De markt: fruit en groenten
Slechte witloofprijzen, terwijl tomatenmarkt opleeft
De witloofmarkt blijft dramatisch met prijzen die blijven steken op 50 cent/kg. Promoties hebben onvoldoende effect en het ruime wortelaanbod, zowel in België als Frankrijk, voorspelt weinig verbetering. Asperges van beschutte teelt worden beloond met bijna 19 euro/kg in afwachting van de vollegrondsteelt. Op de preimarkt zien we acceptabele prijzen rond 0,70 euro/kg. Kolen profiteren van een krap aanbod met sterke prijzen van 1,20 euro/stuk voor rodekool, tot 1,50 euro/stuk voor wittekool.
De komkommermarkt staat echter onder druk door areaaluitbreiding na een sterk jaar, in combinatie met Spaanse import. Met 0,35 euro/stuk blijven de prijzen matig. Tomaten presteren uitzonderlijk goed door verminderde import uit Noord-Afrika en Spanje, waar tomatenvirus en overvloedige neerslag de productie beperken. Losse tomaten noteren tot 3 euro/kg, trostomaten schommelen rond 2 euro/kg door Nederlandse concurrentie. Specialties doen het uitstekend dankzij beperkte aanvoer en stijgende vraag bij de eerste lentezon. Vanaf eind maart zijn alle tomatensoorten opnieuw lokaal beschikbaar, met een productie die opnieuw geleidelijk op gang komt. Bij paprika zien we behoorlijke prijzen voor groen (2,50 euro/kg), terwijl rood en geel door beperkte beschikbaarheid nog 3,50 euro/kg halen. Ook hier speelt de verminderde Spaanse aanvoer door insectenplagen en neerslag een rol. Aubergines kampen met een tegenvallende vraag, waardoor de prijs met 0,80 euro/kg ver onder het gemiddelde blijft.
Een gemengd beeld op de slamarkt. Groene slasoorten zoals Lollo Bionda en eikenblad noteren 0,75 euro/stuk, rode varianten 0,80 euro/stuk. Veldsla (2,50 euro/kg) en kropsla (0,55 euro/stuk) blijven onder de rentabiliteitsgrens gezien de lange teeltduur in deze periode.
De appelmarkt blijft redelijk stabiel rond 0,80-0,90 euro/kg. Industrieappels doen het nog steeds goed met een lichte stijging tot boven de 0,40 euro/kg. Bij Conferenceperen zet de verwachte prijsstijging door naar 0,96 euro/kg, door goed gevorderde stocks. Een welkome evolutie gezien toenemende bewaarkosten.

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.