Luc Pauwels laag ruw-eiwitvoeding ELP Beef

Laagruweiwitrantsoen als potentiële PAS-maatregel

Op dit moment is er slechts één erkende emissiereducerende PAS-maatregel voor de vleesveesector: beweiden in combinatie met volledige leegstand van de stal. Voor veel vleesveehouders is deze stikstofmaatregel echter niet haalbaar. Daarom is het cruciaal dat de lijst van erkende technieken voor ammoniakreductie in de vleesveehouderij verder wordt uitgebreid. Laag-eiwitvoeding is een effectieve en brongerichte maatregel, maar staat nog niet op de PAS-lijst wegens het ontbreken van een erkend borgingsysteem. Het project ELP-Beef levert met de VoederPAS-tool een manier om de vraag naar borging te beantwoorden.

Nood aan bijkomende stikstofmaatregelen voor vleesvee

Het stikstofdecreet bepaalt dat de ammoniakuitstoot van de vleesveehouderij tegen 2030 niet hoger mag zijn dan in 2021. Bedrijven met een impactscore boven 0,025% moeten tegen eind 2025 hun uitstoot met minstens 5% verminderen. Dit kan door een erkende PAS-maatregel toe te passen, het aantal dieren te verminderen of door een combinatie van beide. De huidige erkende maatregel – beweiden met volledige leegstand van de stal – is in veel gevallen praktisch moeilijk haalbaar. Om te vermijden dat veehouders hun vergunde dierenaantallen moeten verminderen, is het noodzakelijk om bijkomende, wetenschappelijk onderbouwde PAS-maatregelen voor vleesvee te laten erkennen.

Laageiwitvoeding: een effectieve stikstofmaatregel voor vleesvee

De hoofddoelstelling van ELP-Beef is laag-eiwitvoeding op de PAS-lijst te krijgen als een brongerichte, controleerbare stikstofmaatregel voor vleesveebedrijven. Dit vereist een praktijkgericht borgingsysteem waarmee veehouders op een efficiënte manier bewijs kunnen leveren dat ze de maatregel correct toepassen. Samen met drie vleesveehouders en hun voederadviseurs werd onderzocht hoe dit in de praktijk gerealiseerd kan worden.

Een belangrijke eerste stap was het bepalen van referentiewaarden voor het ruw eiwitgehalte in vleesveerantsoenen. Via een bevraging bij vleesveehouders en nutritionisten werden 426 rantsoenen verzameld en ingedeeld in zeven diercategorieën. Hieruit bleek dat het gemiddeld ruweiwitgehalte bij zoogkoeien 1% hoger ligt dan de feitelijke behoeftenorm. Dit soort inzichten is cruciaal om een goed onderbouwd referentieniveau vast te leggen en een haalbare reductie van 0,5 tot 2% door te voeren.

VoederPAS-tool: borging van PAS-maatregelen voor vleesvee

Binnen de projecten VoederPAS en ELP-Beef werd de VoederPAS-tool ontwikkeld, een registratiesysteem waarmee veehouders eenvoudig kunnen bijhouden welke rantsoenen en voeders zij gebruiken. Deze tool registreert parameters zoals dierenaantallen, rantsoensamenstelling en voedervoorraad. Op basis van deze gegevens wordt het effectief verbruikte ruw eiwit berekend en vergeleken met het theoretische verbruik op basis van de geregistreerde dieraantallen en rantsoenen.

Op drie praktijkbedrijven werd de tool een jaar lang getest. Dit betrof een gesloten zoogkoeienbedrijf en twee afmestbedrijven, waar alle relevante gegevens systematisch werden bijgehouden. Ruwvoeders werden bemonsterd, volumes bepaald en wijzigingen in rantsoenen en dierenaantallen correct geregistreerd. Een nauwgezette opvolging is essentieel om een betrouwbare berekening te kunnen maken en de PAS-maatregel effectief te borgen.

