Landbouw kijkt uit naar Europese plannen voor een sterkere economie
Minder regels en administratieve lasten, lagere energieprijzen, meer innovatie en steun voor hoogtechnologische ontwikkelingen als AI,... De Europese Commissie heeft woensdag haar plannen voor de komende vijf jaar uit de doeken gedaan om de stagnerende Europese economie te versterken te midden van wereldwijde concurrentie.
Voorzitter Ursula von der Leyen benadrukte dat Europa zijn zwakheden moet aanpakken om concurrerend te blijven. Hoewel klimaatneutraliteit tegen 2050 een vast doel blijft, verschuift de focus nu naar de concurrentiepositie van het bedrijfsleven.
Von der Leyen presenteerde het "kompas voor concurrentievermogen," waarin ze aangeeft dat administratieve lasten voor bedrijven zullen dalen. Ook de innovatiekloof wordt aangepakt, in AI en vooral ook in biotechnologie, belangrijk voor gewasbeschermingsmiddelen en plantenveredeling. Er komt een actieplan voor betaalbare energie en een 'Clean Industrial Deal' om schone technologie te stimuleren en de industrie te helpen bij de groene transitie.
Daarnaast richt de Commissie zich op nieuwe, duurzame handels- en investeringspartnerschappen om ervoor te zorgen dat de EU haar deel van de grondstoffen voor schone technologie en producten van de toekomst krijgt.
Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens: “We verwelkomen dit Europees competitiviteitskompas om onze economie weerbaarder te maken. Voor de Vlaamse land- en tuinbouwsector zit die nood vooral in het wegwerken van concurrentienadelen, die dikwijls te wijten zijn aan het moeilijk kunnen implementeren van Europese Richtlijnen (zoals bvb. de implementatie van de habitatrichtlijn via het stikstofdecreet). Net daarom hebben we nood aan een meer stabiel, rechtszeker en oplossingsgericht beleid om de zeer veelzijdige uitdagen waar we voor staan aan te pakken.”
Het competitiviteitskompas verwijst meermaals naar de strategische landbouwvisie die Eurocommissaris Hansen aan het voorbereiden is. “Wij rekenen erop dat hij in zijn visie op landbouw onze sector als strategisch beschouwt en dit kompas als toetssteen gebruikt. Door in te zetten op eigen voedselvoorziening en decentrale energieproductie, vermindert onze Europese afhankelijkheid van het buitenland, daalt de milieu-impact en versterken we onze eigen economie. We moeten nu bijschakelen, juiste oplossingen zoeken en bestaand beleid bijsturen om terug tot op een duurzaam spoor te komen,” besluit Ceyssens.