Studenten creëren nieuwe voedingsproducten met peulvruchten
Voor het tweede jaar op rij daagden we studenten van UCLL/KU Leuven uit om nieuwe voedingsproducten te bedenken op basis van eiwitrijke gewassen. Het resultaat na 2 dagen was opnieuw verbluffend: 5 nieuwe concepten werden gepresenteerd aan een vakjury, waarvan 1 nu verder zal uitgewerkt worden met als doel om het in het voorjaar van 2024 op de markt te brengen.
Verloop
Gemengde studententeams met UCLL-studenten uit de richtingen Voedings- en dieetkunde, Bedrijfsmanagement en Marketing, bogen zich samen met studenten bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven over de uitdaging om gele erwt, veldboon en/of haver te verwerken in nieuwe producten en daar tegelijk een businessplan voor uit te werken. Ze werden hiervoor uitgedaagd door het voedingsbedrijf Cool Beans Foods en de afzetcoöperatie Kortom Leuven: ‘Ontwerp een nieuw concept dat Leuvenaars overtuigt om vaker voor peulvruchten te kiezen.'
Tijdens de eerste dag kregen de studenten een goede achtergrond over de context van deze uitdaging en specifiek over de eigenschappen van deze grondstoffen. Bovendien konden ze inspiratie tanken en praktische tips opsteken tijdens de getuigenissen van andere ondernemers die met eiwitrijke gewassen een product in de markt hebben gezet zoals Lupilicious en TipToh. Daarna gingen ze in groepjes mogelijke ideeën uitdenken die ze vervolgens op de tweede dag concreet gingen uitwerken. De studenten doken in de keuken om de nieuwe recepten te testen en werkten tegelijk een businessplan uit. Op het einde presenteerden hun ideeën voor een professionele jury.
Vervolg
Op basis van verschillende criteria (originaliteit, duurzaamheid, haalbaarheid, ondernemingspotentieel en presentatie) verkoos de jury het concept ‘SweetChoc’ als winnaar. Dit concept zal nu verder uitgewerkt worden. In het najaar 2023 gaat men bij UCLL het recept verder op punt zetten; in het voorjaar 2024 zal er een studenten start-up dit product op de markt brengen. Dit betekent niet dat de andere concepten in de kast belanden. Ook hier zal gekeken worden welke mogelijkheden zijn om dit verder te ontwikkelen.
Hier vind je meer info over de nieuwe producten die ontwikkeld werden in de Makeathon van vorig jaar:
- Studenten jongleren met eiwitrijke gewassen in de proefkeuken
- Het concept Lupilicious won de Makeathon niet maar werd achteraf succesvol ontwikkeld

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.