Studenten creëren nieuwe voedingsproducten met peulvruchten

Voor het tweede jaar op rij daagden we studenten van UCLL/KU Leuven uit om nieuwe voedingsproducten te bedenken op basis van eiwitrijke gewassen. Het resultaat na 2 dagen was opnieuw verbluffend: 5 nieuwe concepten werden gepresenteerd aan een vakjury, waarvan 1 nu verder zal uitgewerkt worden met als doel om het in het voorjaar van 2024 op de markt te brengen.

Doel van deze Makeathon is om de vraag naar lokaal geproduceerde gele erwt, veldboon en lupine, ingezaaid als mengteelt met haver, te verhogen. Het zijn gewassen met een groot potentieel om de landbouwproductie te verduurzamen omwille van minder stikstofbemesting, verbetering van de bodem en waterbeschikbaarheid en de verhoging van de biodiversiteit. Tegelijk stellen we vast dat de consument deze grondstoffen onvoldoende kent en daarom is er nood aan nieuwe toepassingen met deze eiwitrijke gewassen. In kader van het project ‘Een boon voor Leuven’  gaan we zulke regionale keten onderzoeken samen met ILVO, Kortom Leuven en Content en met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Peulvruchten
Peulvruchten
Verloop

Gemengde studententeams met UCLL-studenten uit de richtingen Voedings- en dieetkunde, Bedrijfsmanagement en Marketing, bogen zich samen met studenten bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven over de uitdaging om gele erwt, veldboon en/of haver te verwerken in nieuwe producten en daar tegelijk een businessplan voor uit te werken. Ze werden hiervoor uitgedaagd door het voedingsbedrijf Cool Beans Foods en de afzetcoöperatie Kortom Leuven: ‘Ontwerp een nieuw concept dat Leuvenaars overtuigt om vaker voor peulvruchten te kiezen.'

Tijdens de eerste dag kregen de studenten een goede achtergrond over de context van deze uitdaging en specifiek over de eigenschappen van deze grondstoffen. Bovendien konden ze inspiratie tanken en praktische tips opsteken tijdens de getuigenissen van andere ondernemers die met eiwitrijke gewassen een product in de markt hebben gezet zoals Lupilicious en TipToh. Daarna gingen ze in groepjes mogelijke ideeën uitdenken die ze vervolgens op de tweede dag concreet gingen uitwerken. De studenten doken in de keuken om de nieuwe recepten te testen en werkten tegelijk een businessplan uit. Op het einde presenteerden hun ideeën voor een professionele jury.
 

5 nieuwe concepten
  • A meal in a spoon: Een dikke soep op basis van gele erwt en seizoensgebonden groenten (pompoen), die hoog is in eiwitten en vezels en kan doorgaan als een volledige maaltijd. 
  • NoNu: Vetarme borrelnootjes en chocoladenootjes op basis van veldbonen.
  • Peacake: Kant en klare pannenkoekenmix in vloeibare vorm, in brikverpakking op basis van gele erwt en haver.
  • Rise ’n shine: Pannenkoekenmix waar enkel nog melk aan toegevoegd moet worden en met hoog vezelgehalte, op basis van veldbonenmeel en haver. Mogelijks ook als basis van wraps, brood …
  • SweetChoc: Eiwitrijke plantbased chocolade spread op basis van gele erwt, geen toegevoegde suikers, vegan en geen allergenen.
Peulvruchten
Peulvruchten
Vervolg

Op basis van verschillende criteria (originaliteit, duurzaamheid, haalbaarheid, ondernemingspotentieel en presentatie) verkoos de jury het concept ‘SweetChoc’ als winnaar. Dit concept zal nu verder uitgewerkt worden. In het najaar 2023 gaat men bij UCLL het recept verder op punt zetten; in het voorjaar 2024 zal er een studenten start-up dit product op de markt brengen. Dit betekent niet dat de andere concepten in de kast belanden. Ook hier zal gekeken worden welke mogelijkheden zijn om dit verder te ontwikkelen. 

Hier vind je meer info over de nieuwe producten die ontwikkeld werden in de Makeathon van vorig jaar:

-    Studenten jongleren met eiwitrijke gewassen in de proefkeuken
-    Het concept Lupilicious won de Makeathon niet maar werd achteraf succesvol ontwikkeld

Filip Hermans

“Bodem bevat nog meer leven dan onze stal”

Boer in de Kijker

Op de Rode Moerhoeve in Sint-Gillis-Waas werken Filip Hermans en Kristien De Paep met veel passie aan hun bedrijf met 85 melkkoeien en 750 melkgeiten. Met een duidelijke visie rond bodembeheer zet Filip in op regeneratieve landbouw, met respect voor natuur, dier en mens. 

Read more about “Bodem bevat nog meer leven dan onze stal”

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Elke De Roos

Passie voor witloof die niet te beschrijven valt

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?

Code geel voor waterschaarste

Actua

Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Read more about Code geel voor waterschaarste
gracht

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
sdf

Dossier agro-ecologie

In dit dossier ontdek je de basisprincipes van agro-ecologie en hoe de vzw House of Agroecology bruggen slaat tussen landbouwers, vakorganisaties, onderzoekers, verwerkers en retailers.

Read more about Dossier agro-ecologie

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Hoe gaan landbouw en toerisme hand in hand tijdens druk voorjaar?

We geven vijf tips.

Read more about Hoe gaan landbouw en toerisme hand in hand tijdens druk voorjaar?
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dcdc

“Versnelde afname in liters melk en melkveehouders ingezet”

Melkvee

De eerste maanden van 2025 laten vermoeden dat er vanaf dit jaar een versnelde daling in melkproductie aankomt.

Read more about “Versnelde afname in liters melk en melkveehouders ingezet”
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen