PAS-beurs

Melkveehouders op jacht naar PAS-technieken

Met meer dan 400 waren ze, de melkveehouders die tijdens een minibeurs op de terreinen van Inagro geïnteresseerd langsgingen bij de constructeurs van technische oplossingen om ammoniakemissie te beperken. Hun eerste doel: de deadline van 31 december 2025 halen waarbij vijf procent ammoniakemissie gereduceerd moet worden. Maar er wordt ook aan de strengere doelstellingen richting 2030 gedacht.

“Ik heb nog een vergunning tot 2035 dus ik moet niet reduceren”, het is een van de opmerkingen die werd gehoord op de techniekenbeurs. Niets is echter minder waar; elk melkveebedrijf moet minimaal vijf procent ammoniakemissie reduceren tegen 31 december 2025. Bestaande langlopende vergunningen geven daarbij geen uitzondering. Reduceren kan door een maatregel uit de PAS-lijst toe te passen of door het verminderen van het aantal dieren (of een combinatie). 

Vijf procent of vijftien?

Die deadline van 31 december is overigens maar een eerste rundveedeadline. Als de melkveesector in 2026 geen 12,5% emissiereductie heeft gerealiseerd ten opzichte van 2021, zal er een opkoopregeling van NER opstarten. Eerst vrijwillig, maar vanaf 1 januari 2028 ook gedwongen. Melkveehouders die een reductie van 15% realiseren tegen 31 december 2025, worden vrijgesteld van deze gedwongen opkoop. Begrijpelijk dat een deel van die melkveehouders dus naar die 15% mikt.

Tegen 31 december 2030 ligt de lat nog een stuk hoger. Zoals het nu in de regelgeving staat, moet elk melkveebedrijf tegen die datum een reductie van 25% ammoniak realiseren ten opzichte van de gemiddelde dierbezetting van 2021. Dit komt neer op de realisatie van de PAS-referentie 2030. 

De doelstelling van 25% ammoniakreductie voor melkveehouders wordt vanaf 2026 jaarlijks geëvalueerd op sectorniveau en wanneer een grotere daling of stijging van de emissies plaatsvindt dan verwacht, zullen de reductiepercentages bijgesteld worden. 

Mestrobot en mestschuiven populair

Zonder twijfel een van de populairste maatregelen om snel ammoniak te reduceren zal het reinigen van de loopvloer met mestschuif of mestrobot zijn. Dit voor een conventionele roostervloer of dichte vloer. Bij zes keer rondgaan per dag reduceert deze 10%, bij tien keer 15%. Op de installatie moet een logsysteem geïnstalleerd zijn die de werking bijhoudt, bijkomend is ook een onderhoudscontract vereist en mag het bevuild oppervlak niet groter zijn dan 5.5 m² per dier. Mestrobots die enkele jaren geleden werden aangekocht zonder logsysteem voldoen niet aan de voorwaarden.

Wanneer de mestschuif of mestrobot uitgerust wordt met een watersproei-installatie reduceert deze nog eens 5% extra. De voorschriften stellen wel dat dit sproeien moet gebeuren aan een debiet van 3 liter regenwater per vierkante meter looppad per dag. Dat komt al snel overeen met op jaarbasis een derde meer mestopslag die nodig is. Door het grote watervolume is deze maatregel in praktijk slechts voor een beperkt aantal bedrijven haalbaar. 

De mestschuiven en/of robots zijn ook altijd een onderdeel van ammoniakemissiearme vloeren, waarvan er ook een aantal aanbieders op de beurs aanwezig waren. De meeste vloeren kregen een reductiepercentage van 25% mee op de PAS-lijst, waarvoor ook minstens twaalf keer per dag geschoven moet worden.

Toekomstmuziek

Heel wat bezoekers keken ook uit naar technieken die nog niet op de PAS-lijst staan. Zo belooft de stikstofkraker JOZ-Gazoo een reductie van 80%. De Lely Sphere belooft 77% reductie, en is in Nederland ook erkend aan dat reductiepercentage. De Lely Sphere wacht op een definitieve goedkeuring en een plaatsje op de PAS-lijst een dezer weken/maanden; bij de Gazoo is deze nog niet meteen in zicht. Zolang beide technologieën nog niet op de PAS-lijst staan zijn de hierboven genoemde reductiecijfers echter zonder enige waarde voor wie ammoniak wil reduceren.  
Onderdeel van de Sphere is overigens ook een mestopzuigcollector (Lely Collector) met sproei-installatie die drie liter water per vierkante meter per dag vraagt. Zowel de Gazoo als de Sphere produceren verschillende meststromen die pas ten volle tot waarde zouden komen mochten ze als Renure (dierlijke kunstmestvervanger) ingeschakeld kunnen worden. Of en wanneer Renure  (van Europa) ooit als kunstmestvervanger ingeschakeld kan worden is nog onzeker.

In het eerste nummer van Boer&Tuinder in 2025 komen we in een dossier uitgebreid terug op de technieken die op deze beurs werden voorgesteld.  

Deze PAS-techniekenbeurs werd op 5 december georganiseerd door Boerenbond in samenwerking met Inagro en de Hooibeekhoeve. Op 12 december vindt er op de Hooibeekhoeve in Geel een vergelijkbare beurs plaats. 

sdf

“Ik probeer onze sector altijd positief in de kijker te zetten”

Boer in de kijker

Filip Devlieghere schakelde een kleine twintig jaar geleden de tomatenserres van zijn ouders in Veldegem om voor de kweek van kleinfruit: frambozen, rode bessen, stekelbessen en blauwe bessen.

Read more about “Ik probeer onze sector altijd positief in de kijker te zetten”
stuw

Landbouwers plaatsen stuwen tegen droogte

Door 53 stuwen te plaatsen wordt meer hemelwater opgehouden en eventueel vertraagd afgevoerd.

Read more about Landbouwers plaatsen stuwen tegen droogte
zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Dinsdag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel

Aangeboden door FrieslandCampina
Read more about Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

gbgb

In dialoog geraak je verder

Opinie

De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Read more about In dialoog geraak je verder
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
graan

Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Administratie

De uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag, 31 mei, komt eraan. Tot en met deze datum kan je de verzamelaanvraag wijzigen zonder gevolg, in zoverre er nog geen controle of melding van een controle heeft plaatsgevonden. 

Read more about Verzamelaanvraag wijzigen kan tot 31 mei

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
cartoon

Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw

Read more about Bestuivers hebben cruciale rol in de landbouw
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
njnj

IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd

Dierziekte

Minister Clarinval heeft twee belangrijke wijzigingen aan het IBR-bestrijdingsprogramma aangebracht. Zo zullen veehouders langer mogen vaccineren en het afvoeren van runderen van bedrijven met insleep wordt strikt gereguleerd. 

Read more about IBR-bestrijdingsprogramma gewijzigd
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen