“Vlaamse vleeskippensector heeft een toekomst”

Sofie Haesen en Martijn Thijs hechten veel belang aan bioveiligheid

“Toen ik veertien jaar was, had ik al voor mezelf uitgemaakt dat ik boerin ging worden.” Vleeskippenhoudster Sofie Haesen uit Tielt-Winge combineert nuchter boerenverstand met de droom om een carrière uit te bouwen in de land- en tuinbouw. Een droom die ze elke dag in de praktijk brengt, samen met haar vroegere schoollief en huidige echtgenoot Martijn. 

Het grote automatische schuifhek blijft zo veel mogelijk dicht op het bedrijf van Sofie en Martijn in het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge. Parkeren kan langs de straat. Dat heeft niets met de gastvrijheid van Sofie (28) en Martijn Thijs (28) te maken – de koffie wacht ons op aan de keukentafel – maar alles met het hoog houden van de bioveiligheidsprincipes op het bedrijf. “De dierenarts komt elke ronde een viertal keer langs om de diergezondheid mee op te volgen, maar voor de rest komt er buiten wijzelf liever niemand in de stal”, klinkt het bij Sofie en Martijn. Nog meer dan in andere sectoren geldt voor kippen dat voorkomen beter is dan genezen.

Samen in de stallen

Sofie leerde de knepen van het vak van haar vader Jean-Paul, die zelf varkens-en kippenhouder is. Haar algemene landbouwopleiding volgde ze aan het PIBO in Tongeren waar ze de middelbare landbouwopleiding volgde. Na de schooluren dook ze graag met haar vader mee de stallen in. Dat de boerenstiel ook haar leven zou worden stond al vroeg vast.

Toen in het zesde middelbaar het huis op de vleeskippenlocatie vrijkwam, was de beslissing snel genomen om naar daar te verhuizen. Dat deed ze overigens niet alleen, maar met haar toenmalig schoollief Martijn. “We waren pas een half jaar samen, maar voor ons was het een logische stap. We gingen met de auto samen naar school om het middelbaar af te werken, en ervoor en erna werkten we in de stallen.” Martijn komt van buiten de sector, maar werkte als kind en tiener graag mee op het varkensbedrijf in zijn straat. 

Ondertussen kent de kippenwereld geen geheimen meer voor hem. “We hebben veel geleerd van Sofies vader, maar ook vanuit dierenartsenpraktijk Galluvet en broeierij Belgabroed worden we ondersteund.” Voederfirma De Heus Voeders regelt de afzet. Naast de 83.000 vleeskippen over drie stallen op de locatie in Tielt-Winge kocht het koppel bijkomend nog een varkenslocatie in Kersbeek-Miskom (Kortenaken). Het gaat om een gesloten varkensbedrijf van 340 zeugen en bijbehorende afmest. “We willen echt met ons tweeën een volwaardig gezinsinkomen halen uit de landbouw. Dan moest er nog iets bij. Tijdens een ronde is het werk bij de vleeskippen eerder beperkt.”

Sofie
Familiebedrijf

Een ronde in de vleeskippen duurt inclusief reinigen en leegstand zeven weken; de zeugen draaien rond in een vierwekensysteem. Dat zorgt ervoor dat de arbeidspieken wel eens samenvallen. “Mijn zus heeft samen met haar man het ouderlijk bedrijf overgenomen. We helpen elkaar en ook de ouders springen bij waar nodig. Eigenlijk zijn we een echt familiebedrijf”, vertelt Sofie.

Emissiearm

De recentste vleeskippenstal staat er sinds 2012. Maar een landbouwbedrijf is nooit af. “In de oude stallen zijn de tl-lampen vervangen door leds, maar in de stal uit 2012 is de bestaande tl-verlichting nog te goed om al af te breken”, zo klinkt het. Alle stallen zijn wel uitgerust met een warmtewisselaar, waardoor de hele site emissiearm is. Voorverwarmde binnenkomende lucht bevat immers relatief gezien minder vocht, waardoor deze meer vocht kan opnemen in de stal. Daardoor is het strooisel in de stal droger, wat de vorming van ammoniak en geur tegengaat. 
 

sofie

"Eigenlijk zijn we een echt familiebedrijf."

Geurkader

Hoewel ammoniak/stikstof overal hoog op de agenda staat, vreest Martijn nog eerder het geurkader. “Het geurkader zoals het nu voorligt, is zo streng dat het onrealistisch is om te verwachten dat de sector hier ooit volledig aan zal kunnen voldoen. Geur is bovendien subjectief. Laatst kregen we bezoek van de inspectie na een klacht over geur, terwijl de stallen leeg waren. Op papier is dan maar genoteerd dat het probleem bij een open gracht wat verderop lag. Maar terugkoppeling naar de indieners van de klacht gebeurt niet, en dat vind ik jammer.” Als strooisel gebruiken Sofie en Martijn turf, omdat ze daar in hun stal de beste resultaten mee halen. 
 

sh
Handelsakkoorden

Martijn en Sofie blijven er ondanks alles rotsvast van overtuigd dat er een toekomst is voor Vlaamse vleeskippenhouderij. “De kippensector kan op een goedkope manier veel vlees produceren op heel korte termijn. De efficiëntie is erg hoog; je kan het bijna niet ecologischer doen. En dat aan dierenwelzijnsnormen die hoger liggen dan in landen zoals Oekraïne waaruit er geïmporteerd wordt. Handelsakkoorden worden hoog boven ons hoofd beslist, maar als er vlees uit landen kan overgebracht worden waar dierenwelzijn minder nauw wordt genomen dan bij ons, is dat oneerlijke concurrentie”, vindt Martijn.” 

Van variabel naar vast

Voorlopig voelen Martijn en Sofie er weinig voor om in te stappen in labels voor niches die bijvoorbeeld inzetten op nog meer dierenwelzijn. “Er is een goede vraag naar het vlees dat wij produceren. Als de markt het anders wil, zullen de meerkosten vergoed moeten worden of het verhaal stopt. Grotere herinrichtingen vragen sowieso een vergunning. En zolang het vergunningenkader op slot zit is het weinig motiverend om met andere concepten aan de slag te gaan als het alleen maar leidt tot veel gezeik in de vergunningsaanvraag”, vindt Martijn.

Wel investeerden ze in een opslagloods en zonnepanelen, waar binnenkort nog een batterij-installatie bijkomt. “Door deze investeringen maken we van de energiekost meer een vaste kost dan een onvoorspelbare variabele kost. Ook dat zijn stappen vooruit”, argumenteert Martijn.

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Vanuit Boerenbond herhaalden we onze vraag om te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen