Alexander Vermeulen

“Als je niet investeert, komt er niets terug”

Vleesveehouder Alexander Vandermeulen zet in op sterke jeugdgroei

Vleesveehouder Alexander Vandermeulen uit Tienen is graag met dieren bezig, en houdt ervan om ze goed te verzorgen. Hij maakt dat het de dieren aan niets ontbreekt. Die liefde voor de dieren staat een cijfermatige aanpak niet in de weg, wel integendeel. “Een vroege afkalfleeftijd en korte tussenkalftijd zijn cruciaal voor een economisch leefbare vleesveehouderij. Maar dat kan alleen als de dieren goed ontwikkelen.”

Vader Paul Vandermeulen had een gemengd landbouwbedrijf met de nadruk op akkerbouw. Daarnaast waren er ook een veertigtal Belgisch witblauwe dieren aanwezig op het bedrijf. Toen Alexander (41) en broer Frederik (43) in het ouderlijk bedrijf stapten legde Frederik zich toe op de akkerbouwtak en Alexander op het Belgisch witblauw. “Het hart van mijn vader en broer lag meer bij de akkerbouw. Ik was graag met de dieren bezig. Ik wou het vleesvee uitbouwen en verder professionaliseren.”

Lokaal

Vandaag bestaat het bedrijf uit iets minder dan 200 dieren en telt het zo’n 105-110 kalvingen per jaar. De koeien gaan naar afmestbedrijven uit de buurt die op hun beurt ook hun afnemers – meestal beenhouwers – in de buurt hebben. De mais en voederbieten komen van het akkerbouwbedrijf en ook de bietenpulp van de suikerfabriek komt van suikerbieten van de eigen velden. Alle weiden liggen in een straal van 5 km rond het bedrijf. “In de VS noemen ze een product dat van 800 km verderop komt een streekproduct, maar voor ons bedrijf gebeurt er al heel veel binnen een straal van 10 km. Ik denk dat de Belgische vleesveehouderij op zich nog niet zo slecht is voor het klimaat”, glimlacht Alexander.

 

Geen verzamelaar

Een groot stuk van klimaatefficiëntie loopt parallel met economische efficiëntie, en dat is iets waar Alexander ook sterk op inzet. “We zijn een vleesveebedrijf, maar geen dierenverzamelaar. De meeste koeien kalven twee keer af, enkel de 5% beste kalven meer dan drie keer af. Een koe die drie keer twee maanden sneller kalft dan een ander, kan een half jaar vlugger van het bedrijf om plaats te maken voor de volgende. Enkel als kalf én koe blijven groeien, kan je economisch vleesvee houden.”

Gesekst sperma

Alle stierkalveren worden verkocht voor afmest. Alle vrouwelijke dieren blijven op het bedrijf. Omdat Alexander de markt voor vrouwelijke dieren gunstiger inschat dan voor stieren zet hij gesekst sperma in op de vaarzen. Het laat hem ook toe om genetisch sneller vooruit te gaan. En dat betekent niet in de eerste plaats een nog grotere bespiering. “Bespiering staat niet in de top drie van mijn fokdoelen. Ik hecht meer belang aan jeugdgroei, goed beenwerk en weinig sterfte. Heel klein en heel dik hoeft voor mij niet. Een koe die iets minder extreem bespierd is, kan ook mooi afgemest worden. Veel hangt af van wat de markt vraagt. Er zijn beenhouwers die graag dieren hebben die geslacht 750 kg wegen, anderen hebben er liever van 500 kg. Dat is een andere markt.”

mm
Smaakvol eten

In de stierkeuze staat een goede jeugdgroei op één, maar een goede genetica is maar een eerste stap. “Vanzelf gaat er niets; je moet ze eten geven”, vat Alexander samen. Dat begint al bij de biest. Van elke biest wordt via een colostrummeter de kwaliteit bepaald. Elk kalf krijgt bij de start twee liter via de fles en dan nog eens 1,5 tot 2 liter met een sonde. Ook de transitiemelk, de melk van de tweede melkbeurt, gaat naar het kalf. Vanaf een leeftijd van twee weken krijgen de jonge kalveren kalverkorrels bij. Ook later moet het voer op punt staan. “De jeugd moet goed en vers eten hebben. Restvoer vermijd ik zo veel mogelijk en is zeker niet voor het jongvee. Smaakvol eten doet eten. Alle dieren gaan tijdens het seizoen vanaf een leeftijd van zes maanden op de weides van de huiskavel maar worden in de stal bijgevoederd. Ook krijgen ze het jaar rond vitaminen en mineralen.”