Indienen van een PAS-fiche voor laag-eiwitvoeding

In 2019 werd reeds een conceptnota ingediend voor laag-eiwitvoeding als PAS-maatregel, maar door onzekerheden rond de borging werd deze niet erkend. Dankzij de ontwikkeling van de VoederPAS-tool zijn er nu voldoende handvaten om de maatregel opnieuw voor te stellen. Omdat borging bij rundveebedrijven met meerdere diercategorieën complex kan zijn, wordt in eerste instantie enkel een PAS-erkenning aangevraagd voor de diercategorieën R-6 (vleesstieren en overig vleesvee van 6 tot 24 maanden) en R-7 (fokstieren en overig rundvee ouder dan 2 jaar).

Indien via de VoederPAS-tool kan worden aangetoond dat het ruw eiwitgehalte van het voeder 0,5 tot 2% lager ligt dan de referentiewaarde voor de betreffende diercategorie, kan een reductiepercentage van 5 tot 30% in rekening worden gebracht.

Diercategorie Referentie RE Bovengrens -5% NH3 reductie -15% NH3 reductie -30% NH3 reductie
R6 (6-24 maand) 16% 15,5% 15% 14%  
R7 (> 24 maand) 16% 15,5% 15% 14%  

De volgende stap is het indienen van een PAS-fiche bij het Administratief Team (AT). Zij zullen samen met de bevoegde instanties een advies formuleren voor de minister, die beslist of deze maatregel wordt opgenomen op de PAS-lijst. Een erkenning van laag-eiwitvoeding als PAS-maatregel zou een belangrijke stap zijn in de verdere verduurzaming van de vleesveehouderij en biedt vleesveehouders een bijkomende stikstofmaatregel om aan de reductiedoelstellingen te voldoen.

fsd
dfs
Filip Hermans

“Bodem bevat nog meer leven dan onze stal”

Boer in de Kijker

Op de Rode Moerhoeve in Sint-Gillis-Waas werken Filip Hermans en Kristien De Paep met veel passie aan hun bedrijf met 85 melkkoeien en 750 melkgeiten. Met een duidelijke visie rond bodembeheer zet Filip in op regeneratieve landbouw, met respect voor natuur, dier en mens. 

Read more about “Bodem bevat nog meer leven dan onze stal”
jnjn

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Elke De Roos

Passie voor witloof die niet te beschrijven valt

Wie is

Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA. 

Read more about Wie is Elke De Roos?

Bouwen op een toonaangevende melkprijs

Aangeboden door FrieslandCampina

FrieslandCampina zet zich in om een toonaangevende melkprijs te realiseren voor melkveehouders. Dat doen zij door te bouwen op de garantieprijs en aanvullende toeslagen, zoals een duurzaamheidstoeslag, kwantumtoeslag en de contante nabetaling. De garantieprijs dwingt de zuivelonderneming om te streven naar de hoogste melkprijs.

Read more about Bouwen op een toonaangevende melkprijs

Code geel voor waterschaarste

Actua

Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Read more about Code geel voor waterschaarste
gracht

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
sdf

Dossier agro-ecologie

In dit dossier ontdek je de basisprincipes van agro-ecologie en hoe de vzw House of Agroecology bruggen slaat tussen landbouwers, vakorganisaties, onderzoekers, verwerkers en retailers.

Read more about Dossier agro-ecologie

Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging

Enquête

Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!  

Read more about Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
activiteiten

Hoe gaan landbouw en toerisme hand in hand tijdens druk voorjaar?

We geven vijf tips.

Read more about Hoe gaan landbouw en toerisme hand in hand tijdens druk voorjaar?
jnnj

Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd

MAP 7

Op vrijdag 4 april keurde de Vlaamse regering de lijst met goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken definitief goed. Zo kan in 2025 gekozen worden uit 17 goede praktijken.

Read more about Goede bodem-, teelt- en bemestingstechnieken voor 2025 definitief goedgekeurd
dcdc

“Versnelde afname in liters melk en melkveehouders ingezet”

Melkvee

De eerste maanden van 2025 laten vermoeden dat er vanaf dit jaar een versnelde daling in melkproductie aankomt.

Read more about “Versnelde afname in liters melk en melkveehouders ingezet”
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
dfd

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen