De markt: fruit en groenten
Prijsdruk op paprika en andere kasgroenten
Intussen zijn de groenten onder glas volop in productie, maar met prijsdruk voor verschillende groenten. Met name de paprika’s kennen een opvallend lage prijsvorming. Veel zonuren in april zorgden voor grote productievolumes. Door al vroeg zo’n ruime aanvoer, gecombineerd met Spaanse restvolumes, is het prijsniveau fors gedaald. Rode paprika’s zakten naar 0,66 euro/kg en gele zelfs tot 0,50 euro/kg, terwijl groene paprika met 0,94 euro/kg zich beter handhaaft. Er is hoop dat het prijsniveau zich herstelt wanneer het Spaanse aanbod afneemt en de eerste productiegolf voorbij is.
Ook de komkommers en tomaten kenden zwakke prijzen. De komkommerprijs herstelde na twee zwakke weken, tot 0,32 euro/stuk, door aan aantrekkende vraag. Voor tomaten blijft de prijsvorming eerder matig voor de tijd van het jaar, door ruime productie wegens zonnige dagen. Voor losse tomaten zakte de middenprijs naar 0,75 euro/kg, voor tros naar 0,77 euro/kg. De prijs voor kropsla is opnieuw onder het vijfjarig gemiddelde gezakt tot 0,37 euro/stuk. Andere slasoorten kenden ook een stevige prijsdaling, met prijzen tussen 0,40-0,50 euro/stuk.
De vraag naar asperges blijft goed en de prijzen zijn correct, met middenprijzen rond 7 euro voor een schaaltje en 9,8 euro/kg voor losse asperges. Dankzij vroege volumes en gunstige weersomstandigheden was er met Pasen een goede afzet tegen stabiele prijzen.
Vanwege de warme dagen is de laatste prei van het land gehaald. Uit de frigo’s blijft prei nog een tijdje beschikbaar maar de koel- en bewaarkosten zijn hoog. Het is daarom goed dat de preiprijs al licht steeg naar 0,65 euro/stuk, mede door wegvallen van Frans aanbod.
De aardbeienprijzen zakten licht door toenemende volumes, maar de vraag neemt wel toe waardoor ook de middenprijs opnieuw naar 4,70 euro/kg steeg. Aan het einde van het seizoen hangt de middenprijs voor appelen rond 0,90 euro/kg, en iets meer dan 0,40 euro/kg voor industrie. De laatste Conférenceperen pieken naar een middenprijs van 1,13 euro/kg.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.

A-ware sluit de deuren van Olympia
Royal A-ware, sinds 2022 de eigenaar van melkerij Olympia heeft besloten om de vestiging in Herfelingen te sluiten.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.
Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.