Robuust ondernemen

Ondernemen in land- en tuinbouw is uitdagender dan ooit. Regelgeving, veranderend klimaat en maatschappelijke verwachtingen creëren steeds nieuwe vraagstukken. Onze landbouwers moeten daarom meer dan ooit weloverwogen keuzes maken. Ze moeten hun bedrijfsvoering zo aanpassen dat hun operationele werking zo klimaat- en milieuneutraal mogelijk verloopt, toch winstgevend blijft, en hen ook nog genoeg ruimte overlaat om als mens gelukkig in het leven te staan. De samenloop van deze dingen maakt een wel erg goedgevuld bord dat niet makkelijk te verteren valt. Boerenbond neemt dit vraagstuk erg serieus. Met de werking ‘Robuuste landbouw’ willen we onze leden helpen om manieren te vinden die de wendbaarheid van hun bedrijf bevorderen.
Economedy
Inspiratieconférence

Economedy - wegens succes verlengd!

12 juni | CC Muze - Marktplein 3 - 3550 Heusden-Zolder | 19u30
26 juni | CC Het Perron - Fochlaan 1 - 8900 Ieper | 19u30

Hoeveel moet je verdienen om gelukkig te worden? Je stelde je ongetwijfeld al meermaals deze vraag. Kamal Kharmach zoekt met ons mee naar het antwoord. Tijdens zijn humoristische show 'Economedy' horen we hoe economie tegelijkertijd leuk, boeiend én alomtegenwoordig kan zijn. Ons consulententeam vult zijn voordracht aan met concrete tools en vormingen die je als land- of tuinbouwer kan aanwenden om je eigen ondernemerschap te versterken. 

Ken jezelf: meld je aan voor de robuustheidsscan

De robuustheidsscan is een gesprek met een van onze consulenten ondernemerschap waarbij gepolst wordt naar de mate waarin je als ondernemer sterk staat in onze ondernemersthema's. Tijdens de scan houden we je een spiegel voor. Je leert bij over je eigen ondernemersstijl en krijgt handige handvaten aangereikt om de weerbaarheid van je bedrijf te verhogen, zowel op zakelijk vlak als op emotioneel-familiaal vlak. Ben je zelf boer en nieuwsgierig naar hoe jouw bedrijf scoort? Vraag dan nu je scan aan! Twijfel je nog? Vul dan eerst even onze themaverkennende sneltest in.

Robuustheidsscan
dfd

Robuust ondernemen in zeven thema's

Robuustheid is net als een spelletje levensweg. Zoals in het spel passeer je tijdens je carrière verschillende mijlpalen. De strategische keuzes die jij en je spelgenoten bij die mijlpalen maken, bepalen wie de eindwinnaar wordt. Je kan die keuzes dus maar beter beredeneerd maken. Onze robuustheidsthema’s helpen je hiermee vooruit. Door je voor elk van hen de juiste vragen te stellen, sla jij alvast de weg in van het robuust ondernemerschap. De thema’s zijn: operationele werking, arbeid, aan- en verkoop, welzijn, administratie, management en financiën.

Andermans Zaken

Men zegt wel eens dat je je niet moet moeien met andermans zaken maar als je van het tv-programma Andermans Zaken (vrt één) iets kan opsteken, dan zijn het ook jouw zaken. Wij keken naar de uitzendingen en onthouden volgende tips die ook jouw land- of tuinbouwbedrijf kunnen versterken. 

Andermans zaken

Van boer tot bestuur: robuuste landbouw in een notendop

‘Robuuste landbouw’ werd op de rails gezet door het Hoofdbestuur van Boerenbond en is geïnspireerd door een nood die de bestuursleden hiervoor voelden groeien vanuit de basis. Het hoofddoel van het project is om een platform te bieden dat concrete acties en tools die landbouwers kunnen inspireren om de weerbaarheid van hun bedrijf te verhogen, samenbrengt. Door tips en begeleidingsmethodieken te bundelen, willen we vanuit Boerenbond voor onze leden nieuwe, toegankelijke toegangspunten bieden.

Het is een uitnodiging om met ons in gesprek te gaan over veerkracht binnen boerenbedrijven en hier samen actief aan te werken. Daarmee willen we inspelen op wat vandaag leeft bij onze land- en tuinbouwers en de cirkel rond maken.  Wanneer onze boeren om meer veerkracht vragen, werken wij een aanbod uit dat hen helpt dit te bereiken. Bestuursleden Lut D’Hondt en Johan Hillen vertellen.

fvvf
fvf

Hulp nodig? Check deze diensten

Focus boekhouding

Focus is een land- en tuinbouw specifiek boekhoudpakket dat je helpt om een zicht te krijgen op de belangrijkste kengegevens van je sector. Door jouw cijfers aan de sectorgegevens af te toetsen, krijg je een beeld van hoe goed je het doet in vergelijking. Hier vind je meer info.

Acerta loopbaancoaching

Ook als landbouwer is het nuttig om je loopbaan af en toe in vraag te stellen. Ben jij gelukkig op en met je werk? Loopbaancoaches met ervaring in de sector helpen je om een antwoord te vinden op die vraag. Alle info vind je hier.

Robuustheidsscan

In navolging van de sneltest robuuste landbouw werd ook een meer gedetailleerde scan uitgewerkt waarbij een Boerenbond consulent samen met jou de verschillende thema’s doorneemt, bespreekt en analyseert. Vraag hier je afspraak aan voor de volledige robuustheidsscan.

Vormingen

In het aanbod van Boerenbond worden verschillende vormingen uitgewerkt die inspelen op veerkracht. Ontdek hier de specifieke vormingen die we aanbieden.

Algemene dienstverlening

Ook in onze algemene adviesverlening zit een breed scala aan producten die je ondernemerskwaliteiten kunnen versterken. Je vindt deze producten hier gebundeld.

 

Samenwerking BB/KBC