Ondersteuning bij het beschermen van kievitnesten
De kievit is één van de meest iconische boerenlandvogels van ons land. Maar het gaat helaas niet goed met de kievit. De populatie kieviten in Vlaanderen kende een achteruitgang van maar liefst 59% in de periode 2007-2018.
Onopvallende nesten
Kieviten broeden van begin maart tot in juni op kale, braakliggende akkers en stoppelvelden. Deze broedperiode valt samen met de drukke voorjaarsperiode waarin heel wat landbouwwerkzaamheden op de akkers plaatsvinden. Het nest van de kievit bestaat uit een ondiep kuiltje in de grond bekleed met strootjes, met daarin meestal vier eieren met een schutkleur. Hierdoor vallen de nesten nauwelijks op, waardoor ze vaak onbewust en ongewild verloren gaan. Door gericht nesten op akkers te beschermen kan het aantal succesvolle legsels sterk toenemen. Als landbouwer kan je dus een cruciaal verschil maken om het behoud van de kievit te verzekeren.
Vergoeding
Als landbouwer kom je ook in aanmerking voor een vergoeding. Zitten er broedende kieviten op je percelen? Dan kan je als landbouwer aanspraak maken op een vergoeding van 50 euro voor het onbewerkt laten liggen van een zone van 3 x 3 meter rond het nest.
Hulp van vrijwilligers?
Het opsporen van kievitsnesten is vrij arbeidsintensief, en bijgevolg niet voor elke landbouwer haalbaar in het drukke voorjaar. Daarom kan je ook een beroep doen op lokale vrijwilligers van het regionaal landschap, die kunnen helpen bij het opsporen en beschermen van de nesten. Indien je hierin interesse hebt kan je steeds contact opnemen met Jonas Bergmans op volgend mailadres: jonas@pajot-zenne.be.
Auteur: Maarten Moermans, regioconsulent

Volg de droogtetoestand
Tijdelijke captatieverboden
Bij waterschaarste is er nood aan een solide waterbeleid, maar landbouwers moeten toegang hebben tot voldoende water.
Tractorcontroles: zo ben je in orde
Naar aanleiding van een aantal tractorcontroles door de verkeerspolitie brengen we enkele aandachtspunten in kaart.

Telers voorzien van onafhankelijk advies
TelersAdviesCOöperatie TACO zorgt ondertussen al meer dan 15 jaar voor betrouwbare, individuele begeleiding en ondersteuning. Zonder commerciële belangen, maar wel op maat van de teler en het veld.
PAS-referentietool operationeel
Achter de schermen probeert Boerenbond, in samenwerking met onder andere SBB, zoveel mogelijk inzicht te krijgen in de werking van de tool zodat we jullie correct kunnen informeren en bijstaan.
Jef Malfliet is nieuwe voorzitter van KLJ

Voortschrijdend inzicht
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Tot en met 16 mei loopt er een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Heb je nog een reactie? Stuur ze in.

Van strikt beschermd naar beschermd
Verwachte impact in Vlaanderen is beperkt
Preventieve maatregelen tegen wolven blijven belangrijk. Boerenbond verwacht dat het protocol realistischer wordt bekeken.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
De grachtenkaart op basis van artificiële intelligentie heeft een nieuwe einddatum voor lokale besturen: 30 november 2029.