Gentse Goesting brengt landbouwers en verwerkers bijeen
Onder een stralende zon werden talrijke contacten gelegd tussen landbouwers en verwerkers tijdens het eerste ondernemersfestival ‘Gentse Goesting’.
Inspirerende gesprekken over samenwerking, actieve netwerking in combinatie met lekker eten bleken een perfectie combinatie. Na afloop was het voor de ondernemers duidelijk: dit smaakt naar meer!
Tine Heyse, Schepen van Milieu, Klimaat en Wonen in Gent onderstreept het belang van dit event. Binnen de Gentse voedselstrategie moedigt stad Gent de landbouwers en andere schakels in de keten aan om te gaan samenwerken. Ook voor het verwerken van reststromen ziet ze nog heel wat potentieel waarbij stad en platteland elkaar versterken.
Het gesprek met David De Coster van de Zuivelarij en Wim Ballieu van Balls & Glory leverde heel wat interessante input op voor landbouwers en verwerkers die overwegen te gaan samenwerken.
Enkel interessante punten:
- Er moet een goeie klik zijn tussen ondernemers. Netwerkevents zoals deze zijn daarom een belangrijke eerste stap.
- Planten en dieren produceren is een vak op zich, verwerken en verkopen ook. Het is zeker niet evident om dat allemaal van 1 ondernemer te verwachten. Daarom is het belangrijk om de krachten te bundelen.
- Korte keten gaat niet zozeer over afstand maar over een juiste waardering van elke schakel in de keten.
- Om prijs te zetten moet je eerst je kostprijs kennen. Door specialisatie lijkt boer afgeleerd om dit te berekenen.
- Met een goed concept bij een product, waarbij de landbouwer mee in beeld komt, kan je je onderscheiden in de markt. Dit zorgt voor waardering voor de boer maar moet ook een betere prijs opleveren.
- Ook in de korte keten geldt dat je een bepaalde schaal nodig hebt om rendabel te zijn.
- Er blijft nog veel werk om consumenten te informeren over landbouw en het voedsel dat ze kopen.
Sprekers waren beide positief over feit dat er steeds meer mogelijkheden zien ontstaan voor samenwerking, tussen landbouwers onderling en tussen landbouwers en verwerkers, horeca en retail.
Na een lekkere hap aan de foodtruck van Balls & Glory, stond een actief netwerkmoment op de agenda. Via de ‘netwerk-carroussel’ werden elke 10 minuten nieuwe groepen gevormd zodat veel contacten vorm kregen.
Ondernemers leerden veel over elkaar maar ook over de uitdagingen in ieders bedrijf en sector wat heel waardevolle gesprekken opleverde. Afsluiten deden we met een lekker dessert en kon iedereen nog rustig bijpraten en contactgegevens uitwisselen.
Info over Cropdiva, een project dat werk maakt van regionale ketens, lees je hier.
Info over Gentse kweek, een project van bedrijfsgilde Schelde-Leie om landbouw in de Gentse stadsrand in de kijker te plaatsen, lees je hier.
Info over Generation Food, een organisatie die via ondernemerschap stappen zet richting duurzame en gezonde voeding voor iedereen, lees je hier.
Bron: Boerenbond.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.