Kamal Kharmach, bekend als cabaretier, ondernemer en docent bedrijfseconomie, combineert humor en zakelijk inzicht om ondernemers in zwaar weer te helpen. In zijn programma Andermans Zaken biedt hij praktische hulp aan wie het nodig heeft. We vroegen Kamal welke tips hij heeft voor land- en tuinbouwers in het huidige, uitdagende klimaat.

"Wees niet boos op de boeren, ze proberen al zo lang gehoord te worden." Dat zei je tijdens de boerenprotesten eerder dit jaar. Waar komt je sympathie voor de landbouw vandaan?

"Mijn vrouw komt uit een boerenfamilie. Ik weet hoe hard werken dat is, en ook hoe afhankelijk het is. Je bent nooit zeker van inkomen, van werk, van oogst. Het heeft geregend, pech, een jaar werk weg. Niemand kan zich dat inbeelden. Ik heb vaak gedacht dat je zot moet zijn om een boer te willen zijn, maar volgens mij is het gewoon iets dat in je zit. Daarom onderschatten we boeren ook vaak. Het is toch vreemd dat we zo meewarig spreken over mensen die dag in dag uit bezig zijn met onze primaire levensbehoeften. Zelfs het woord ‘boer’ heeft een negatieve connotatie. De boer is nochtans wel dé onderkant van de economische sector. We verdienen allemaal geld omdat de boer elke dag op zijn veld staat. Zo te zien hebben we dat collectief niet door."

In Andermans Zaken heb je ook landbouwbedrijven van dichtbij begeleid. Welke ondernemersstrategieën kan een landbouwer toepassen? 

"Een consultant die zegt dat hij alles kan oplossen voor een landbouwer, is een charlatan. Bedrijfsanalyse is normaal gesproken simpel: ofwel gaan de kosten naar beneden, ofwel moet de omzet omhoog. Maar in de landbouw is het heel wat complexer. Boeren zijn geen prijszetters maar prijsnemers. En zomaar meer of minder produceren gaat ook niet, want boeren werken nu eenmaal met bederfbare producten of een vast aantal dieren. Een strategie die wél werkt, is massa is kassa. Marges in de landbouw zijn minimaal en worden door alles en iedereen afgeroomd. Boeren moeten dus bijna chirurgisch gaan kijken naar waar de kosten die ze maken vandaan komen. Ze moeten zich ook afvragen of die kosten resulteren in voldoende omzet op middellange tot korte termijn, rekening houdend met dingen als afschrijfwaarde en onderhoudskost. Bij elke inefficiëntie schiet een landbouwer in zijn voet."

Kamal Lut Melanie Patrick

"Een strategie die wél werkt, is massa is kassa. Marges in de landbouw zijn minimaal en worden door alles en iedereen afgeroomd. Boeren moeten dus bijna chirurgisch gaan kijken naar waar de kosten die ze maken vandaan komen."

Waarin zit daarbij de meerwaarde van advies inwinnen?

"Veel boeren zitten vandaag in een moeilijke of onzekere situatie. Mensen die aan het verdrinken zijn, hebben geen tijd om te kijken naar welke kleur de bootjes hebben. Daarnaast is het ook al confronterend genoeg om toe te geven dat je het moeilijk hebt. Ondernemersadvies moet, in mijn ogen, daarom vooral bedoeld zijn om structuur te scheppen en mensen weer in hun eigen kunnen te laten geloven. De ondernemer, in dit geval de boer, heeft vaak zelf de oplossingen. Zij hebben het métier en de expertise, zij zijn degene die hun job al lang uitvoeren. Het spreekwoordelijke bos zit vaak al in hun hoofd. Ze hebben soms alleen iemand nodig om met een machete door de stukken te gaan die dichtgegroeid zijn met problemen, en zo een pad te maken."

Iemand extern toelaten is voor een boer niet altijd evident. 

"Een boer heeft een sterke emotionele verbondenheid met zijn beroep. Dat is mooi, maar tegelijk ook wel een deel van het probleem. Net zoals verpleegkundigen graag willen zorgen, willen boeren gewoon heel graag boeren. Landbouwer zijn zit in hun bloed en is iets dat vaak al generaties meegaat. Daardoor zitten ze in een slechte onderhandelingspositie. Boeren vinden het zelf zo vanzelfsprekend dat ze hun job doen, dat de samenleving dat standpunt gewoon heeft overgenomen. Niemand gelooft dat ze er ooit effectief wel eens mee zouden kunnen stoppen. Er gebeurt geen onderhandeling omdat er geen consequenties zijn."

De sterke emotionele band ontstaat omdat de boer en zijn gezin vaak op het bedrijf wonen, waardoor veranderingen in het bedrijf ook de persoonlijke sfeer beïnvloeden.

"Ja, dat maakt bedrijfsoverdracht in de sector ook niet evident. Maar dat is niet alleen bij landbouwbedrijven zo hoor. We zien dit in alle soorten bedrijven die van generatie op generatie worden overgedragen. De meest succesvolle overnemers zijn daarom vaak degene die een tijdje van het bedrijf weg zijn gestapt. Wanneer ze dan terugkomen, doen ze dat met een frisse blik. Dat wil trouwens niet zeggen dat die overnemer per se altijd disruptief moet gaan werken en alle processen op het bedrijf veranderen. Een conclusie van even iets anders doen kan ook zijn dat de huidige manier van werken nog altijd de juiste is. Maar het is wel goed om even in een andere sector of op een ander bedrijf te kijken hoe de dingen daar in zijn werk gaan. Daardoor ontstaat kruisbestuiving en komt innovatie makkelijker tot stand."

Financiële overwegingen kunnen innovatie remmen. Een overname van een landbouwbedrijf beslaat soms 15 jaar. 

"Dat is lang, ja. Vreemd hé, een boerderij heeft zo’n complexe bedrijfsstructuur en toch zit de hele verantwoordelijkheid daarvoor geconcentreerd bij twee personen. Een ander bedrijf met een soortgelijke structuur en omzet wordt omkaderd door een raad van bestuur, een organisatorische hiërarchie en vaak ook een hoop consultants. Een landbouwbedrijf valt bijna te vergelijken met een KMO op vlak van omzet en investeringen."

De vele verantwoordelijkheden van landbouwers hebben helaas vaak een negatieve impact op hun persoonlijk welzijn.

"Waarvoor staat een mens zonder perspectief ’s morgens op? Een boer heeft eigenlijk constant een zwaard van Damocles boven zich hangen. Hij heeft leningen lopen op 20 à 30 jaar, maar heeft maar voor hoogstens enkele jaren de zekerheid dat hij zijn bedrijf draaiende kan houden. Dat is bijna niet leefbaar. We pakken een boer het enige af dat hij écht nodig heeft: perspectief. Ik vind het dus niet verrassend dat boeren aangeven dat ze zich niet goed in hun vel voelen."

Je moet je afvragen wat de relevantie is van je werk, en of je jezelf als mens daarin ook wel voldoende ontplooit."

Heb je tips om ondernemer te zijn en toch als persoon sterk te blijven?

"De mentale druk van uren kloppen, zeker voor je eigen bedrijf, valt allemaal wel mee. Het is moeilijker om altijd een positief antwoord te kunnen blijven geven op vragen als “zie ik mijn gezin nog wel genoeg?”. Het is daarom belangrijk voor een ondernemer, inclusief mezelf, om kritisch te blijven. Je moet je afvragen wat de relevantie is van je werk en of je jezelf als mens daarin ook wel voldoende ontplooit. De theorie dat je van veel werken een burn-out krijgt, is trouwens hopeloos achterhaald. Een burn-out komt vooral voor wanneer je je niet kan vereenzelvigen met het werk dat je doet. Je kan dus bij wijze van spreken al een burn-out krijgen door vier uur te werken, als dat vier uur zijn die je moet spenderen aan dingen waar je absoluut niet achter staat. Of wanneer je een boerderij moet leiden, wetende dat die binnen twee jaar misschien niet meer bestaat. Nog een reden waarom toekomstperspectief zo belangrijk is."

Je moet je werk dus doen omdat je het wil doen, niet omdat je het gevoel hebt dat het moet.  

"Dat, en daarnaast zijn sociale relaties ook belangrijk. Als je heel druk bezig bent met je werk, kan je familie en vrienden wel eens vergeten. Maar je mag hun belang niet onderschatten. Contacten met mensen die dicht bij je staan ontladen ongelooflijk veel. Dat is trouwens ook door onderzoek aangetoond. Een gezond sociaal leven kan je veel gelukkiger maken dan geld – vanaf een bepaald bedrag uiteraard. Ga je dus amuseren en wees niet de slaaf van je bedrijf. Durf daarbij ook eens uit de sector stappen. Ga darten, supporteren voor de voetbal, kom eens op plekken die niets met de landbouw te maken hebben. Als je bedrijf enkel kan voortbestaan als jij jezelf opoffert, dan is dat bedrijf fundamenteel ongezond. Letterlijk je leven geven als grondstof is niet levensvatbaar."

Tot slot: als je drie dingen zou moeten noemen waar Boerenbond volgens jou een prioriteit van moet maken, welke zouden dat zijn?  

"Ten eerste moeten boeren meer hebben dan enkel het boer zijn. Een tweede, nog belangrijker punt, is dat de maatschappelijke waarde van de boer omhoog moet. We leven in Vlaanderen nog te hard volgens het principe van onbekend is onbemind als het op landbouw aankomt. De stereotiepe beelden die we kennen, zorgen voor een negatieve perceptie. Daar moeten we vanaf. En ten slotte, een derde punt, is dat jullie echt moeten proberen de boer opnieuw te overtuigen van hoe cruciaal hij zelf is. Landbouwers gaan er veel te veel vanuit dat wat ze doen evident is, gewoon omdat ze het al generaties lang doen. Maar hun beroep heeft enorm veel waarde in onze maatschappij. In de toekomst zullen we meer op onszelf moeten terugplooien en minder afhankelijk worden van externe grondstoffen. De boer is daarin een sleutelfiguur en moet dat ook gaan beseffen."

zer

Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)

Vandaag werden in een 20-tal EU-lidstaten symbolische flitsacties georganiseerd, met als hoogtepunt een centrale mobilisatie die gezamenlijk werd georganiseerd door Boerenbond, FWA en Copa-Cogeca in Brussel.

Read more about Laat de landbouw- en voedselzekerheid van de EU niet als een kaarthuis in elkaar zakken! (+video)
hn

Volg alle droogtenieuws op de voet

Tips en informatie bundelen we in dit online dossier. Voor de meest actuele informatie over droogte en de droogtemaatregelen, kan je hier terecht.

Read more about Droogte

Uitstel voor PV-verplichting tot 2026

Omdat de Vlaamse regering in 2023 wilde inzetten op de productie van hernieuwbare energie via zonnepanelen (PV-installaties), werd er een PV-verplichting in het leven geroepen voor grote elektriciteitsafnemers.

Read more about Uitstel voor PV-verplichting tot 2026
zer

“Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Boer in de kijker

De familie Martens kiest voluit voor de korte keten en zet al jaren in op duurzaamheid en welzijn. Tien jaar geleden openden ze hun hoevewinkel Mattes en twee jaar geleden kwam daar een eigen microslachthuis bij.

Read more about “Met ons eigen slachthuis kan de keten niet korter zijn”

Digitaal waterloket extra geopend

Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen

asbestdak

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Read more about Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
gbb

Om voedsel te produceren heb je water nodig!

Opinie

Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Read more about Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Inspiratieconference.jpg

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.

Read more about Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor

Minder administratieve lasten en regeldruk

Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.

Read more about Minder administratieve lasten en regeldruk
IDC

Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf.

Read more about Aantal VLIF-toekenningen voor overnemers en starters verdubbeld
SKK

“Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Dossier
Read more about “Starten in de korte keten doe je niet lichtzinnig”

Volgende stap in vereenvoudiging GLB

De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.

Read more about Volgende stap in vereenvoudiging GLB
wolf

Wolf van strikt beschermd naar beschermd

Read more about Wolf van strikt beschermd naar beschermd
bgbg

Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

op het veld
Read more about Vlotte voorjaarswerkzaamheden, gevolgen droogte moeten blijken

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen