Coöperatief ondernemen: ouderwets of trendy?
De Verenigde Naties riepen 2025 uit tot internationaal jaar van de coöperaties. Daarmee wil men de eigenheid van deze samenwerkingsvorm in de kijker zetten. Coöperaties zijn immers samenwerkingsvormen die ontstaan uit een gedeelde nood of een gedeelde opportuniteit waarbij het oplossen van die nood of het benutten van die opportuniteit voorop staat. Men spreekt van het doel of van de missie. Winst is nodig om de werking te optimaliseren maar is, in tegenstelling tot andere bedrijfsvormen, geen doel op zich.
Drieledigheid van de vennoot
Coöperaties zijn in handen van leden. Noem ze liever vennoten, dat drukt beter uit dat zij de eigenaars zijn van de coöperatie. Naast eigenaar zijn ze ook gebruiker en toezichthouder. Concreet betekent dit dat je een groep van mensen (die al dan niet een bedrijf of organisatie vertegenwoordigen) krijgt die zelf beslissen of ze tot de coöperatie toetreden en daar dan ook heel bewust in investeren via geld, goederen of tijd. Het feit dat elke vennoot 'gebruiker' moet zijn van de coöperatie maakt dat je focus houdt op de gedeelde missie. Die vennoten beslissen zelf over de koers van hun coöperatie. Dat gebeurt via diverse vergaderstructuren maar finaal op de algemene vergadering. Daar kan elke vennoot zijn stem laten horen. Je hebt immers zeggenschap. Als vennoot hou je ook toezicht op de werking van de coöperatie. Je bent mee verantwoordelijk (want je bent mede-eigenaar) voor het goed functioneren van de samenwerking. Men spreekt van de drieledige relatie van de vennoot: eigenaar-gebruiker-toezichthouder.
Vormingen
Wie zich bewust is van de gedeelde missie van de coöperatie en van de drieledige relatie van de vennoot, vat de basisprincipes van een coöperatieve vennootschap. Wil je meer leren over coöperatief ondernemen, zoek je graat mee naar oplossingen voor wat niet werkt of help je graag mee in kaart brengen wat de gedeelde noden of opportuniteiten zijn voor onze deelsectoren in de land- en tuinbouw? Dan ben je welkom op de vorming 'Coöperatief ondernemen: ouderwets of trendy?'. We organiseren die in de loop van februari en maart in elke provincie, telkens om 20 uur. Als (toekomstig) vennoot kan je hier al je eigenaarsrol opnemen.
Vorming coöperatief ondernemen
- 17 februari | provinciaal kantoor Geel
- 19 februari | provinciaal kantoor Leuven
- 26 februari | provinciaal kantoor Roeselare
- 10 maart | provinciaal kantoor Sint-Denijs-Westrem
- 13 maart | provinciaal kantoor Genk

De 5%-maatregel, niet zo simpel als het lijkt
Om te peilen naar hoe onze leden-melk- en -vleesveehouders staan ten opzichte van deze zogenaamde 5%-maatregel, stuurde Boerenbond eind vorige maand een enquête uit.
Boeren maaien nog vooraleer het gras pollen kan vormen
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

"Passie voor witloof die niet te beschrijven valt" (+video)
Elke De Roos en haar man Wim De Valck zijn de vierde generatie grondwitlooftelers aan beide kanten van de familie. De passie voor het product zit dus diep in hun DNA.

Vlaams actieplatform CRCF bundelt krachten tegen klimaatopwarming
Met de oprichting van dit actieplatform wil de Vlaamse overheid de uitrol stimuleren van koolstofverwijdering in Vlaanderen.
Laat jouw stem horen voor administratieve vereenvoudiging
Vlaanderen zet in op administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk én maakt werk van rechtszekere en robuuste vergunningen. Bezorg jouw concrete voorstellen aan Boerenbond!
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.