Rond deze periode starten wij opnieuw de campagne op voor het Fonds Gezondheidszorgen 2025. Enkele jaren geleden zijn we hiermee gestart om ervoor te zorgen dat seizoenwerknemers die uit de nieuwe lidstaten komen, verzekerd blijven voor gezondheidszorgen in het geval zij hier in ons land medische bijstand nodig hebben. Om recht te behouden op de tussenkomst van de wettelijke regeling inzake medische kosten moet er een minimum aan loon betaald zijn waarop socialezekerheidsbijdragen zijn berekend. Aangezien de seizoenwerknemers enkel voor een korte periode naar België komen én omdat de sociale bijdragen op een forfaitair dagbedrag berekend worden, komt men niet altijd aan dit minimumloon. In dit geval wordt via de mutualiteit een extra premie aangerekend om van de wettelijke waarborgen te kunnen genieten. Om die redenen hebben we het Fonds Gezondheidszorgen opgericht. Het is een aanbod dat alleen geldt voor leden van Boerenbond en AVBS. Het is ook een vrijwillig systeem. De leden kiezen zelf of ze toetreden of niet.
Tussenkomst medische kosten
De regeling heeft alleen betrekking op de tussenkomst inzake medische kosten. Het gaat dus over een consultatie bij een arts of in een ziekenhuis, over de aankoop van medicatie, over een ziekenhuisopname … Het gaat dus niet over de toekenning van een ziekte-uitkering en evenmin over een hospitalisatieverzekering. De betrokken werknemer zal ook steeds het remgeld ten laste moeten nemen zoals ook de Belgen dat moeten doen. De regeling geldt alleen voor de seizoenwerknemer zelf en niet voor zijn familieleden. Ook een contract van maximaal 6 weken volgend op seizoenarbeid valt onder de regeling. Wanneer je als lid van Boerenbond/AVBS bij het Fonds aansluit, heb je de zekerheid dat voor 2025 alle seizoenwerknemers terugbetaling krijgen voor alle medische kosten op dezelfde wijze als de Belgen. We hebben ook een waarborg repatriëring mee opgenomen. Wanneer een extra premie verschuldigd is, wordt die betaald vanuit het Fonds. Om toe te treden betaal je 6 euro per seizoenwerknemer aan het Fonds. Hiermee worden de aanvullende premies betaald.
Hoe kan ik toetreden tot het Fonds?
Werkgevers die vroeger reeds aangesloten waren bij het Fonds Gezondheidszorgen zullen normaliter voor eind maart een mail of brief krijgen met reeds een berekende premie voor 2025: de 6 euro per persoon wordt berekend op basis van het aantal seizoenwerknemers dat je als werkgever in 2024 tewerkstelde. Zo kunnen wij de premie in één keer opvragen in het begin van het jaar. Het zijn evenwel de seizoenwerknemers die dit jaar komen werken, die verzekerd moeten zijn. Daarom is het belangrijk om de namen van deze personen ook door te geven aan CM-Limburg. Doe dit zo snel mogelijk! Wanneer dit dezelfde werknemers zijn als in de vorige jaren, moet je alleen de aanvang van de nieuwe tewerkstelling meedelen. Wanneer je als werkgever vroeger nog niet aangesloten was, kan dat ook voor de eerste keer in 2025. Hiervoor kan je contact opnemen met het Fonds Gezondheidszorgen via Fgbb@boerenbond.be.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.