikt is. Fontane en Challenger houden in Duitsland, België en Frankrijk stand op 17,50 euro per 100 kg. Duitsland noteerde vorige week voor Agria op 21 euro per 100 kg en Innovator bleef staan op 24 euro per 100 kg. Dat verdere dalingen zich niet voordeden, was voor telers met vrije aardappelen en meeleveraardappelen een opluchting. Maar er heerst ontevredenheid. De noteringen van ruim een maand geleden, toen Fontane en Challenger op 30 euro per 100 kg stonden, waren hoopgevend. De markt had op dat moment vertrouwen, maar moest vanaf half februari toezien dat de aardappelverwerkende industrie nauwelijks nog inkocht en daarmee voor kelderende noteringen zorgde.
Vanuit de verwerkende sector wordt wel melding gemaakt van kwaliteitsproblemen. Er komen meer meldingen binnen over aardappelen met een verminderde frietkwaliteit, aardappelen die extra moeten worden gewassen en aardappelen die gaan kiemen door een tekort aan of te late toepassing van kiemremmers. Inzake contracten hebben verschillende afnemers het gecontracteerde volume eenzijdig teruggeschroefd, wat tot grote bezorgdheid leidt. De FOD Economie benadrukt dat het eenzijdig wijzigen van contracten verboden is. Er is inmiddels een onderzoek gestart om na te gaan of er sprake is van inbreuken.
De prijs voor Fontane en Challenger bedraagt meestal 17,5 euro per 100 kg. De marktstemming is stabiel met weinig transacties. Het aanbod en de vraag zijn in evenwicht. Er is vraag naar exportgeschikte aardappelen, maar deze worden meestal aan lagere prijzen verhandeld. Voor Bintje wordt in functie van kwaliteit, grofte en afnemer 18,5 tot 20 euro. betaald. De marktstemming is prijshoudend (bron: Viaverda).

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.