Boerenbond wil in overleg met de sector en betrokken partners er alles aan doen om verder te werken aan een verdere verbetering van de waterkwaliteit. Specifieke focus op bepaalde gewasbeschermingsmiddelen in afgebakende zones heeft in het verleden al aangetoond dat we met de nodige extra aandacht nog stappen kunnen zetten.
Op 21 februari keurde de Vlaamse Regering een besluit goed om winningszones van oppervlaktewater beter te beschermen tegen pesticiden. De minister van Omgeving kan zo extra beschermingsmaatregelen opleggen binnen actief gebruikte waterwingebieden.
Boerenbond is teleurgesteld in de beslissing van de Vlaamse Regering omdat er weer nieuw beleid wordt goedgekeurd, zonder te wachten op de uitrol en dus de resultaten van beleid dat pas eind vorig jaar werd uitgerold. Deze beslissing komt er opnieuw bovenop, zonder dat we de kans krijgen om aan te tonen dat we aan verbetering van de waterkwaliteit kunnen werken. Boerenbond weet uit diverse onderzoeksprojecten dat de grootste problemen komen van puntvervuilingen, bv bij het vullen en spoelen van een spuittoestel. Hiervoor vroegen we verleden jaar reeds een werkbaar vergunnings- en ondersteuningskader aan de Vlaamse Regering. Zo zullen de grote problemen aangepakt worden.
Vandaag opnieuw beleid goedkeuren met bijkomende maatregelen zal niet de grote oplossing zijn, maar de boer zal dit wel zien in zijn dalende opbrengsten. Boerenbond gelooft veel meer in een lokaal gesteunde aanpak, zoals we dat ook zien in de Waterlandschapsprojecten in de Westhoek waar boeren fier zijn op de vooruitgang in de waterkwaliteit.

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
“We kozen voor het gemak van het dier en dat van ons”
Deze week brengen we een in Boer&Tuinder uitgebreid dossier over vrijloopkraamstallen. We bezochten Francis Hanssens en Marleen Messely in Lendelede die hun oude kraamstallen zes jaar geleden vervingen door een systeem dat zowel henzelf als de zeugen maximaal comfort gaf. Het werden vrijloopkraamhokken.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.