De problematiek van doornappel
In het kader van een interview met professor Benny De Cauwer over knolcyperus in Boer&Tuinder, stelden we hem ook enkele vragen over doornappel.
Landbouwers zeggen ook dat doornappel eigenlijk niet meer te bestrijden is. Klopt dat en wat zijn de risico’s?
"Ik zou het niet zo formuleren. Wel is het zo dat doornappel zich een aantal 'survivaltechnieken' aanmeet: het kan van diep kiemen en kan gespreid kiemen, en vaak nog zeer laat (relevant in het kader van de klimaatverandering), zeker onder warme omstandigheden en na neerslag… Een aantal factoren moet meezitten voor een succesvolle chemische bestrijding. En ja, de kansen op een toereikende chemische controle dreigt in veel teelten verloren te gaan, zeker daar waar sleutelherbiciden dreigen te verdwijnen. Denk maar aan bentazon in bonen en metribuzin flufenacet in aardappel. Bodemmiddelen werken goed, op voorwaarde dat het pootbed goed verkruimeld is geweest, er een goede gesloten film gelegd, er voldoende neerslag valt na toepassing en er voldoende lange nawerking is. Corrigeren met bladherbiciden is - in vele gevallen - niet goed mogelijk. Wanneer bodemherbiciden slecht werken of dalen in concentratie kunnen doornappels makkelijk de kop opsteken. In teelten met nultolerantie is dat problematisch voor het voortbestaan van de teelt. Mechanisch verwijderen kan met de wiedeg."
"Waar doornappeldelen mee belanden in de geoogste eindproductenstromen is er een ernstig gezondheidsrisico. Daarom is er nultolerantie - consumptie van 100 zaden kan al tot de dood leiden. Partijen kunnen afgekeurd geraken.
Sommige landbouwers verwijderen doornappel uit het veld maar zitten met de vraag wat ze er dan moeten mee doen. Wat is de beste oplossing volgens u?
"Ze moeten dat doen en het is een zeer goede preventieve maatregel . Volgens de IPM-checklist-richtlijnen dient doornappel bestreden te worden. Er dient vermeden te worden dat dit onkruid in zaadproductie komt. Vanaf een overschrijding van 10 planten met zaadproductie/ha wordt dit aanzien als een non-conformiteit. In 2026 is dit zelfs een major."
"Dit verwijderen is om te voorkomen dat alsnog kiemkrachtig zaad gevormd kan worden, exemplaren met immature doosvruchten kunnen zelfs geschoffeld nog leefbaar zaden opleveren, tenzij na vorst. Het hangt uiteraard ook af van de hoeveelheden en of de planten zaaddragend zijn. Vroege verwijdering is sowieso de beste optie."
"Het gaat vaak over grote hoeveelheden, soms zelfs een container. Composteren en vergisten is geen garantie op afdoding van zaden. Afgevoerde planten zijn meestal zaaddragend. Openveldverbranding is verboden. Begraven misschien, thermische verhitten, biomassavergassing of verbranding. De temperatuur moet echter hoog zijn om ook tropaanalkaloiden onschadelijk te maken."

De markt vraagt om rundvlees, kan de sector antwoorden?
Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat de recente prijsstijgingen even snel zullen gaan als ze gekomen zijn.
Grachtenkaart op de lange baan geschoven
Nieuwe einddatum is 30 november 2029

Gezond boerenverstand gevraagd!
In een recente studie wordt bemesting genoemd als de oorzaak voor meer hooikoorts. In de praktijk wordt er tijdig gemaaid of begraasd, nog voor het gras bloeit en dus pollen verspreidt. De studie veroorzaakte een terechte golf van verontwaardiging.

"We brengen smaak en gezondheid samen in een fles"
Danny Massoels uit Nieuwerkerken is fruitteler in hart en nieren. Na een ongelukkige val met rugletsel als gevolg, veranderde zijn kijk op het leven. Zonder opvolger in het vizier, verkocht hij het grootste del van zijn gronden en ging hij een nieuwe uitdaging aan.
Eerste positief geval bij dier geïmporteerd uit Frankrijk
Op een rundveebedrijf in de provincie Luik is voor het eerst in België een dier positief getest op het EHD-virus.
Geef je reactie op MAP7
+ Hulpdocument
Zoals bekend loopt er vandaag een openbaar onderzoek over MAP 7 en het milieueffectenrapport (MER) van dit plan. Tot en met 16 mei 2025 kunnen er reacties ingestuurd worden.
Verplicht digitaal gewasbeschermingsmiddelenregister vanaf 2026
In afwachting van een aanpassing aan de Europese uitvoeringsverordening vraagt Boerenbond uitstel tot 1 januari 2030.
Wacht niet met vaccineren tegen blauwtong
De vaccinatiecampagne loopt. Volgens minister Clarinval gaven de producenten de garantie dat er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om de runderen en schapen voor juni te vaccineren.