DGZ geeft webinar over IBR
Waakzaamheid voor IBR blijft geboden. Recent werd gecommuniceerd over herinsleep van IBR in verschillende bedrijven in de provincie West-Vlaanderen. De oorzaak voor herinsleep – als die al gevonden werd – kon in enkele bedrijven gelinkt worden aan erfbetreders, maar voor de meeste bedrijven gaat het over onveilige diercontacten. Een veel gemaakte fout is onvoldoende waakzaamheid bij aankoop.
Elke beweging van dieren brengt stress mee, of het nu gaat over aankoop nieuwe dieren, of over het verzetten van dieren binnen hetzelfde bedrijf. IBR virus wordt bij besmette dragerdieren gereactiveerd bij stress en dieren onder stress zijn gevoelig om het virus op te pikken. België is een land met veel handel en beweging in rundveestapel (import, export, verzamelingen). In deze fase van het bestrijdingsprogramma kan met zekerheid gesteld worden dat elk dier dat op een bedrijf vrij van IBR aangevoerd wordt, een risico op insleep meebrengt. Ondanks de verplichte isolatie bij aankoop en de dubbele bloedonderzoeken voor IBR, heeft een veehouder geen garantie dat een dier effectief IBR-veilig is. Het IBR bestrijdingsprogramma legt deze zaken op als risico-beheersmaatregelen, niet om het risico tot nul te herleiden. We willen daarom zeker nog oproepen tot waakzaamheid bij aankoop of wanneer er dieren toegevoegd worden aan je kudde.
Waar staan we nu?
Meer dan 99% van de conventionele Vlaamse rundveebedrijven is vrij van IBR. Dit is wat de cijfers van 6 maart aangeven, gebaseerd op de laatst uitgevoerde steekproeven en/of tankmelktesten. Een kleine 80-tal bedrijven hebben nog besmette dragerdieren op het beslag (of zijn in afwachting van de laatste testresultaten op weg naar het vrije statuut). Maar deze cijfers zijn exclusief de afmestbedrijven, vleeskalverhouderijen en handelaarsstallen. Bedrijven met dragerdieren zijn in alle provincies aanwezig. Op een webinar gepland op 14 maart zal DGZ de laatste IBR actualiteiten toelichten (zie link onderaan). Warm aanbevolen! Je dierenarts en de DGZ helpdesk kunnen ook gecontacteerd worden bij vragen over je specifieke bedrijfssituatie.
Wat met de prijskampen en verzamelingen?
Het risico op herinsleep is misschien minder dan enkele maanden geleden, maar toch zijn er recent nog rundveebedrijven die te maken kregen met het IBR virus of met nieuwe dragers. Prijskampen en verzamelingen kunnen doorgaan onder verhoogde waakzaamheid en onder toezicht van het FAVV. Aan deelnemers aan prijskampen wordt gevraagd om zelf ook alle bioveiligheidsmaatregelen te nemen, zoals isolatie en bloedonderzoek bij terugkeer. Ook hierin kan DGZ advies verlenen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.