Crop Explore for Farmers
Projectinfo
Programma
LA-TrajectPeriode
1/01/2023 - 31/12/2025Het hoofddoel van dit project is om landbouwers te inspireren en aan te moedigen om nieuwe gewassen te telen met potentieel binnen de Vlaamse bio-economie. Door het potentieel van verschillende gewassen in kaart te brengen en de teelteigenschappen systematisch te presenteren, zullen landbouwers in staat zijn om nieuwe gewassen te vergelijken en te kiezen voor verdere teelt. Het gedemonstreerde potentieel van deder, yacon en hennep in de demonstratiecases zal landbouwers motiveren om zich bezig te houden met de teelt van deze nieuwe gewassen. Via de begeleidingsgroep, demonstratie-evenementen en KennisUitwisselingsSessies (KUS-sessies) krijgen verschillende belanghebbenden in de toeleveringsketen de mogelijkheid om contacten te leggen, waardoor de drempels voor landbouwers om nieuwe gewassen aan te nemen, worden verlaagd.
Dit project biedt landbouwers diverse voordelen die bijdragen aan de versterking van hun bedrijfsactiviteiten en de bevordering van duurzame landbouwpraktijken:
Verkenning van nieuwe gewassen stimuleert landbouwers om hun teeltpalet te diversifiëren, wat nieuwe marktkansen creëert en inkomstenstromen verbreedt.
Het project biedt landbouwers de mogelijkheid om het potentieel van verschillende gewassen systematisch te vergelijken, waardoor ze weloverwogen keuzes kunnen maken voor verdere teelt.
Demonstratiecases met deder, yacon en hennep dienen als praktische voorbeelden, inspirerend voor landbouwers om zelf aan de slag te gaan met nieuwe teelten.
Via de begeleidingsgroep, demonstratiemomenten en KennisUitwisselingsSessies (KUS-sessies) wordt een ondersteunend netwerk gecreëerd. Dit verlaagt drempels voor landbouwers om met nieuwe teelten te beginnen en bevordert efficiënte kennisuitwisseling.
Project zal dit bereiken door:
1. Kennismatrix Opstellen
Het eerste projectstadium richt zich op het verzamelen van gedetailleerde informatie over minstens 200 akkerbouwgewassen met bio-economisch potentieel in Vlaanderen. De kennismatrix omvat teeltkenmerken, opbrengsten, arealen, ingrediënten en afzetmogelijkheden.
2. Online Tool Ontwikkelen
De verzamelde informatie wordt omgezet in een gebruiksvriendelijke online tool. Telers kunnen hiermee gewassen vergelijken op economische of ecologische criteria.
3. Demonstratiecases
Drie specifieke gewassen - deder, yacon en hennep - worden geselecteerd voor gedetailleerde demonstratiecases. Teelttechnieken van deder worden op veldschaal getest, yacon-teelt wordt geoptimaliseerd, en de afzetmogelijkheden van hennep worden gemaximaliseerd, inclusief de valorisatie van de gehele plant.
4. Faciliteren van Contacten en Kennisuitwisseling
Het project faciliteert contacten en kennisuitwisseling tussen telers en verwerkers via workshops, seminars en online platforms, waar deelnemers ervaringen kunnen delen, vragen stellen en gezamenlijk oplossingen vinden voor bio-economische uitdagingen.