Marco Mertens

“Altijd zoeken naar waar het beter kan” (+ video)

Waarom zouden stallen recht moeten zijn? Raf Winters en Leen Schaeken uit Linde (Peer) kozen ruim tien jaar geleden voor een zogenaamde Roundhouse-stal voor hun Belgisch witblauw. De ronde stal was meteen ook het visitekaartje voor de korteketenverkoop: Roundhouse hoevevlees. Dieren en korte keten vormen op het bedrijf twee aparte takken van dezelfde sport. Beide met dezelfde grondregel: ‘Niets gaat vanzelf.’

“Ik zie mijn beesten graag”, antwoordt Raf op de vraag waarom hij ervoor koos om het kleinschalig vleesveebedrijf van zijn vader opnieuw uit te bouwen. “Ik ben liever tussen mijn dieren bezig dan op het veld, al is wat daar gebeurt ook belangrijk.” Het teeltplan bestaat uit gras, mais en granen. Alle dieren krijgen als basis hetzelfde ruwvoedermengsel. Ook de dieren in afmest krijgen een rantsoen met nog 30% voordroog in. Het krachtvoer wordt op maat gemaakt. Naast gerst van de eigen velden bevat het ook lijnzaadschroot en luzerne. Daarmee willen Raf en Leen zorgen voor een smaakvol stukje vlees voor de klanten. De laatste jaren wordt al het vlees in vleespakketten rechtstreeks aan de klant verkocht.

Vruchtbaarheid is de kanarie

In de stierkeuze spelen gestalte en gewicht uiteraard een rol, maar Raf kijkt evenzeer naar de rug. “De rug is de eerste parameter waar ik naar kijk en voor mij een hard selectiecriterium. Ik zie graag een bespierde rug. Als de rug goed is, zijn de billen dat ook.” Voor de inseminatie kiest Raf voor een combinatie van dekstieren, doe-het-zelf-KI en KI via de veearts-inseminator. “Ik beslis van dier tot dier. Ik heb halsbanden met tochtdetectie om het ideale inseminatietijdstip te bepalen, al is mijn indruk dat het bij vleesvee beter werkt bij koeien dan bij vaarzen. De moeilijke gevallen gaan sowieso naar de veearts-inseminator om gescand te worden. Ik wil weten waar ik aan toe ben. De vruchtbaarheid op het vleesveebedrijf is het belangrijkste om tot een goed draaiend bedrijf te komen. Het is nodig om rendabel te kunnen werken, maar ook de kanarie in de koolmijn. Als niet alle parameters in orde zijn zoals voeder, mineralen of huisvesting, dan zie je dat onmiddellijk terug in je vruchtbaarheid.”

Marco Mer
Hart vasthouden

Zo was Raf tot vorig jaar best tevreden met een tussenkalftijd van ongeveer een jaar en een leeftijd bij eerste kalving van 25-26 maanden. Maar blauwtong gooide op dat vlak vorig jaar veel roet in het eten. “Het eerste wat ons opviel vorig voorjaar was dat de dieren heel lang bleven liggen, al aten ze nog wel goed. Daarna zagen we verwerpingen. Ook bij de kalveren die wel na een normale drachtduur geboren werden, zagen we afwijkingen. Ik heb blauwe lampen gehangen tegen de vliegjes/knijten en deze zijn al een paar weken aan het knetteren. We moeten en willen vaccineren, maar de veearts heeft voorlopig nog geen vaccins te pakken gekregen. Ik hou mijn hart vast voor dit jaar.”

Carbonaathardheid

Raf en Leen waken erover dat de kalveren van bij de start de beste zorgen krijgen. De lat ligt hoog. “Elk kalf voorzien we van 300 gram lgG-antilichamen. Met een refractometer beoordelen we alle biest. Als we niet genoeg biest hebben, geven we biestvervanger bij. Binnen de eerste 24 uur streven we naar 3 tot 5 liter biestopname. Voor ons is het belangrijk dat de kalveren goed leren zuigen om voedingsstoornissen te voorkomen. Via een sonde geven doen we dus liever niet, al hadden we dit jaar soms geen keuze. We hebben een tijd moeten zoeken naar de juiste drinkspenen die het beste werken voor onze kalveren. Ook in het zoeken naar het juiste melkpoeder voor de kalveren hebben we een zoektocht achter de rug. Na veel zoekwerk en diagnoses bleek de carbonaathardheid van ons grondwater wellicht te laag. Met het nieuwe melkpoeder hebben we alvast minder spijsverteringsproblemen bij de kalveren dan vroeger. Zo is het altijd weer zoeken naar hoe en waar we het beter kunnen doen.”

BB

"We moeten en willen vaccineren, maar de veearts heeft voorlopig nog geen vaccins. Ik hou mijn hart vast."

Klimaat en werkgemak

De dieren zitten verspreid over twee locaties, zowel in een gesloten stal, een openfrontstal als de Roundhouse-stal op de nieuwe locatie. Die ronde stal staat er sinds 2013. De boxen zijn ingedeeld als taartstukken. In het midden bevindt zich een centrale ruimte. Van daaruit kan één persoon de dieren verplaatsen, bijvoorbeeld door de behandelstraat en terug naar de boxen. Boven de centrale ruimte bevindt zich een grote opening voor ventilatie. “De stal is heel open, maar toch is er geen tocht in de stal. Naast het werkgemak is het stalklimaat een van de voordelen.”

Marco Mertens
Marco Mertens
Een koe en een stier

De nieuwe stal is een opvallende blikvanger in het landschap, en werd het visitekaartje van het bedrijf. Al het vlees wordt verwerkt in pakketten en rechtstreeks verkocht aan de eindklant in de korte keten. Elke maand worden twee dieren geslacht, telkens een koe en een stier. “We doen het heel bewust zo, zodat mensen het verschil tussen vlees van een koe en een stier leren kennen. Rood vlees is de laatste jaren onterecht in het verdoemhoekje geplaatst, terwijl het vlees van het witblauw een gezond, mager stuk vlees is, dat thuishoort op elk bord. Maar mensen lijken de basiskennis over de voedingswaarde van vlees niet meer te kennen, en dat willen we veranderen.”

Niets vanzelf

Leen helpt Raf mee bij de dieren, maar neemt ook de marketing en de sociale media voor haar rekening. “We willen onze klanten zo goed mogelijk soigneren. We staan op een lokale markt, hebben een klantenkaart, zetten acties op poten … Via Facebook houden we binding met onze klanten, en we sturen ook geregeld mailings uit. Eerst was ik wat aarzelend om telkens opnieuw mailings uit te sturen, maar ze zijn wel nodig. Het is niet voor niets dat zelfs de grote ketens iedere week een folder in de bus laten steken. Voor de korte keten geldt hetzelfde. Ook daar komt niets vanzelf.”

 

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen