Kamal Kharmach, bekend als cabaretier, ondernemer en docent bedrijfseconomie, combineert humor en zakelijk inzicht om ondernemers in zwaar weer te helpen. In zijn programma Andermans Zaken biedt hij praktische hulp aan wie het nodig heeft. We vroegen Kamal welke tips hij heeft voor land- en tuinbouwers in het huidige, uitdagende klimaat.

"Wees niet boos op de boeren, ze proberen al zo lang gehoord te worden." Dat zei je tijdens de boerenprotesten eerder dit jaar. Waar komt je sympathie voor de landbouw vandaan?

"Mijn vrouw komt uit een boerenfamilie. Ik weet hoe hard werken dat is, en ook hoe afhankelijk het is. Je bent nooit zeker van inkomen, van werk, van oogst. Het heeft geregend, pech, een jaar werk weg. Niemand kan zich dat inbeelden. Ik heb vaak gedacht dat je zot moet zijn om een boer te willen zijn, maar volgens mij is het gewoon iets dat in je zit. Daarom onderschatten we boeren ook vaak. Het is toch vreemd dat we zo meewarig spreken over mensen die dag in dag uit bezig zijn met onze primaire levensbehoeften. Zelfs het woord ‘boer’ heeft een negatieve connotatie. De boer is nochtans wel dé onderkant van de economische sector. We verdienen allemaal geld omdat de boer elke dag op zijn veld staat. Zo te zien hebben we dat collectief niet door."

In Andermans Zaken heb je ook landbouwbedrijven van dichtbij begeleid. Welke ondernemersstrategieën kan een landbouwer toepassen? 

"Een consultant die zegt dat hij alles kan oplossen voor een landbouwer, is een charlatan. Bedrijfsanalyse is normaal gesproken simpel: ofwel gaan de kosten naar beneden, ofwel moet de omzet omhoog. Maar in de landbouw is het heel wat complexer. Boeren zijn geen prijszetters maar prijsnemers. En zomaar meer of minder produceren gaat ook niet, want boeren werken nu eenmaal met bederfbare producten of een vast aantal dieren. Een strategie die wél werkt, is massa is kassa. Marges in de landbouw zijn minimaal en worden door alles en iedereen afgeroomd. Boeren moeten dus bijna chirurgisch gaan kijken naar waar de kosten die ze maken vandaan komen. Ze moeten zich ook afvragen of die kosten resulteren in voldoende omzet op middellange tot korte termijn, rekening houdend met dingen als afschrijfwaarde en onderhoudskost. Bij elke inefficiëntie schiet een landbouwer in zijn voet."

Kamal Lut Melanie Patrick

"Een strategie die wél werkt, is massa is kassa. Marges in de landbouw zijn minimaal en worden door alles en iedereen afgeroomd. Boeren moeten dus bijna chirurgisch gaan kijken naar waar de kosten die ze maken vandaan komen."

Waarin zit daarbij de meerwaarde van advies inwinnen?

"Veel boeren zitten vandaag in een moeilijke of onzekere situatie. Mensen die aan het verdrinken zijn, hebben geen tijd om te kijken naar welke kleur de bootjes hebben. Daarnaast is het ook al confronterend genoeg om toe te geven dat je het moeilijk hebt. Ondernemersadvies moet, in mijn ogen, daarom vooral bedoeld zijn om structuur te scheppen en mensen weer in hun eigen kunnen te laten geloven. De ondernemer, in dit geval de boer, heeft vaak zelf de oplossingen. Zij hebben het métier en de expertise, zij zijn degene die hun job al lang uitvoeren. Het spreekwoordelijke bos zit vaak al in hun hoofd. Ze hebben soms alleen iemand nodig om met een machete door de stukken te gaan die dichtgegroeid zijn met problemen, en zo een pad te maken."

Iemand extern toelaten is voor een boer niet altijd evident. 

"Een boer heeft een sterke emotionele verbondenheid met zijn beroep. Dat is mooi, maar tegelijk ook wel een deel van het probleem. Net zoals verpleegkundigen graag willen zorgen, willen boeren gewoon heel graag boeren. Landbouwer zijn zit in hun bloed en is iets dat vaak al generaties meegaat. Daardoor zitten ze in een slechte onderhandelingspositie. Boeren vinden het zelf zo vanzelfsprekend dat ze hun job doen, dat de samenleving dat standpunt gewoon heeft overgenomen. Niemand gelooft dat ze er ooit effectief wel eens mee zouden kunnen stoppen. Er gebeurt geen onderhandeling omdat er geen consequenties zijn."

De sterke emotionele band ontstaat omdat de boer en zijn gezin vaak op het bedrijf wonen, waardoor veranderingen in het bedrijf ook de persoonlijke sfeer beïnvloeden.

"Ja, dat maakt bedrijfsoverdracht in de sector ook niet evident. Maar dat is niet alleen bij landbouwbedrijven zo hoor. We zien dit in alle soorten bedrijven die van generatie op generatie worden overgedragen. De meest succesvolle overnemers zijn daarom vaak degene die een tijdje van het bedrijf weg zijn gestapt. Wanneer ze dan terugkomen, doen ze dat met een frisse blik. Dat wil trouwens niet zeggen dat die overnemer per se altijd disruptief moet gaan werken en alle processen op het bedrijf veranderen. Een conclusie van even iets anders doen kan ook zijn dat de huidige manier van werken nog altijd de juiste is. Maar het is wel goed om even in een andere sector of op een ander bedrijf te kijken hoe de dingen daar in zijn werk gaan. Daardoor ontstaat kruisbestuiving en komt innovatie makkelijker tot stand."

Financiële overwegingen kunnen innovatie remmen. Een overname van een landbouwbedrijf beslaat soms 15 jaar. 

"Dat is lang, ja. Vreemd hé, een boerderij heeft zo’n complexe bedrijfsstructuur en toch zit de hele verantwoordelijkheid daarvoor geconcentreerd bij twee personen. Een ander bedrijf met een soortgelijke structuur en omzet wordt omkaderd door een raad van bestuur, een organisatorische hiërarchie en vaak ook een hoop consultants. Een landbouwbedrijf valt bijna te vergelijken met een KMO op vlak van omzet en investeringen."

De vele verantwoordelijkheden van landbouwers hebben helaas vaak een negatieve impact op hun persoonlijk welzijn.

"Waarvoor staat een mens zonder perspectief ’s morgens op? Een boer heeft eigenlijk constant een zwaard van Damocles boven zich hangen. Hij heeft leningen lopen op 20 à 30 jaar, maar heeft maar voor hoogstens enkele jaren de zekerheid dat hij zijn bedrijf draaiende kan houden. Dat is bijna niet leefbaar. We pakken een boer het enige af dat hij écht nodig heeft: perspectief. Ik vind het dus niet verrassend dat boeren aangeven dat ze zich niet goed in hun vel voelen."

Je moet je afvragen wat de relevantie is van je werk, en of je jezelf als mens daarin ook wel voldoende ontplooit."

Heb je tips om ondernemer te zijn en toch als persoon sterk te blijven?

"De mentale druk van uren kloppen, zeker voor je eigen bedrijf, valt allemaal wel mee. Het is moeilijker om altijd een positief antwoord te kunnen blijven geven op vragen als “zie ik mijn gezin nog wel genoeg?”. Het is daarom belangrijk voor een ondernemer, inclusief mezelf, om kritisch te blijven. Je moet je afvragen wat de relevantie is van je werk en of je jezelf als mens daarin ook wel voldoende ontplooit. De theorie dat je van veel werken een burn-out krijgt, is trouwens hopeloos achterhaald. Een burn-out komt vooral voor wanneer je je niet kan vereenzelvigen met het werk dat je doet. Je kan dus bij wijze van spreken al een burn-out krijgen door vier uur te werken, als dat vier uur zijn die je moet spenderen aan dingen waar je absoluut niet achter staat. Of wanneer je een boerderij moet leiden, wetende dat die binnen twee jaar misschien niet meer bestaat. Nog een reden waarom toekomstperspectief zo belangrijk is."

Je moet je werk dus doen omdat je het wil doen, niet omdat je het gevoel hebt dat het moet.  

"Dat, en daarnaast zijn sociale relaties ook belangrijk. Als je heel druk bezig bent met je werk, kan je familie en vrienden wel eens vergeten. Maar je mag hun belang niet onderschatten. Contacten met mensen die dicht bij je staan ontladen ongelooflijk veel. Dat is trouwens ook door onderzoek aangetoond. Een gezond sociaal leven kan je veel gelukkiger maken dan geld – vanaf een bepaald bedrag uiteraard. Ga je dus amuseren en wees niet de slaaf van je bedrijf. Durf daarbij ook eens uit de sector stappen. Ga darten, supporteren voor de voetbal, kom eens op plekken die niets met de landbouw te maken hebben. Als je bedrijf enkel kan voortbestaan als jij jezelf opoffert, dan is dat bedrijf fundamenteel ongezond. Letterlijk je leven geven als grondstof is niet levensvatbaar."

Tot slot: als je drie dingen zou moeten noemen waar Boerenbond volgens jou een prioriteit van moet maken, welke zouden dat zijn?  

"Ten eerste moeten boeren meer hebben dan enkel het boer zijn. Een tweede, nog belangrijker punt, is dat de maatschappelijke waarde van de boer omhoog moet. We leven in Vlaanderen nog te hard volgens het principe van onbekend is onbemind als het op landbouw aankomt. De stereotiepe beelden die we kennen, zorgen voor een negatieve perceptie. Daar moeten we vanaf. En ten slotte, een derde punt, is dat jullie echt moeten proberen de boer opnieuw te overtuigen van hoe cruciaal hij zelf is. Landbouwers gaan er veel te veel vanuit dat wat ze doen evident is, gewoon omdat ze het al generaties lang doen. Maar hun beroep heeft enorm veel waarde in onze maatschappij. In de toekomst zullen we meer op onszelf moeten terugplooien en minder afhankelijk worden van externe grondstoffen. De boer is daarin een sleutelfiguur en moet dat ook gaan beseffen."

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen