De markt: granen
Markt blijft onbeslist
De Europese graanmarkt blijft besluiteloos. Enerzijds is er de sterker geworden euro-dollarverhouding en de daling van de olieprijzen, wat de graanprijzen in Europa onder druk houdt. Anderzijds is er een verdere stijging van de mais- en sojaprijzen in Chicago.
Voor tarwe blijft de kwestie van de export naar derde landen cruciaal voor de Franse markt, die in een nog steeds zeer concurrerende omgeving moet wedijveren.
Terwijl Argentinië tot nu toe in de schijnwerpers stond vanwege de droogte in de belangrijkste mais- en sojagebieden, is het land nu ook in het nieuws vanwege een verlaging van de exporttaksen. De snelle terugkeer naar een betere economische situatie betekent dat president Mileï en zijn regering met deze maatregel, die werd gelanceerd ten gunste van de Argentijnse producenten tijdens de laatste campagne voor de presidentsverkiezingen, de situatie in het voordeel van de graantelers kan versterken.
Intussen laat de Europese Commissie weten dat de oogst van 2024-2025 zo goed als compleet is met een geschatte oogst van 8,1 miljoen ton (-0,4% tegenover vorige jaar) op een areaal van 3,1 miljoen ha (-11,9% tegenover vorig jaar).
De import wordt iets hoger ingeschat dan voorheen op 6,2 miljoen ton (+0,2 miljoen ton), terwijl de consumptie ongewijzigd blijft op 11,9 miljoen ton. Verder heeft Rusland voor dit jaar exportquota vastgelegd, maar deze aankondiging heeft nog geen effecten op de prijzen gehad.
Wintergranen zitten in een gedeeltelijk tot gevorderd stadium van afharden in het noorden van Frankrijk, Duitsland, Polen, Denemarken, Finland, het zuiden en midden van Zweden en de Baltische staten. De afharding is vertraagd in Polen en het noorden en noordoosten van de EU vergeleken met 2024. Er is wel risico op vorstschade door vertraagde gewasontwikkeling in oostelijk, zuidelijk en centraal Roemenië en noordoostelijk Bulgarije.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Code geel voor waterschaarste
Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Passie voor witloof die niet te beschrijven valt
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.