Contractprijs industriegroenten stagneert tot licht dalend
Niettemin blijven de meeste kosten voor het telen van de industriegroenten stijgen.
Door het natte voorjaar kwam het teeltseizoen in 2024 moeizaam opgang. Een matige zomer en najaar maakten heel wat goed, waardoor de schade in opbrengst kon beperkt worden. Toch waren er heel wat uitdagingen gedurende het groeiseizoen door de aanhoudende natte en warme periodes.
Eind december 2024 en gedurende januari 2025 vonden de onderhandelingen in West-Vlaanderen plaats over de contractvoorwaarden en -prijs tussen de afnemers van industriegroenten en de telersvereniging Ingro. Die besprekingen zijn ook belangrijk voor andere telersverenigingen die op dezelfde markt werken. Voorbije jaren, en voornamelijk in 2023, kregen we een broodnodige stijging van de contractprijs van industriegroenten. Syndicale acties hebben toen het broodnodige resultaat opgeleverd. Voor teeltseizoen 2025 stabiliseren de prijzen zich opnieuw. Voor de meeste industriegroenten werd een status quo bekomen, behalve voor onder andere bonen (- 5 tot -7,5%) en grote wortelen (- 7,5%) een prijsdaling en voor industrieprei geleverd na Nieuwjaar een lichte prijsstijging (basisprijs + 50 euro/ton) voor prei die geleverd wordt na Nieuwjaar. We zien dus dat de akkerbouwmatige teelten het extra moeilijk gehad hebben tijdens de onderhandelingen. Afhankelijk van de afnemer zijn er nog enkele kleine prijsdalingen of – stijgingen voor bladselder, snijbiet en boerenkool of aanpassing van het financieel plafond. Ga dus goed de contractvoorwaarden na vooraleer je een contract afsluit. Ook een goede afstemming van de oogstdatum tussen teler en afnemer blijft belangrijk, onder andere voor deze teelten waar gewerkt wordt met personeel of voor de wintergroenten op het einde van de oogstperiode. Zorg ervoor dat niet al het risico bij u komt te liggen als teler.
Niettemin blijven de meeste kosten voor het telen van de industriegroenten stijgen. We denken hierbij aan het tewerkstellen van personeel, het plant – of zaaigoed, de kost voor het gebruik gewasbeschermingsmiddelen en aankoop, onderhoud en/of herstellingen van machines. Bijkomende worden telers geconfronteerd met extra maatregelen die kosten met zich meebrengen door de wijzigende wetgeving. Een bedrijfseconomische boekhouding (zoals FOCUS) geeft telers een goed inzicht in de opbrengsten en kosten van een teelt, alsook op bedrijfsniveau. Boerenbond wil dat iedere groenteteler zijn boterham kan verdienen.
Digitaal waterloket extra geopend
Op woensdag en vrijdag helpen wij je verder met al je watervragen
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Welzijn? Daar heb ik toch geen tijd voor
Op 24 juni (Leietheater, Deinze) en 26 juni (CC De Werft, Geel) nodigen we je uit voor een avond over iets wat er vaak bij inschiet: jezelf. Geen zware kost, geen zweverig gedoe, wél herkenbare verhalen, een vleug humor en ruimte om eens (letterlijk) stil te staan. Op een manier die wérkt.
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.