De markt: varkens
Vleesvarkens | Prijzen gaan verder onderuit
Het leek er vorige week in eerste instantie op dat de forse daling van de varkensprijzen een bodem in de markt zouden leggen, maar door de mond-en-klauwzeeruitbraak in het Duitse Brandenburg worden de varkensmarkten op hun kop gezet. Varkens zijn ook gevoelig voor het mond-en-klauwzeervirus (MKZ) en dat wil zeggen dat de genomen maatregelen om de ziekte in te dijken ook grote gevolgen hebben voor de varkenshouderij. Onmiddellijk na de melding van de uitbraak hebben zowat alle niet-EU-landen, inclusief Groot-Brittannië, hun grenzen gesloten voor Duits varkensvlees. Daardoor moeten de Duitse slachterijen hun afzet zoeken binnen de EU. Na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest was Duitsland, door gebruik te maken van het regionaliseringsprincipe, erin geslaagd om een akkoord te maken met een aantal derde landen voor de import van Duits varkensvlees. Met de ontdekking van MKZ daar is het nu terug naar af.
De uitbraak van MKZ valt op een moeilijk tijdstip. Het aanbod van levende varkens is momenteel erg groot, omwille van de varkensprop die is ontstaan in de kerstperiode. Feit is dat door het wegvallen van de Duitse export er ook wel opportuniteiten kunnen zijn voor onze slachthuizen.
Het is op korte termijn nog koffiedik kijken hoe de markten zich verder zullen ontwikkelen, maar het is nu reeds duidelijk dat er nog wat druk op de markten zal staan. Het duurt even vooraleer de verstoorde varkensvleesmarkt terug in zijn plooi komt.
Biggen | Dalende prijzen
De biggenmarkten hebben eveneens te maken met de gevolgen van de MKZ-uitbraak in Duitsland. Door de onzekerheid zijn de Duitse vleesvarkenshouders erg terughoudend geworden om biggen op te zetten. Dat betekent dat de vraag naar biggen vanuit Duitsland terugvalt en het dus ook moeilijker wordt voor de Nederlandse exporteurs om hun biggen, zelfs tegen lagere prijzen, daar te kunnen afzetten. Op korte termijn wordt verwacht dat, wanneer de MKZ-situatie stabiliseert, er terug wat meer rust op de markt zal komen, waardoor de noteringen hopelijk kunnen standhouden.
Aalter, centrum van sterke merken voor langhoudbare zuivel
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

In dialoog geraak je verder
De landbouw zet dag in dag uit stappen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.