Voldoende ontwikkeld

Alexander is er zich bewust van dat hij niet de goedkoopste opfok heeft, maar volgens Alexander maken de cijfers dat ruimschoots goed. “De tussenkalftijd ligt op 373 dagen. De gemiddelde eerste afkalfleeftijd ligt hier op 22 maanden. Momenteel is er geen vaars van dertien maanden hier die niet bevrucht is”, toont Alexander de cijfers. “Ik gebruik daarvoor zelfs geen tochtigheidsdetectie. Ik zie de koeien als ze binnen- en buitengaan en ik kan ze zelfs op de weide zien vanuit mijn slaapkamer. Ik besef dat het een luxe is die uiteraard niet iedereen heeft. Maar nog meer dan bij het bronstig zien, ligt het geheim van een lage eerste afkalfleeftijd bij het voldoende ontwikkeld zijn op jonge leeftijd. Je kan maar insemineren als het dier daarvoor klaar is.”

mm

"Smaakvol eten doet eten"

mm
Belgische sperma

Hoewel alle stieren verkocht worden voor afmest, houdt Alexander toch enkele jonge stieren met het oog op de fokkerij. Van enkele koeien maakt hij gebruik van genomics om de ideale paring te maken. Specifiek mikt hij op stieren die als kruisingsstier kunnen gebruikt worden op Holstein-koeien. “De markt voor kruisingsstieren is enorm. In onze regio willen ze koeien weg en elders houden ze er miljoenen meer. We moeten als witblauwfokker buiten België durven kijken. Hier passeerden ondertussen al delegaties uit Amerika, Canada en China. Ik zie ze nog niet onmiddellijk de omstandigheden creëren om Belgisch witblauw te houden, maar de export van sperma is een markt die we niet mogen laten liggen.

Alexander ziet daarnaast ook nog kansen in het bundelen van de krachten. Hij is een van de oprichters van de producentenorganisatie vleesveehouders (POVV). “In die POVV wisselen we markprijzen uit en doen we ook aan samenaankoop van bijvoorbeeld melkpoeders, mineralen of melktaxi’s. Door als vleesveehouders krachten te bundelen sta je sterker, zowel in aankoop van goederen als verkoop van dieren.”

Het bedrijf van Alexander Vandermeulen kan je bezoeken tijdens het vleesveecongres, waarbij één editie in Tienen plaatsvindt op 17 december. Programma en inschrijven vind je via de link hieronder.

Aardbeien op  het veld

“Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video

Boer in de kijker

Griet en Johan verkopen dagverse aardbeien op het veld

Al bijna dertig jaar telen Griet Van Olmen en echtgenoot Johan Vermeiren aardbeien ‘op het veld’. 

Read more about “Onze klanten kiezen voor smaak en versheid” + video
wsdq

“Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

wie is

Floris Verscheure heeft een fulltime job als opfokbegeleider bij Vepymo, hij heeft samen met zijn vriendin Delphine drie kinderen en bouwt ondertussen een nieuwe stal voor hun schapenhouderij in Torhout.

Read more about “Gelukkig kunnen we in deze drukke periode op onze ouders rekenen” + video

Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met tussentijdse stikstofreductie

Stikstof

Minister werkt aan duidelijk kader met toepasbare praktijken en kondigt concrete acties aan

Vanuit Boerenbond herhaalden we onze vraag om te werken aan een ander en haalbaar stikstofdecreet.

Read more about Minister Brouns gaat in op vraag Boerenbond om pragmatisch om te gaan met de tussentijdse stikstofreductie tegen eind dit jaar
IDC

“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”

Dossier

Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken. 

Read more about “We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Joris Snaet

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Markt

Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn. 

Read more about De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?

Grachtenkaart op de lange baan geschoven

Actua

Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Read more about Grachtenkaart op de lange baan geschoven
bhhbh

Gezond boerenverstand gevraagd!

Opinie

In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

Read more about Gezond boerenverstand gevraagd!
Danny Massoels

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"

wie is

Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.

Read more about "We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
dfd

Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.

Read more about Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk

Geef je reactie op MAP7

+ Hulpdocument

Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.

Read more about Geef jij ook een reactie op het openbaar onderzoek MAP 7?
koolstoftool

Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw

De Koolstoftool is een nieuwe toepassing binnen het bodempaspoort die de opbouw van organische koolstof op een landbouwperceel simuleert.

Read more about Koolstoftool geeft landbouwers inzicht in koolstofopbouw
bemesting

Bemestingsprognoses nu beschikbaar

Map7

Wil je weten hoeveel je mag bemesten op je percelen? Kijk dan nu de bemestingsprognose na. 

Read more about Bemestingsprognoses beschikbaar via het Mestbankloket
dcd

Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Gewasbescherming

In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.

Read more about Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026

Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Dierziekten

De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.

Read more about Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong

Daarom hoor jij bij Boerenbond

Word lid

Als lid sta je bij Boerenbond op de eerste rij! Wij luisteren naar jouw noden en bieden je ondersteuning waar nodig. Sluit je vandaag nog aan en profiteer van vormingen en advies op maat. Dankzij exclusieve voordelen verdien je je lidgeld zo terug. 

Read more about Word lid
dfd

DGZ ziet varkensstapel verder afnemen

Vlaanderen telde in 2024 iets meer dan 4 mln vleesvarkensplaatsen. Ten opzichte van 2023 is dat een daling met 270.000..

Read more about DGZ ziet varkensstapel verder afnemen
BVM

Boeren voor morgen

Het resultaat van onze doorgedreven dialoog met landbouwers, stakeholders en burgers

Read more about Boeren voor morgen