De markt: pluimvee
Pluimvee | Braadkippenprijzen verder gestegen
Het aanbod van braadkippen is niet voldoende om de marktvraag te lenigen. De slachthuizen kunnen extra kippen gebruiken, maar deze zijn momenteel redelijk schaars in de markt. De verkoop van pluimveevlees blijft tegelijkertijd goed doorlopen en de slachthuizen doen moeite om hun leveranciers te bevoorraden. Dat betekent dat prijsverhogingen ook kunnen worden doorgerekend aan de afnemers van pluimveevlees. Vanuit de slachterijen pleit men voor enige voorzichtigheid, gezien het risico op oververhitting van de markt. Op korte termijn wordt verwacht dat het aanbod van braadkippen licht zal toenemen, maar toch zou aan het huidige marktbeeld weinig veranderen. De krapte blijft aanhouden en dat betekent dat de noteringen mogelijk nog verder kunnen doorstijgen.
Eieren | Prijzen blijven stijgen
Verrijktekooi-eieren. De noteringen voor verrijktekooi-eieren stijgen verder door. Het aanbod blijft onvoldoende om de vraag te lenigen en daardoor gaan de noteringen dan ook verder de hoogte in. De verklaringen voor de opwaartse stuwing van de markt zijn ondertussen wel gekend. De vogelgriep in de VS en Europa spelen hierbij een belangrijke rol en daarnaast komt Pasen ook stilaan dichterbij. Met dit feest in het vooruitzicht zijn de brekerijen op zoek naar extra eieren, om een voorraad aan te leggen. Het ziet ernaar uit dat de verrijktekooinoteringen op korte termijn verder zullen stijgen.
Scharreleieren. De stevige vraag van verwerkerszijde zorgt ervoor dat de tafeleiermarkt als het ware wordt leeggezogen. Daardoor blijven de scharrelnoteringen stijgen en het ziet ernaar uit dat deze situatie nog wel even zal aanhouden. De eierhandelaars die een vaste prijs hebben afgesproken met de retail moeten interen op hun marge en hebben het dan ook moeilijk met deze marktsituatie, die in onze buurlanden vergelijkbaar met die in België. Op korte termijn zullen de scharrelnoteringen de opwaartse curve verder volgen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.