Emissiereductie pluimvee

Tour de boer: innovaties en inspiratie voor pluimveehouders

Op 3 september 2024 waren pluimveehouders te gast op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel. Deze Tour de boer stond in het teken van de nieuwste innovaties binnen de pluimveehouderij, met een focus op technieken voor emissiereductie. Pluimveehouders maakten kennis met ammoniak emissiearme technieken en verschillende meetmethodes.

Onderzoek gekoppeld aan impact

De dag begon met een plenaire sessie waarin het RAMBO-project centraal stond. Sander Herinckx (Boerenbond) lichtte de doelstellingen van het project toe: managementmaatregelen en technieken testen en evalueren om de emissies in de pluimvee- en varkenssector te verminderen. RAMBO richt zich op haalbare oplossingen die ook in bestaande stallen toegepast kunnen worden, met aandacht voor andere uitdagingen zoals fijnstof, geur en arbeidsomstandigheden.

Presentatie Sander
Stal PP Rambo
Bestaande AER-technieken

Tom Van Hertem presenteerde een overzicht van ammoniakemissiearme technieken (AEA-systemen) die op het Proefbedrijf worden toegepast. (overzicht tabel 1).

Diercategorie Code Beschrijving
Legkippen en (groot)ouderdieren P-3.3 Kooi voor droge mest en geforceerde mestdroging
Legkippen en (groot)ouderdieren P-4.4 Volièrehuisvesting, minimaal 30-35 % rooster met mestband
Legkippen en (groot)ouderdieren P-4.5 Volièrehuisvesting, minimaal 45-55% rooster met mestband

Tom verduidelijkte niet alleen de werking van deze systemen, maar haalde ook enkele belangrijke verschillen aan o.a. op vlak van type luchtbron en minimale ventilatiecapaciteit. Bij deze systemen moet temperatuur van de drooglucht 15 tot 18 °C bedragen. Om ook in de winter aan deze vereiste te voldoen werd de warmtewisselaar van extra verwarmingselementen voorzien. Dit leidt tot een hoger energieverbruik. De belangrijkste verschillen tussen de verschillende systemen worden in tabel 2 weergegeven.

Verschillen tussen AEA maatregelen bij legkippen en (groot)ouderdieren
 

AEA P-3.3

Kooi voor droge mest en geforceerde mestroging

AEA P-4.4​

Volièrehuisvesting, minimaal 30-35 % rooster met mestband

AEA P-4.5

​Volièrehuisvesting, minimaal 45-55 % rooster met mestband

Luchtbron n.s. Enkel buitenlucht Menging stallucht mog.
Min. capaciteit 0,4 m³/u/dier​ 0,7 m³/u/dier​ 0,2 m³/u/dier​
Drooglucht 15°C​ 17°C​ 18°C
Mestband afdraaien 1x/week​ 1x/week​ 2x/week​
Droge stof gehalte min. 45%​ min. 55% min. 55%​
Ammoniakemissiefactor 0,035 kg NH3/dier/jaar 0,025 – 0.042* kg NH3/dier/jaar 0,055 – 0.072*kg NH3/dier/jaar
Reductiepercentage 65 % 86.7 - 92,1%* 77.1 – 82.5%*

*De laagste emissiefactor en het hoogste reductiepercentage worden bekomen wanneer de mest direct afgevoerd wordt of max. 2 weken opgeslagen wordt in een gesloten mestopslag. Bij langere mestopslag is de hogere emissiefactor en het lagere reductiepercentage van toepassingen.

Ervaringen van pluimveehouders met AER-technieken

We vroegen de aanwezige pluimveehouders welke ammoniakemissiearme systemen zij al toepassen. Op deze manier waren er meerdere korte getuigenissen. De meerderheid past vandaag tenminste 1 AER-techniek toe op hun bedrijf.

Een systeem dat door meerdere pluimveehouders gebruikt wordt is een warmtewisselaar. Er waren veel positieve reacties over:

  • de werking,
  • het verwijderingsrendement,
  • maar ook de economische haalbaarheid.

De groep besprak ook verschillen tussen kooihuisvesting en scharrel.

  • Bij verrijkte kooien is het voordrogen van mest zeer belangrijk om de droogtunnel (voor mestafvoer) goed te laten werken
  • Enkele pluimveehouders waren van oordeel dat mestbandbeluchting bij een volièresysteem weinig effect heeft op de emissies
  • Het type en de duur van de mestopslag kan leiden tot belangrijke verschillen in emissies.

Onderzoek naar nieuwe technieken

Op het Proefbedrijf worden diverse nieuwe maatregelen en technieken getest om ammoniakemissies bij leghennen en vleeskuikens nauwkeurig te meten. In zowel de vleeskuiken- als legkippenafdelingen zijn hiervoor meetinstallaties geïnstalleerd. Deze systemen meten ammoniakconcentraties, gekoppeld aan het ventilatiedebiet.

Te testen maatregelen bij Proefbedrijf Pluimveehouderij in het kader van RAMBO
Leghennen Vleeskuikens
Vergelijking huisvestingssysteem (verrijkte kooi – code2+ - Volière) Aangezuurde stropellets
Vergelijking rassen (witte versus bruine hennen) Vlaspellet strooisel
Frequentie strooisel verwijderen (volières) Toevoeging van zeoliet aan het strooisel
Frequentie mest afdraaien (bij kooien) Toevoeging van zeolieten aan het voeder
Toevoeging van zeolieten aan voer en/of strooisel Optimalisatie voedersamenstelling

Twee verschillende methodes worden toegepast: de eerste maakt gebruik van een multisampler die lucht uit de stalafdelingen via aanzuigleidingen naar een analyser brengt en vervolgens meerdere parameters meet. Deze techniek werd tijdens de rondleiding gedemonstreerd.

Daarnaast worden in enkele vleeskuikenstallen elektrochemische sensoren gebruikt. Deze kunnen bekabeld of volledig mobiel ingezet worden en meten met korte intervallen. Hun lage kostprijs en de mogelijkheid tot continue meting zijn belangrijke voordelen, al vereist een correcte meting wel meer sensoren. Ook hebben deze sensoren een kortere levensduur, aangezien het elektrochemische sensorelement vervangen moet worden wanneer de meetsensor verzadigd raakt.

De low-cost ammoniaksensoren trokken veel aandacht van de aanwezige pluimveehouders. Verschillende van hen zijn al gestart met ammoniakmetingen op hun bedrijf, maar ervaren dat hun huidige sensoren niet altijd voldoen aan de eisen voor nauwkeurigheid en levensduur, wat de interesse in nieuwe meetmethodes vergrootte.

Ammoniakmetingen in verschillende huisvestingssystemen

Bij leghennen wordt in verschillende huisvestingssystemen de ammoniakemissies gemeten. Zoals verwacht, laten de eerste resultaten zien dat volièrehuisvesting leidt tot hogere ammoniakconcentraties, terwijl de laagste waarden werden gemeten bij verrijkte kooien. Hoewel het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken uit andere proeven, tonen de ammoniakmetingen bij vleeskuikens een interessant patroon. De hoogste concentraties worden namelijk gemeten in week 3 en 4 van de ronde, in plaats van aan het einde, wat tegen de verwachting ingaat.

Deze resultaten wekten reacties op bij de aanwezige vleeskuikenhouders. Een mogelijke verklaring hiervoor ligt in de strooiselkwaliteit. In de eerste weken is het strooisel meestal zeer droog, wat weinig ammoniakvorming veroorzaakt. Tegen het einde van de ronde is er meer korstvorming waardoor de uitstoot van ammoniak juist wordt belemmerd, wat leidt tot een afname van de emissies. Deze inzichten zijn belangrijk voor het verder optimaliseren van strooiselbeheer en huisvestingssystemen in de sector.

Dashboard PP Rambo
Meetopstelling PP Rambo

Rondleiding: innovaties en meetapparatuur

Kris en Tom leidden de deelnemers rond op het proefbedrijf. De focus lag op de toegepaste ammoniakemissiearme (AEA) technieken en de verschillende proefopzetten die momenteel lopen. Daarnaast kregen de deelnemers inzicht in de meetinstallaties die worden gebruikt om emissies te monitoren en analyseren.

Deze geavanceerde technologieën zijn van groot belang voor het verzamelen van nauwkeurige gegevens over emissies. De verzamelde data wordt vervolgens gebruikt om de milieueffecten van pluimveehouderijen te analyseren en verdere verbeteringen op het gebied van emissiereductie door te voeren.

Sensor PP Rambo
Rondleiding PP Rambo

Resultaten van het Demonstratieproject OtpiwelEmis

Na de rondleiding werden de resultaten van het OptiwelEmis-project gepresenteerd, dat zich richt op het verbeteren van dierenwelzijn en het verminderen van emissies in de pluimveesector. In dit project werden verschillende scenario’s met vleeskuikens vergeleken, waarbij zowel de bezettingsdichtheid (30 of 42 kg/m²) als het ras (trager groeiend Redbro en snelgroeiend Ross 308) varieerden. Onderzoek werd gedaan naar factoren zoals voederopname, dierenwelzijn, prestaties, emissies en rendabiliteit.

De trager groeiende Redbro-kuikens namen meer voer op, maar de voederconversie was gunstiger bij de snelgroeiende Ross 308. Wat dierenwelzijn betreft, vertoonden de trager groeiende kuikens minder voetzoollaesies, waarschijnlijk door de betere kwaliteit van het strooisel. Bij de snelgroeiende rassen met een hogere bezettingsdichtheid werd een lager drogestofpercentage in het strooisel gemeten. De Redbro-kuikens scoorden ook iets beter op welzijnsparameters zoals mobiliteit en activiteit, al waren de verschillen met de reguliere rassen over het algemeen klein.

Een belangrijke conclusie was dat bij de trager groeiende kuikens, bij een bezetting van 30 kg/m², de ammoniakemissies aanzienlijk hoger waren dan bij de reguliere kippen met een bezetting van 42 kg/m². Dit verschil was zowel merkbaar in g NH3 per m² per jaar als per dier. Hoewel trager groeiende rassen voordelen kunnen bieden op het gebied van dierenwelzijn, leidde dit tot hogere emissies en een minder gunstige voederconversie.

Actualiteiten stikstofwetgeving in Vlaanderen en Nederland

De dag werd afgesloten met de actuele ontwikkelingen rondom de stikstofwetgeving in Vlaanderen als in Nederland. Pieter-Jan Delbeke (Boerenbond) en Teun van Oosterhout gaven een helder overzicht van de recente wijzigingen en de gevolgen daarvan voor de pluimveehouderij.

Conclusie

De Tour de Boer op 3 september bood waardevolle inzichten in innovaties en uitdagingen binnen de pluimveesector. Ervaringen met bestaande ammoniakemissiearme technieken werden gedeeld, en nieuwe maatregelen en meetmethodes werden gedemonstreerd. Het evenement onderstreepte het belang van samenwerking en kennisuitwisseling om de sector klaar te maken voor de uitdagingen van de toekomst.

Rambo logobanner
Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen