Op het melkveebedrijf van Boerenbond-bestuurslid Joachim De Ruyck in Kruisem werd donderdag de 400 pocketvergister van Biolectric officieel ingehuldigd. Volgens Biogas-E is het de 62ste installatie in Vlaanderen.
De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van onder meer Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns, Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens, Joop Verzele, burgemeester van Kruisem, en Philippe Jans, oprichter en CEO van Biolectric.
Volgens Jans lopen we in Vlaanderen achter in vergelijking met andere landen door de vergunningsplicht. “Meer dan 90% van onze pocketvergisters gaat naar het buitenland. Het verlenen van vergunningen blijft in Vlaanderen moeizaam verlopen, waardoor de verkoop tegenvalt.” Een vergunningsvrijstelling zou op korte termijn minstens 50 extra bestellingen in Vlaanderen kunnen opleveren, aldus de CEO.
Wat is een pocketvergister?
Een pocketvergister zet mest om in energie, en dat vanop de boerderij zelf. De technologie is toepasbaar op boerderijen met een omvang vanaf 60 melkkoeien of varkens. Via een geautomatiseerd proces wordt uurverse mest naar een vergister gepompt. In de vergister wordt aan de hand van een biologisch proces biogas geproduceerd. Dat gas wordt vervolgens gebruikt om een motor aan te drijven die elektriciteit en warmte produceert.
Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat een pocketvergister tot 82% van de broeikasgasemissies uit mest kan verminderen. Dankzij integratie op de boerderij wordt methaan dat anders in de atmosfeer terecht zou komen immers opgevangen en omgezet in energie. Bovendien kan het proces op die manier geautomatiseerd worden, zodat de boer zich kan blijven focussen op zijn dieren en akkers.
De installatie draait 24/7, onafhankelijk van weersomstandigheden, zo beantwoordt het aan de energienoden van een landbouwbedrijf. De overtollige elektriciteit wordt op het net geïnjecteerd.
Klimaatdoelstellingen
Minister Brouns ziet in pocketvergisting een belangrijke stap in de verduurzaming van de landbouwsector. Volgens de minister mag het vergunningenbeleid innovatieve technieken niet tegenwerken. Daarom gaat de minister in overleg met zijn collega van Energie om een vergunningsvrijstelling te bekomen. Hierdoor zouden landbouwers voor het plaatsen van een pocketvergister geen omgevingsvergunning hoeven aan te vragen of hun bestaande vergunning te herzien.
Auteur: Jo Gennez

Volg de droogtetoestand
Tijdelijke captatieverboden
Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.
Tractorcontroles: zo ben je in orde
Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.