De markt: granen
Markt niet onder indruk van geopolitieke spanningen
De voorbije weken was er in het algemeen weinig beweging op de graanmarkt. De weersomstandigheden in de voornaamste graanproducerende landen blijken gunstig, al spreekt men wel van droogte in een aantal regio’s, die tot nog toe geen invloed hebben op de prijzen. Globaal blijven de prijzen ter plaatse trappelen. We stellen ook vast dat de door Trump ingestelde invoertaksen nauwelijks of geen effect hebben, noch op de prijzen van graan, noch op de prijzen van oliehoudende en eiwithoudende gewassen.
Toch stellen we op de internationale markten een grote volatiliteit vast. Zelfs tijdens bepaalde dagen zien we tijdens de dag grote schommelingen op de markt. In ieder geval hebben we vandaag ook te maken met een markt die rekening houdt met de mogelijke opbrengsten van de toekomstige oogst. De markt blijft dus onzeker. De recente stijging van de waarde van de euro tegenover de dollar leidde tot beperkte prijsdalingen in Europa. Een en ander betekent dat Europees graan ietwat minder competitief is geworden tegenover andere aanbieders. In de komende weken zullen de weersomstandigheden nog nadrukkelijker een rol gaan spelen in de prijsvorming van de toekomstige oogst. Hoge temperaturen en droogte in grote delen van tarwe-exporterende grootmachten zoals Oekraïne, Rusland, de VS, Canada en Turkije hebben daar hun weerslag op de groei van tarwe, maar leiden vooralsnog niet tot oplopende koersen. Het kan dus nog andere richtingen opgaan. Ondertussen is bekend geworden dat Irak als exporteur toetreedt op de internationale tarwemarkt. De regering van dat land staat producenten toe om tot twee miljoen ton tarwe van eigen bodem te exporteren. Verder wil de Europese Commissie de export van tarwe uit Rusland en Wit-Rusland aan banden leggen om te voorkomen dat deze landen met de opbrengst de oorlog tegen Oekraïne financieren.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.