Wie is Bavo Verwimp?
“Op ons bedrijf is er steeds veel begankenis”
In 2008 nam Bavo Verwimp bioboerderij De Kijfelaar over van zijn ouders. Het bedrijf is 30 ha groot, en de hoofdactiviteit bestaat uit het kweken van verschillende soorten groenten, aardappelen en granen voor de korte keten. Je vindt bij De Kijfelaar ook 30 stuks Belgisch witblauw dubbeldoel en 50 legkippen. Zo is de kringloop op het bedrijf rond, en is het aanbod in de hoevewinkel gevarieerd.
Bij zijn overname koos Bavo ervoor om het bedrijf om te schakelen naar biologische landbouw met afzet in de korte keten. Het is zijn doel milieubewust voedsel te produceren op een rendabele manier. Vooral de kans om met dit bedrijfsmodel zelf de prijs van zijn producten te bepalen, zorgde voor de omslag.
Hoe pakken jullie de verkoop van jullie producten aan?
“Alles wat wij produceren, gaat rechtstreeks naar de klant”, vertelt Bavo. “Wij bieden meer dan 70 verschillende soorten (seizoens)groenten aan, en ook het rundsvlees komt van onze eigen boerderij. Er lopen zo’n 30 vleesrunderen en zo’n 50 kippen rond. Ook in de winter zijn wij druk in de weer op het land, omdat we dan het aanbod aan groenten op punt willen houden.
Dat alles vraagt natuurlijk om veel helpende handen, en gelukkig hebben we die. Met twee vaste medewerkers, een stagiair en twee mensen uit de groene zorg, doen we het bedrijf goed draaien. Ik hoor wel eens dat boeren een eenzaam beroep zou zijn, maar dat is bij ons zeker niet het geval. Wij houden van die ‘begankenis’.”
Vind je het belangrijk om verbinding te creëren met je bedrijf?
“Wij vinden verbinding heel belangrijk. Onlangs bouwden we een deel van het oude huis om naar educatieve ruimte. Vorige week organiseerden we nog een huiskamerconcert in samenwerking met het cultuurcentrum van Herentals. We organiseren ook wel eens boerderijdagen, ontvangen klassen… We willen op dit bedrijf mensen samenbrengen en met de die verschillende activiteiten bereiken we een breed publiek.
Als boer heb je weinig tijd om uitstappen te doen, maar met al die mensen hier voelen wij ons nooit geïsoleerd. Ze zeggen wel eens dat voedsel mensen verbindt, en dat proberen wij hier zeker waar te maken.”
Boeren zouden zelf de prijs voor hun producten moeten bepalen.
Wat vind je zo mooi aan boer zijn?
Ik vind de afwisseling in het werk zalig. Ik zit graag op het veld, maar sta ook graag in de winkel en tussen de dieren. Wij hebben zoveel verschillende teelten dat we nooit een hele dag hetzelfde doen. Een derde van onze tijd gaat naar verkoop en ook dat vind ik leuk om te doen. Ik vind het jammer dat boeren vaak enkel de rol van producent opnemen. Het afzetten van eigen producten, en zelf de prijzen daarvan bepalen geeft een grote meerwaarde. Dat geeft je ook meer voldoening in je werk.
Daarnaast is ook het contact met de klanten is heel belangrijk voor mij. Ik weet perfect wat ze van onze producten vinden, waardoor we ons aanbod steeds verbeteren. Ik krijg ook vaak positieve feedback en daar doen we het voor. Dat zorgt ervoor dat we onze job zo graag doen.”
Wie?
Bavo Verwimp is 56 jaar en vader van vier kinderen. Hij schakelde het ouderlijk melkveebedrijf om naar een biologisch landbouwbedrijf met groententeelt, akkerbouw en veeteelt. Hij vindt het belangrijk om de afzet van zijn producten in eigen handen te hebben.
Toekomstdromen?
Bavo zijn droom is om van het familiale bedrijf een coöperatie maken, zodat de mensen die nu in loondienst werken, mede eigenaar worden. Zo kan het bedrijf ook tijdens verlof en ziekte steeds blijven draaien.
Waarom lid?
De toegang tot kennis is voor Bavo niet te missen. Hij leest Boer&Tuinder meteen als het blad in huis is. Daarnaast vindt hij ook het uitbouwen van een netwerk via Boerenbond interessant.

Volg de droogtetoestand
Tijdelijke captatieverboden
Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.
Tractorcontroles: zo ben je in orde
Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.