CAG Ultima

Project Water & Land wint cultuurprijs Ultima

Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) heeft de Ultima 2024 gewonnen in de categorie Roerend en Immaterieel Erfgoed voor het project Water & Land. De Ultima’s zijn de jaarlijkse Vlaamse Cultuurprijzen en bekronen toonaangevende culturele prestaties. Met Water & Land onderzoekt CAG samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en vele andere partners hoe traditionele erfgoedpraktijken, zoals graslandbevloeiing en heggenvlechten of haagleiden, kunnen bijdragen aan duurzameoplossingen voor actuele klimaatuitdagingen.

Erfgoedpraktijken als bron voor een klimaatrobuuste toekomst

Met Water & Land toont CAG aan hoe eeuwenoude technieken opnieuw betekenis kunnen krijgen in het licht van duurzaam waterbeheer, biodiversiteitsherstel en bodemvruchtbaarheid. Het project maakt erfgoed zichtbaar als een dynamische kracht die meebeweegt met de uitdagingen van vandaag.

De bekroning kwam onverwacht. Tijdens een bezoek dat aangekondigd werd als een gewone reportage over het project, bracht wetenschapsjournalist Martijn Peters het nieuws dat Water& Land de Ultima had gewonnen.

"Dat moment overviel ons een beetje," vertelt projectmedewerker Laura Danckaert. "We waren natuurlijk al fier op wat we met Water & Land hadden opgebouwd, maar dit nieuws was een grote verrassing. De afgelopen jaren hebben we veel werk verricht met mooie resultaten: veel boeiende gesprekken met erfgoedgemeenschappen en experten, interessante podcasts en fijne filmpjes, allemaal gebundeld op onze website.”

Chantal Bisschop (stafmedewerker Immaterieel erfgoed) beaamt: “We hebben in België en Nederland kunnen samenwerken met zoveel verschillende mensen die elk hun eigen kennis en ervaring inbrachten. Die brede samenwerking is de echte kracht van het project Deze prijs is dan ook een erkenning voor iedereen die heeft bijgedragen aan de herwaardering van traditionele kennis als bouwsteen voor een klimaatrobuuste toekomst."

Laura licht verder toe: "Door duurzame technieken als graslandbevloeiing, heggenvlechten of haagleiden en composteren opnieuw onder de aandacht te brengen, willen we aantonen dat erfgoed niet stil staat. Het biedt waardevolle inzichten om vandaag beter om te gaan metwater, natuur en landbouw. Die verbinding tussen verleden en toekomst staat centraal inWater & Land." Dat Water & Land pionierswerk verricht, wordt ook internationaal erkend.

Organisaties zoals UNESCO en de Verenigde Naties zijn volop bezig met het thema”, vertelt
Chantal. “Wanneer we ons werk dat we in Vlaanderen en Nederland hebben verricht breder
internationaal voorstellen, zijn de reacties telkens heel enthousiast. Het gaat om een
universeel thema met veel potentieel voor internationale samenwerking. Zo plaatsen we het
lokale in een internationale context.”

Trots, én blik op de toekomst 

Voor CAG betekent de prijs niet alleen een mooie erkenning, maar ook een bevestiging van hun bredere ambitie. "We zijn erg trots op deze bekroning," zegt Yves Segers, coördinator van CAG. "De Ultima versterkt onze overtuiging dat erfgoed een actieve rol kan spelen inmaatschappelijke transities. Met Water & Land hebben we een sterke basis gelegd. 

Onder de noemer 'Klimaatrobuust' blijven we ook na afloop van het project de komende jaren inzetten op de kracht van immaterieel erfgoed voor ecologische transities. De Ultima geeft ons nog meer een boost om dit werk verder uit te dragen en om nog nauwer samen tewerken met andere sectoren, beleidsmakers en erfgoedgemeenschappen."

Motivatie van de jury 

De jury bekroonde Water & Land met de Ultima 2024 en sprak daarbij veel lof uit. Ze waardeert hoe CAG laat zien dat erfgoed meer is dan bewaren: oude technieken en vakkennis worden actief ingezet om actuele uitdagingen rond biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en waterbeheer aan te pakken. Door samen te werken met erfgoedgemeenschappen, beheerders en experten, wordt erfgoed een dynamische kracht in het bouwen aan een klimaatrobuuste toekomst. De jury waardeert vooral de nauwe samenwerking met erfgoedgemeenschappen, waarbij uitdrukkelijk wordt ingezet op kennisuitwisseling tussen erfgoedgemeenschappen, beheerders en experten. Ook de internationale samenwerking, onder meer met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN), gaf het project volgens de jury extra slagkracht.

Daarnaast roemt de jury de maatschappelijke relevantie van Water & Land. Het project brengt immaterieel erfgoed opnieuw onder de aandacht en laat zien hoe erfgoed kan bijdragen aanbrede maatschappelijke transities. Water & Land overstijgt volgens de jury dan ook het klassieke erfgoeddenken en toont hoe cultureel erfgoed vandaag een bron van inspiratie en vernieuwing kan zijn voor de toekomst.

Tot slot looft de jury hoe CAG er al jaren in slaagt om een pioniersrol te vervullen door internationale tendensen te vertalen naar concrete initiatieven.

Awardshow en publieksprijs

De Ultima wordt op 22 mei uitgereikt tijdens een feestelijke awardshow. Tot 30 april kan het
publiek nog stemmen voor de Publieksprijs; tussen 5 en 15 mei volgt een tweede stemronde.

zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Vandaag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026
zer

“Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Boer in de kijker

De familie Martens kiest voluit voor de korte keten en zet al jaren in op duurzaamheid en welzijn. Tien jaar geleden openden ze hun hoevewinkel Mattes en twee jaar geleden kwam daar een eigen microslachthuis bij.

Read more about “Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbb

Om voedsel te produceren heb je water nodig!

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
SKK

“Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Dossier
Read more about “Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
wolf

Wolf van strikt beschermd naar beschermd

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen