Onderzoek bodem(de)compactie op Kempische velden, doe jij mee?
Steeds meer landbouwpercelen in de Kempen tonen sporen van bodemverdichting. Op het eerste gezicht lijkt een zandgrond goed in staat om water te infiltreren, maar frequente betreding met zware machines – zeker onder natte omstandigheden – zorgt vaak voor een verdichte onderlaag. Het gevolg? Minder opbrengst, water dat blijft staan op het veld, verhoogd risico op afspoeling en een verminderde aanvulling van het grondwater.
Volledige decompactie van een veld is echter vaak duur en niet altijd haalbaar. Daarom wordt nu onderzocht of het loont om gericht kleine infiltratiezones aan te leggen, specifiek op de natste plekken van een perceel. Op die manier kan het water daar opnieuw in de ondergrond dringen, zonder dat het volledige veld onder handen moet worden genomen.
Na een eerste kleinschalige proefopstelling in Lille, gemonitord door Universiteit Antwerpen, zijn de eerste resultaten binnen. Tijdens een succesvolle demodag in september 2024 kwamen al verschillende landbouwers, beleidsmakers en andere betrokkenen een kijkje nemen.
Doe mee aan het onderzoek!
Voor een volgende fase binnen het onderzoek zijn we op zoek naar landbouwers in het afstroomgebied van de Aa (regio Kasterlee, Lille, Vorselaar, Herentals) die kampen met bodemverdichting op hun perceel. Heb jij een natte hoek of depressie in je veld waar het water moeilijk wegraakt? Dan is jouw perceel misschien wel geschikt als locatie om dit onderzoek verder op te schalen door het monitoren van een strategisch ingerichte infiltratiezone.
Er zijn veel mogelijkheden qua invulling, oppervlakte en beheer. Er wordt ook een gepaste vergoeding voorzien – en je helpt mee aan praktijkgericht onderzoek dat jou en je collega-landbouwers vooruit kan helpen.
Maatregelen op maat en ondersteuning via Blue Deal-project
Deze studie sluit bovendien aan bij het lopende Blue Deal project ‘Plaatsen van stuwen en infiltratiepoelen in het bovenstroomse gedeelte van de vallei van de Aa’ binnen Water-Land-Schap 1.0 {beek.boer.bodem}. Binnen dit Blue Deal-project werken we samen met landbouwers op vrijwillige basis aan innovatieve wateroplossingen. Hieronder vallen maatregelen zoals het plaatsen van regelbare stuwen, het aanleggen van (infiltratie)poelen, het aanleggen van graskruidenbufferstroken via een beheerovereenkomst op maat en de aankoop van houtsnippers voor oppervlakkig inwerken in de bodem.
Interesse of vragen? Neem contact op met Fleur Van Lieshout. Samen bekijken we graag de mogelijkheden voor jouw percelen!
Auteur: Fleur Van Lieshout, regiocoördinator Boerennatuur, fleur.van.lieshout@boerennatuur.be

Volg de droogtetoestand
Tijdelijke captatieverboden
Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.
Tractorcontroles: zo ben je in orde
Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.