West-Vlaanderen start metingen van stikstofuitstoot varkensstal
De Provincie West-Vlaanderen lanceert als eerste Vlaamse provincie een innovatieve meetcampagne rond stikstofuitstoot in de varkenshouderij. In samenwerking met Inagro en met advies van Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is in enkele varkensstalcompartimenten op een West-Vlaams varkensbedrijf een gespecialiseerde meetinstallatie geplaatst. De metingen zijn intussen gestart.
Deze campagne maakt deel uit van het provinciaal stikstofactieplan, dat op 8 februari 2024 werd goedgekeurd. Doel is om via betrouwbare data inzicht te krijgen in stikstofemissies en zo in een volgende fase innovatie en gerichte reductiemaatregelen te stimuleren.
“Als landbouwprovincie nemen wij onze verantwoordelijkheid. Meten is weten. Enkel via nauwkeurige metingen kunnen we innovatieve technieken valideren en de sector begeleiden naar toekomstgerichte stikstofreductie,” zegt gedeputeerde Bart Naeyaert, bevoegd voor landbouw.
Uniek meetsysteem
De meetinstallatie bestaat uit drie onderdelen: een systeem dat ammoniak in de lucht meet, sensoren die het gedrag van de dieren opvolgen, en mobiele, uiterst gevoelige sensoren voor nauwkeurige meetwaarden. Samen vormen ze een geïntegreerd meetsysteem dat 17 maanden lang continu gegevens verzamelt. Inagro en Agro Heugebaert volgen de metingen op en beheren de installatie samen met de betrokken landbouwers.
Deze metingen zijn uniek in Vlaanderen. Ze moeten helpen begrijpen hoe en wanneer ammoniakemissies ontstaan, hoe ze evolueren en hoe ze beïnvloed worden door dierenwelzijn en staltechnieken. Dit is een belangrijke stap naar het ontwikkelen en valideren van nieuwe oplossingen binnen het Vlaams stikstofbeleid (PAS).

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.