De markt: varkens
Varkens | Stabiele vleesvarkensprijzen
De varkensmarkten ogen rustig. Het aanbod van levende varkens blijft weliswaar te groot voor de markt, maar het ziet ernaar uit dat we binnen een paar weken terug in een normale marktwerking terechtkomen. De zogenaamde varkensprop smelt weg en dat merken we aan de slachtgewichten die een duidelijke daling laten optekenen. Ook in Duitsland lijkt er weer rust in varkensmarkten te komen. De vraag naar varkensvlees loopt behoorlijk en de afzet naar het Verenigd Koninkrijk trekt verder aan, gezien Duitsland wegens MKZ nu afwezig is op die markt. De export van varkenskarkassen naar Oost-Europa blijft evenwel een moeilijk verhaal.
Op de wereldmarkt is er gelukkig positief nieuws te rapen. De varkensprijzen in de VS zijn de voorbije weken met 10% gestegen en ook in Canada zitten de varkensprijzen in de lift. Dat is goed nieuws voor de Europese exporteurs die hun concurrentiepositie op de wereldmarkt zien verbeteren. Daarnaast zijn de varkensprijzen in China ook op een hoger niveau gekomen en neemt Zuid-Korea meer varkensvlees af. Er mag dan ook verwacht worden dat de export naar derde landen de komende weken zal aantrekken en zodoende zal er ook meer zuurstof in de Europese markten komen.
Biggen | Prijzen stijgen verder
Het aanbod van biggen neemt licht af, terwijl de vraag aantrekt. De voorbije weken zijn de exporteurs die biggen richting Spanje exporteren nadrukkelijk op de markt aanwezig. De vraag is minder extreem dan de voorbije twee jaar, toen de Spaanse varkenshouderij erg te lijden had onder een zware PRRS-epidemie. Momenteel is de ziekte wat meer onder controle, maar toch is de productie nog niet op het eerdere niveau. De aantrekkende export zorgt er wel voor dat onze biggennoteringen vlot doorstijgen. Het is belangrijk dat de noteringen voldoende snel inspelen op de markt. Op die manier wordt voorkomen dat de toeslagen ongebreideld stijgen en de markttransparantie vermindert. Feit is wel dat er momenteel nog geen echte tekortmarkt is, maar de vrije koppels worden wel wat schaarser. Op korte termijn verwacht men dat de huidige marktsituatie zich zal bestendigen waardoor de biggennoteringen verder omhoog zullen kijken.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.