Studenten creëren nieuwe voedingsproducten met peulvruchten

Voor het tweede jaar op rij daagden we studenten van UCLL/KU Leuven uit om nieuwe voedingsproducten te bedenken op basis van eiwitrijke gewassen. Het resultaat na 2 dagen was opnieuw verbluffend: 5 nieuwe concepten werden gepresenteerd aan een vakjury, waarvan 1 nu verder zal uitgewerkt worden met als doel om het in het voorjaar van 2024 op de markt te brengen.

Doel van deze Makeathon is om de vraag naar lokaal geproduceerde gele erwt, veldboon en lupine, ingezaaid als mengteelt met haver, te verhogen. Het zijn gewassen met een groot potentieel om de landbouwproductie te verduurzamen omwille van minder stikstofbemesting, verbetering van de bodem en waterbeschikbaarheid en de verhoging van de biodiversiteit. Tegelijk stellen we vast dat de consument deze grondstoffen onvoldoende kent en daarom is er nood aan nieuwe toepassingen met deze eiwitrijke gewassen. In kader van het project ‘Een boon voor Leuven’  gaan we zulke regionale keten onderzoeken samen met ILVO, Kortom Leuven en Content en met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Peulvruchten
Peulvruchten
Verloop

Gemengde studententeams met UCLL-studenten uit de richtingen Voedings- en dieetkunde, Bedrijfsmanagement en Marketing, bogen zich samen met studenten bio-ingenieurswetenschappen van KU Leuven over de uitdaging om gele erwt, veldboon en/of haver te verwerken in nieuwe producten en daar tegelijk een businessplan voor uit te werken. Ze werden hiervoor uitgedaagd door het voedingsbedrijf Cool Beans Foods en de afzetcoöperatie Kortom Leuven: ‘Ontwerp een nieuw concept dat Leuvenaars overtuigt om vaker voor peulvruchten te kiezen.'

Tijdens de eerste dag kregen de studenten een goede achtergrond over de context van deze uitdaging en specifiek over de eigenschappen van deze grondstoffen. Bovendien konden ze inspiratie tanken en praktische tips opsteken tijdens de getuigenissen van andere ondernemers die met eiwitrijke gewassen een product in de markt hebben gezet zoals Lupilicious en TipToh. Daarna gingen ze in groepjes mogelijke ideeën uitdenken die ze vervolgens op de tweede dag concreet gingen uitwerken. De studenten doken in de keuken om de nieuwe recepten te testen en werkten tegelijk een businessplan uit. Op het einde presenteerden hun ideeën voor een professionele jury.
 

5 nieuwe concepten
  • A meal in a spoon: Een dikke soep op basis van gele erwt en seizoensgebonden groenten (pompoen), die hoog is in eiwitten en vezels en kan doorgaan als een volledige maaltijd. 
  • NoNu: Vetarme borrelnootjes en chocoladenootjes op basis van veldbonen.
  • Peacake: Kant en klare pannenkoekenmix in vloeibare vorm, in brikverpakking op basis van gele erwt en haver.
  • Rise ’n shine: Pannenkoekenmix waar enkel nog melk aan toegevoegd moet worden en met hoog vezelgehalte, op basis van veldbonenmeel en haver. Mogelijks ook als basis van wraps, brood …
  • SweetChoc: Eiwitrijke plantbased chocolade spread op basis van gele erwt, geen toegevoegde suikers, vegan en geen allergenen.
Peulvruchten
Peulvruchten
Vervolg

Op basis van verschillende criteria (originaliteit, duurzaamheid, haalbaarheid, ondernemingspotentieel en presentatie) verkoos de jury het concept ‘SweetChoc’ als winnaar. Dit concept zal nu verder uitgewerkt worden. In het najaar 2023 gaat men bij UCLL het recept verder op punt zetten; in het voorjaar 2024 zal er een studenten start-up dit product op de markt brengen. Dit betekent niet dat de andere concepten in de kast belanden. Ook hier zal gekeken worden welke mogelijkheden zijn om dit verder te ontwikkelen. 

Hier vind je meer info over de nieuwe producten die ontwikkeld werden in de Makeathon van vorig jaar:

-    Studenten jongleren met eiwitrijke gewassen in de proefkeuken
-    Het concept Lupilicious won de Makeathon niet maar werd achteraf succesvol ontwikkeld

zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Vandaag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026
zer

“Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Boer in de kijker

De familie Martens kiest voluit voor de korte keten en zet al jaren in op duurzaamheid en welzijn. Tien jaar geleden openden ze hun hoevewinkel Mattes en twee jaar geleden kwam daar een eigen microslachthuis bij.

Read more about “Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbb

Om voedsel te produceren heb je water nodig!

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
SKK

“Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Dossier
Read more about “Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
wolf

Wolf van strikt beschermd naar beschermd

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen