De markt: aardappelen
Vaste aardappelmarkt met weinig aanbod
Het aanbod is zeer beperkt en de markt heeft de neiging om naar omhoog te kijken. Het lijkt erop dat de verwerkers de gecontracteerde aardappelen vooruitschuiven. Zo zouden sommige verwerkers momenteel al contracten van april vooruitschuiven, zodat ze vandaag niet op de markt moeten kopen. Tegelijk heeft dit een zeker effect op de vrije markt. Een en ander betekent dat er volgens analisten verder ruimte zou zijn voor prijsstijgingen.
In de schuur lijken de meeste aardappelen er voorlopig rustig bij te liggen. De grootste bewaarproblemen zijn van de baan. Hier en daar blijft het evenwel spannend of en hoelang de aardappelen zullen kunnen blijven liggen. Uit de maandelijkse opvolging van 17 praktijk bewaarloodsen (Viaverda) met het ras Fontane blijkt dat de kwaliteit over het algemeen goed is. De omstandigheden bij de oogst waren niet optimaal. Met de ervaringen van de oogst van 2023 in het achterhoofd zat de schrik er goed in. Er werd tussen de buien door gerooid en de percelen waren vaak iets te nat om ideaal rooiwerk te leveren. Niet wetende hoeveel rooibare dagen er nog zouden volgen, werd de lat daarom iets lager gelegd. De raad blijft in ieder geval om waakzaam toe te zien op gevoelige partijen. Het zou jammer zijn om in de huidige gunstige marktomstandigheden hierin fouten te maken. De kiemlust lijkt op het eerste gezicht nog zeer beperkt te zijn. De vroegrijpe rassen zoals Bintje en de meeste tafelaardappelen zijn wel al wakker (bron: Viaverda).
De prijs voor Fontane en Challenger bedraagt meestal 30 euro per 100 kg, exclusief btw voor partijen met minimum 60% +50 mm, voor onmiddellijke levering. Er heerst dus een vaste marktstemming met een beperkt aanbod en weinig transacties. Door de verder gestegen prijzen is er weinig te doen richting export. Voor Bintje wordt meestal 30 euro betaald en ook voor dit ras is de markt vast (bron: Viaverda).

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.