De markt: fruit en groenten
Slechte witloofprijzen, terwijl tomatenmarkt opleeft
De witloofmarkt blijft dramatisch met prijzen die blijven steken op 50 cent/kg. Promoties hebben onvoldoende effect en het ruime wortelaanbod, zowel in België als Frankrijk, voorspelt weinig verbetering. Asperges van beschutte teelt worden beloond met bijna 19 euro/kg in afwachting van de vollegrondsteelt. Op de preimarkt zien we acceptabele prijzen rond 0,70 euro/kg. Kolen profiteren van een krap aanbod met sterke prijzen van 1,20 euro/stuk voor rodekool, tot 1,50 euro/stuk voor wittekool.
De komkommermarkt staat echter onder druk door areaaluitbreiding na een sterk jaar, in combinatie met Spaanse import. Met 0,35 euro/stuk blijven de prijzen matig. Tomaten presteren uitzonderlijk goed door verminderde import uit Noord-Afrika en Spanje, waar tomatenvirus en overvloedige neerslag de productie beperken. Losse tomaten noteren tot 3 euro/kg, trostomaten schommelen rond 2 euro/kg door Nederlandse concurrentie. Specialties doen het uitstekend dankzij beperkte aanvoer en stijgende vraag bij de eerste lentezon. Vanaf eind maart zijn alle tomatensoorten opnieuw lokaal beschikbaar, met een productie die opnieuw geleidelijk op gang komt. Bij paprika zien we behoorlijke prijzen voor groen (2,50 euro/kg), terwijl rood en geel door beperkte beschikbaarheid nog 3,50 euro/kg halen. Ook hier speelt de verminderde Spaanse aanvoer door insectenplagen en neerslag een rol. Aubergines kampen met een tegenvallende vraag, waardoor de prijs met 0,80 euro/kg ver onder het gemiddelde blijft.
Een gemengd beeld op de slamarkt. Groene slasoorten zoals Lollo Bionda en eikenblad noteren 0,75 euro/stuk, rode varianten 0,80 euro/stuk. Veldsla (2,50 euro/kg) en kropsla (0,55 euro/stuk) blijven onder de rentabiliteitsgrens gezien de lange teeltduur in deze periode.
De appelmarkt blijft redelijk stabiel rond 0,80-0,90 euro/kg. Industrieappels doen het nog steeds goed met een lichte stijging tot boven de 0,40 euro/kg. Bij Conferenceperen zet de verwachte prijsstijging door naar 0,96 euro/kg, door goed gevorderde stocks. Een welkome evolutie gezien toenemende bewaarkosten.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.