De markt: aardappelen
Stabiele markt met weinig transacties
Ondanks de soms moeilijke oogstomstandigheden zijn de meeste aardappeltelers in de EU-4 (Nederland, België, Duitsland en Frankrijk) erin geslaagd hun oogst binnen te halen. Hier en daar wordt melding gemaakt van bewaarproblemen en vroegtijdig uitschuren, maar over het algemeen is de aardappelkwaliteit goed. Ondanks het korte groeiseizoen is er toch voldoende onderwatergewicht en lengte (bron: Viaverda).
De gemiddelde opbrengst van de EU-4-landen komt dit jaar uit op 43,8 ton/ha. Deze opbrengst ligt 0,6 ton/ha onder het vijfjarig gemiddelde (44,4 ton/ha) en 0,6 ton/ha onder de opbrengst van vorig jaar (44,4 ton/ha). De opbrengsten in de EU-4 waren zeer uiteenlopend, gaande van minder dan 20 ton/ha tot meer dan 70 ton/ha. Deze variabiliteit is sterk gelinkt aan de spreiding van de plantdata.
Het totale EU-4-areaal groeide dit jaar met 37.700 ha (+7,2%) en de totale productie steeg met 6,9% tot 24,6 miljoen ton (+1,6 miljoen ton). Tegelijkertijd is ook de vraag vanwege de verwerkende industrie verder gestegen.
De prijs voor Fontane en Challenger bedraagt meestal 15 tot 17 euro per 100 kg, excl. btw voor partijen met minimum 60% +50 mm, voor onmiddellijke levering. Er heerst dus een vaste marktstemming met relatief weinig transacties. Soms worden hogere prijzen betaald voor gezonde partijen die bestemd zijn voor export of om contracten in te vullen. Voor partijen die moeten gewassen worden is er soms een lagere prijs. Het zijn vooral de probleempartijen die men aanbiedt. Het aanbod van droge aardappelpartijen is vrij beperkt. Wel loopt de export verder door. Voor Bintje wordt 15 tot 17,5 euro per 100 kg betaald (bron: Viaverda). Hoe dan ook heerst er een sentiment in de markt dat er op termijn geen overaanbod aan aardappelen verwacht wordt en dat de prijzen waarschijnlijk zullen aantrekken op het ogenblik dat de niet-bewaarbare partijen eruit zijn.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Code geel voor waterschaarste
Gelet op het droge weer en de beperkte verwachte neerslag voert de CIW Adviesgroep Droogte code geel in.

Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Passie voor witloof die niet te beschrijven valt
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.