PAS-beurs

Melkveehouders op jacht naar PAS-technieken

Met meer dan 400 waren ze, de melkveehouders die tijdens een minibeurs op de terreinen van Inagro geïnteresseerd langsgingen bij de constructeurs van technische oplossingen om ammoniakemissie te beperken. Hun eerste doel: de deadline van 31 december 2025 halen waarbij vijf procent ammoniakemissie gereduceerd moet worden. Maar er wordt ook aan de strengere doelstellingen richting 2030 gedacht.

“Ik heb nog een vergunning tot 2035 dus ik moet niet reduceren”, het is een van de opmerkingen die werd gehoord op de techniekenbeurs. Niets is echter minder waar; elk melkveebedrijf moet minimaal vijf procent ammoniakemissie reduceren tegen 31 december 2025. Bestaande langlopende vergunningen geven daarbij geen uitzondering. Reduceren kan door een maatregel uit de PAS-lijst toe te passen of door het verminderen van het aantal dieren (of een combinatie). 

Vijf procent of vijftien?

Die deadline van 31 december is overigens maar een eerste rundveedeadline. Als de melkveesector in 2026 geen 12,5% emissiereductie heeft gerealiseerd ten opzichte van 2021, zal er een opkoopregeling van NER opstarten. Eerst vrijwillig, maar vanaf 1 januari 2028 ook gedwongen. Melkveehouders die een reductie van 15% realiseren tegen 31 december 2025, worden vrijgesteld van deze gedwongen opkoop. Begrijpelijk dat een deel van die melkveehouders dus naar die 15% mikt.

Tegen 31 december 2030 ligt de lat nog een stuk hoger. Zoals het nu in de regelgeving staat, moet elk melkveebedrijf tegen die datum een reductie van 25% ammoniak realiseren ten opzichte van de gemiddelde dierbezetting van 2021. Dit komt neer op de realisatie van de PAS-referentie 2030. 

De doelstelling van 25% ammoniakreductie voor melkveehouders wordt vanaf 2026 jaarlijks geëvalueerd op sectorniveau en wanneer een grotere daling of stijging van de emissies plaatsvindt dan verwacht, zullen de reductiepercentages bijgesteld worden. 

Mestrobot en mestschuiven populair

Zonder twijfel een van de populairste maatregelen om snel ammoniak te reduceren zal het reinigen van de loopvloer met mestschuif of mestrobot zijn. Dit voor een conventionele roostervloer of dichte vloer. Bij zes keer rondgaan per dag reduceert deze 10%, bij tien keer 15%. Op de installatie moet een logsysteem geïnstalleerd zijn die de werking bijhoudt, bijkomend is ook een onderhoudscontract vereist en mag het bevuild oppervlak niet groter zijn dan 5.5 m² per dier. Mestrobots die enkele jaren geleden werden aangekocht zonder logsysteem voldoen niet aan de voorwaarden.

Wanneer de mestschuif of mestrobot uitgerust wordt met een watersproei-installatie reduceert deze nog eens 5% extra. De voorschriften stellen wel dat dit sproeien moet gebeuren aan een debiet van 3 liter regenwater per vierkante meter looppad per dag. Dat komt al snel overeen met op jaarbasis een derde meer mestopslag die nodig is. Door het grote watervolume is deze maatregel in praktijk slechts voor een beperkt aantal bedrijven haalbaar. 

De mestschuiven en/of robots zijn ook altijd een onderdeel van ammoniakemissiearme vloeren, waarvan er ook een aantal aanbieders op de beurs aanwezig waren. De meeste vloeren kregen een reductiepercentage van 25% mee op de PAS-lijst, waarvoor ook minstens twaalf keer per dag geschoven moet worden.

Toekomstmuziek

Heel wat bezoekers keken ook uit naar technieken die nog niet op de PAS-lijst staan. Zo belooft de stikstofkraker JOZ-Gazoo een reductie van 80%. De Lely Sphere belooft 77% reductie, en is in Nederland ook erkend aan dat reductiepercentage. De Lely Sphere wacht op een definitieve goedkeuring en een plaatsje op de PAS-lijst een dezer weken/maanden; bij de Gazoo is deze nog niet meteen in zicht. Zolang beide technologieën nog niet op de PAS-lijst staan zijn de hierboven genoemde reductiecijfers echter zonder enige waarde voor wie ammoniak wil reduceren.  
Onderdeel van de Sphere is overigens ook een mestopzuigcollector (Lely Collector) met sproei-installatie die drie liter water per vierkante meter per dag vraagt. Zowel de Gazoo als de Sphere produceren verschillende meststromen die pas ten volle tot waarde zouden komen mochten ze als Renure (dierlijke kunstmestvervanger) ingeschakeld kunnen worden. Of en wanneer Renure  (van Europa) ooit als kunstmestvervanger ingeschakeld kan worden is nog onzeker.

In het eerste nummer van Boer&Tuinder in 2025 komen we in een dossier uitgebreid terug op de technieken die op deze beurs werden voorgesteld.  

Deze PAS-techniekenbeurs werd op 5 december georganiseerd door Boerenbond in samenwerking met Inagro en de Hooibeekhoeve. Op 12 december vindt er op de Hooibeekhoeve in Geel een vergelijkbare beurs plaats. 

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Vanuit Boerenbond herhaalden we onze vraag om te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen