Studienamiddag Koolstofboeren op Agriflanders
Tijdens deze studienamiddag staan we stil bij het concept carbon farming. Je leert wat het inhoudt en hoe je als landbouwer vergoed kan worden voor de inspanningen die je doet. We leggen ook een paar concrete bodemmaatregelen uit die je binnen dit kader op je bedrijf kan toepassen.
Praktisch
- Wanneer: 16 januari 2025 van 13u00 tot 16u30
- Waar: beurshal Agriflanders
- Voor wie: elke land- en tuinbouwer die aan bodembewerking doet
Deze activiteit is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Dat kan via onderstaande knop.
Over deze sessie
Een hoog koolstofgehalte in de bodem zorgt voor meer bodemleven én een beter vermogen om water en nutriënten vast te houden. Je bereikt het door via allerhande bodemtechnieken koolstof vast te leggen in de bodem. Tijdens deze sessie bespreken we de principes van koolstoflandbouw die dat mogelijk maken. We staan ook stil bij de opties die je als landbouwer hebt om vergoed te worden voor het toepassen ervan. We bespreken het project Koolstofboeren en de samenwerking die opgezet werd met supermarktketen Lidl. Afsluiten doen we met een drankje en een netwerkmoment.
Programma
- 13u00 | Netwerk- en uitwisselingsmoment deelnemende landbouwers Koolstofboeren
- 14u00 | Welkom en toelichting van het project met Lidl
- 14u20 | Maatregelen om aan koolstoflandbouw te doen
- 14u40 | Financiële mogelijkheden
- 15u00 | Enkele maatregelen in de diepte
- 16u00 | Slot en napraten met een drankje
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.