De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft een ontwerp-grachtenkaart opgemaakt. Deze kaart bevat zowel reeds in kaart gebrachte grachten als nog niet-gekarteerde grachten. De VMM roept lokale besturen op om de kaart te valideren of dit te delegeren aan bijvoorbeeld riool- of waterbeheerders. Lokale besturen moeten via een online-applicatie nagaan of de bijkomende afgebakende grachten en/of ondergrondse verbindingen effectief op het terrein aanwezig zijn en weerhouden moeten worden. Zij kunnen ook aangeven als er afwateringsstructuren en/of ondergrondse verbindingen ontbreken en mee opgenomen moeten worden. De reviewperiode loopt van december 2024 tot 30 april 2025.
Impact voor land- en tuinbouw
De grachtenkaart kan een grote impact hebben op de land- en tuinbouwsector via sectorale regelgeving. Een nieuwe kaart met een te ruime inkleuring van grachten kan een grote economische impact hebben op de land- en tuinbouwsector via Europese en Vlaamse regelgeving.
Gezien de gevolgen voor onze sector en het verloop van het validatieproces schreef Boerenbond alle lokale besturen aan met de vraag om voldoende aandacht aan de validatie te schenken. Wanneer lokale besturen geen aanpassingen doorgeven wordt de kaart gevalideerd zoals de VMM ze heeft opgemaakt. Volgens de pilootgemeenten kleurt het model standaard te veel grachten in, lokale besturen moeten dus zeker doorgeven als er grachten op de kaart staan aangeduid die in werkelijkheid niet bestaan. De grachtenkaart is met artificiële intelligentie opgemaakt met het Digitaal Hoogtemodel als basis. De realiteit is vaak anders dan een modelanalyse. Boerenbond vraagt de lokale besturen ook om bezwaren aan VMM te bezorgen over de opmaak van de grachtenkaart, het verloop van het validatieproces en de mogelijke gevolgen voor land- en tuinbouw.