Einde veldproef selectief behandelen niet-ernstige klinische mastitis
Bij de start van het project werd via een online-enquête gepolst naar de kennis en de meningen van Vlaamse melkveehouders en rundveedierenartsen rond mastitismanagement, bacteriologie van de melk en antibioticagebruik. In het laatste projectjaar willen we deze enquête graag herhalen.
In oktober 2021 ging een vier jaar durend Vlaio-landbouwproject (onder leiding van M-team UGent en in samenwerking met DGZ, ILVO en Hooibeekhoeve) van start. Het doel van dit project was om selectief behandelen van niet-ernstige klinische mastitis via ‘on-practice culture’ (bacteriologisch onderzoek van de melkstalen uitgevoerd op de dierenartsenpraktijk) te introduceren in de Vlaamse melkveehouderij, om de effecten op de uiergezondheid in kaart te brengen en om het uiergezondheidsmanagement op de melkveebedrijven aan te passen aan de hand van de resultaten van sneltesten voor kiemdetectie in de melk. Dit alles gebeurde met het oog op het verminderen en het gerichter inzetten van antibiotica binnen de melkveehouderij.
Veldproef rond selectief behandelen
Een twee jaar durende veldproef (van augustus 2022 tot en met augustus 2024) was een belangrijk onderdeel van het project. Tijdens deze veldproef werd nagegaan wat de resultaten zijn van selectief behandelen van niet-ernstige klinische mastitis onder Vlaamse omstandigheden.
Onder niet-ernstige klinische mastitis (uierontsteking) vallen de milde (afwijkingen aan de melk zoals brokken, vlokken, bloedbijmenging en waterig uitzicht) en de matige (afwijkingen aan de uier zoals hard, rood, gezwollen en pijnlijk) gevallen. Van zodra de koe ook algemene symptomen vertoont zoals hoge koorts, een verminderde eetlust, uitdroging en/of niet meer recht kunnen, spreekt men van een ernstige klinische mastitis. In deze laatste gevallen is het belangrijk om de dierenarts te bellen en de koe direct te laten behandelen.
Achtentwintig actief deelnemende Vlaamse melkveehouders werden getraind in het nemen van steriele melkstalen in gevallen van niet-ernstige klinische mastitis. Deze melkveehouders zijn klant bij de tien deelnemende dierenartsenpraktijken die begeleid werden bij het opzetten van een melklabo op hun praktijk en die werden opgeleid in het uitvoeren en het analyseren van sneltesten voor kiemdetectie in de melk (on-practice culture). Deze sneltesten worden gebruikt om antibiotica gericht in te zetten bij selectief behandelen en hebben als voordeel dat er na 18 tot 24 uur een resultaat kan afgelezen worden. Op basis van dit resultaat van de sneltest wordt besloten om de koe al dan niet met antibiotica te behandelen. Zo wordt bij groei van gramnegatieve kiemen (zoals Escherichia coli of klebsiellasoorten) of wanneer er geen kiemgroei aanwezig is (zoals bij gisten, schimmels of wanneer er effectief geen kiem in de melk aanwezig is), geen behandeling met antibiotica opgestart.
In totaal werden 243 melkstalen van koeien met niet-ernstige klinische mastitis door de dierenartsen onderzocht met de sneltesten. De resultaten van de veldproef zullen binnenkort worden geanalyseerd. Er zal bekeken worden wat het effect van selectief behandelen is op het aantal dagen dat de melk apart moet gemolken worden, het antibioticagebruik, het aantal dagen tot klinische genezing, bacteriologische genezing en het celgetal en de melkproductie. Uit gelijkaardige studies in het buitenland blijkt dat selectief behandelen geen negatieve invloed heeft op de prestaties van de koe en de uiergezondheid, terwijl het antibioticagebruik tot 60% kan dalen en terwijl de melk gemiddeld gezien sneller terug geleverd kan worden. Verwacht wordt dat dit op Vlaamse bodem niet anders zal zijn. We zullen hierover zeker nog communiceren.
De principes van selectief behandelen en de resultaten en ervaringen van de veldproef zullen ook besproken worden tijdens twee interactieve namiddagen. Zet dus alvast dinsdag 4 maart 2025 (op het ILVO, Melle) en/of donderdag 6 maart 2025 (op de Hooibeekhoeve, Geel) in je agenda!
Enquêtes voor Vlaamse melkveehouders en rundveedierenartsen
Bij de start van het project werd via een online-enquête ook gepolst naar de kennis en de meningen van Vlaamse melkveehouders en Vlaamse rundveedierenartsen rond mastitismanagement, bacteriologie van de melk en antibioticagebruik. Nu het laatste projectjaar is gestart, willen we deze enquête graag herhalen om na te gaan of er in twee jaar tijd veranderingen zijn opgetreden in de kennis en de meningen van de Vlaamse melkveehouder en dierenartsen.
Ben je een Vlaamse melkveehouder of rundveedierenarts en wil je je steentje bijdragen aan de wetenschap en de vooruitgang van de Vlaamse melkveehouderij, vul dan de enquête in via onderstaande link.
Voor melkveehouders: https://forms.office.com/e/tFX1pxSLc5
Voor rundveedierenartsen: https://forms.office.com/e/XuBdVGhpcq
Bron: UGent, DGZ, ILVO en Hooibeekhoeve

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.