De markt: pluimvee
Pluimvee | Braadkippenprijzen stabiel
De vraag naar levende kippen blijft goed overeind. Het aanbod is ietwat gestegen, maar dat blijkt momenteel geen probleem te zijn, gezien de slachterijen de extra kippen goed kunnen gebruiken. Feit is ook dat de problemen in Polen met NCD (Newcastle Disease) en vogelgriep nog niet achter de rug zijn. Daardoor is er ook erg weinig aanbod vanuit Polen. Inzake prijsvorming lijkt het erop dat we momenteel tegen een plafond aanlopen. Het ruimere aanbod zorgt ervoor dat de slachthuizen minder hard op zoek moeten naar extra aanvoer. Men gaat ervan uit dat de Deinzenotering op korte termijn prijshoudend zal zijn.
Eieren | Druk op de prijzen
Verrijktekooi-eieren. Van de eierverwerkers kwam er de voorbije paar weken meer weerstand tegen de verder oplopende eierprijzen. Er wordt ondertussen afwachtend aangekocht. Opmerkelijk is wel dat dit onmiddellijk resulteert in dalende verwerkingsnoteringen in het buitenland, en dus ook bij ons. De vraag naar verwerkingseieren blijft wel goed ten opzichte van een krap aanbod en het is dan ook niet te verwachten dat de noteringen vanaf nu snel zullen afglijden. Verschillende verwerkers in een aantal EU-lidstaten zijn vanuit de VS benaderd om eierproducten te leveren, maar het is niet duidelijk in welke mate ze daarop zijn ingegaan. Op korte termijn worden stabiele tot licht dalende verrijktekooinoteringen verwacht.
Scharreleieren. De situatie op de scharreleiermarkten blijft positief. Feit is wel dat de tafeleieren de voorbije weken mee op sleeptouw zijn genomen door de verwerkingsmarkten en dat is nu ook te zien in de noteringen. De daling van de verwerkingsnoteringen heeft vooral een invloed op de witte scharreleieren, die voor het overgrote deel naar de verwerking gaan. De vraag naar tafeleieren blijft weliswaar goed en de komende weken zal dat richting Pasen wellicht nog verbeteren. Er zijn met andere woorden geen signalen die aangeven dat de noteringen voor scharreleieren snel verder zullen dalen.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.