De markt: varkens
Vleesvarkensprijzen blijven stabiel
De varkensmarkten blijven positief gestemd. De vraag naar varkensvlees loopt vrij goed, terwijl het aanbod van levende varkens maar net groot genoeg is voor de markt. Het lijkt erop dat de Duitse slachterijen, nadat ze enkele weken geleden hun vrije status voor mond-en-klauwzeer hebben herwonnen, nu terug aan zet zijn. De opleving van de markt kwam de voorbije weken ietwat vroeger dan verwacht, gezien de markten rond Pasen eerder stabiel bleven. De stabiele varkensprijzen geven aan dat de slachthuizen het varkensvlees vlot afgezet krijgen en dat maakt dat dan ook goed wordt doorgeslacht, waardoor het aanbod van levende varkens goed behapbaar blijft. In Duitsland wordt gemeld dat de slachthuizen graag wat meer varkens aan de haak zouden willen, maar deze zijn niet echt voorhanden. De export van varkensvlees loopt behoorlijk, zowel naar Europese lidstaten als naar derde landen. Verder wordt ook in Nederland het aanbod van levende varkens eerder als krap benoemd en doen slachthuizen moeite om voldoende varkens aangevoerd te krijgen. De prijsvooruitzichten voor de komende weken blijven dus goed. Het mooie weer dat in de maand mei wordt verwacht zal de vraag naar varkensvlees ongetwijfeld ook een extra duwtje geven.
Biggen | Noteringen zetten stap terug
De voorbije week was er weinig animo te bespeuren in de biggenmarkt. Het aanbod is momenteel groot genoeg voor de markt en de Spaanse aankopers zijn ook wat minder aanwezig op de markt. Bij de handelaars was er sprake van een lichte druk op de markt. Niettegenstaande de gunstige vleesvarkensprijzen is er toch een lichte druk op de biggennoteringen en dalen onze biggennoteringen deze week met 1,5 euro per big, terwijl de biggennoteringen in Nederland en Duitsland al bij al nog vrij vlot kunnen standhouden. De verwachting is dan ook dat de biggennoteringen op korte termijn eerder stabiel zullen blijven.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.

A-ware sluit de deuren van Olympia
Royal A-ware, sinds 2022 de eigenaar van melkerij Olympia heeft besloten om de vestiging in Herfelingen te sluiten.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.