Boerennatuur Vlaanderen: 2024 in beeld
Over Boerennatuur Vlaanderen
Boerennatuur Vlaanderen is een vereniging van land- en tuinbouwers die werkt aan een biodiverse, klimaatrobuuste en economisch sterke landbouwsector in Vlaanderen. Via tal van projecten en agrobeheergroepen werken ze samen met honderden landbouwers in Vlaanderen aan oplossingen om landbouw en natuur of ecologie en economie beter met elkaar te verbinden.
Juni 2024 – Weidevogelbeheer in het Aubroek
Het Aubroek is een deelgebied van de Scheldemeersen in Berlare. Het gebied bestaat vooral uit kleinere percelen grasland omsloten door verschillende grachten en levert ruwvoeder op voor de veehouders uit de regio. In het Aubroek zit relatief veel wild (fazanten, hazen, reeën) en ook heel wat weidevogels zoals de grutto en de kievit. Samen met Regionaal Landschap Schelde-Durme, de landbouwers, jagers en natuurorganisaties werken we er aan het weidevogelbeheer. Tijdens onze algemene vergadering in juni gingen we er op terreinbezoek.
Augustus 2024 - Productief kruidenrijk grasland
Productief kruidenrijk grasland is één van de oplossingen om de terugval van de populatie bestuivers tegen te gaan, de biodiversiteit in het landschap te verhogen en de grasmat een boost te geven. De klavers en kruiden in productief kruidenrijk grasland zijn veredelde soorten, met aandacht voor droogtetolerantie en hun waarde als veevoeder. In augustus organiseerden we hierrond een demo in kader van het project DivGrass, waarbij de aanwezige landbouwers praktische vragen konden stellen rond inzaaien, bemesten, opbrengst en soorten kruiden.
September 2024 – Walnoten en hazelnoten in agroforestry
Zowel in Wallonië als in Vlaanderen stijgt het areaal aan hazelnoten en walnoten. Steeds meer worden notengaarden aangeplant, al dan niet in een agroforestry-systeem, en zijn telers op zoek naar een markt voor hun product. Eind augustus en begin september gingen we als deel van het Consortium Agroforestry Vlaanderen samen met geïnteresseerden op bedrijfsbezoek bij Vlaamse en Waalse notentelers. Meer praktische tips rond de teelt van walnoten vind je via https://www.boerennatuur.be/van-wal-steken-met-walnoten/.
Oktober 2024 – Houtsnippers inwerken in Heers
In kader van het project Bouwen aan een betere bodem organiseerden we een demo in Heers (Zuid-Limburg). Via niet-kerende bodembewerking werden snippers op een helling ingewerkt als bodemverbeterende techniek. Wist je dat je voor het inwerken van houtsnippers, stalmest of compost een ecoregeling kan aanvragen via je verzamelaanvraag? Let wel, voor de ecoregeling houtsnippers moeten de snippers bedrijfseigen zijn. De kleine landschapselementen waaruit ze afkomstig zijn, moeten aangetoond worden in de verzamelaanvraag. Los van de ecoregeling moet je steeds een staal van de snippers laten analyseren om na te gaan of ze Vlarema-conform zijn.
December 2024 – Houtkantenbeheer in Asse
In de gemeente Asse is de lokale agrobeheergroep voor het elfde jaar op rij gestart met het jaarlijkse beheer van de gemeentelijke houtkanten. Veel houtkanten liggen letterlijk tussen 2 landbouwpercelen waardoor lokale landbouwers de ideale partners zijn om het beheer uit te voeren. Het hout wordt versnipperd en gebruikt om erosiedammen op te vullen en deels ook om open te voeren op. Als er nog snippers over zijn, worden ze verkocht als biomassa.

Volg de droogtetoestand
Tijdelijke captatieverboden
Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.
Tractorcontroles: zo ben je in orde
Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.