Demo Routeplanner Melkvee op Agriflanders
Routeplanner is een beslissingstool die melkveehouders helpt om beredeneerd beslissingen te nemen op hun bedrijf. Op Agriflanders wordt de tool en de mogelijkheden die deze biedt, voorgesteld. Je hoort ervaringen van melkveehouders en krijgt de kans om een individueel gesprek aan te gaan.
Praktisch?
- Wanneer? 16 januari 10u - 12u
- Waar? Agriflanders, Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent - zaal Flex 3
- Voor wie? Melkveehouders
Deelnemen is gratis. Inschrijven kan via onderstaande knop.
Over de tool
Routeplanner Melkvee biedt inzichten in de verbondenheid van de verschillende processen van een melkveebedrijf en het overeenkomstig economisch plaatje. Het is een tool die de economische impact van tal van mogelijke wijzigingen binnen het bedrijf kan doorrekenen, zoals: PAS maatregelen, wijziging van de schaalgrootte, aangepaste rantsoenen en invullingen van het areaal, aankoop van ruwvoeders of seizoenpacht, omschakeling naar bio, diverse investeringen (bijvoorbeeld: melkrobot, stal, melkinstallatie), eigen versus externe opfok van jongvee, overname van het bedrijf door dochter/zoon, ...
Eerst worden de bedrijfsspecifieke cijfers verzameld. In tweede instantie berekent de tool het economisch effect van diverse opties/scenario’s die interessant kunnen zijn voor het bedrijf. Deze scenario’s kunnen met elkaar vergeleken worden. Er kunnen grafieken gegenereerd worden die bijvoorbeeld het effect van een veranderende melkprijs op het saldo weergeven. Daarnaast wordt er ook geduid onder welke omstandigheden dergelijke keuzes economisch aangewezen blijven.
Routeplanner Melkvee opent de blik van de melkveehouder voor diverse pistes en laat toe om een keuze te maken die het best past bij de bedrijfsleider en het bedrijf. Deze keuze is voor elke melkveehouder anders.
Quote van een melkveehouder: “Het toepassen van de Routeplanner Melkvee opende mijn ogen over wat de impact kan zijn van een bepaalde keuze op de noodzaak aan ruwvoer, mestafzet en arbeid.”
De tool is een resultaat van een VLAIO-LA traject.
Programma
- 10u - 11u | Demonstratie tool Routeplanner Melkvee en ervaringen van melkveehouders
- 11u - 12u | Mogelijkheid tot individueel gesprek met een van de aanwezige adviseurs
Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest
Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Om voedsel te produceren heb je water nodig!
Boeren moeten te allen tijde prioritair toegang blijven hebben tot voldoende water.

Inschrijvingen jaarlijkse inspiratieconference geopend
Dit jaar geen cijfers of grafieken, maar een flinke portie warmte, eerlijkheid en een welgemikte lach. Met Joris Bruyninckx en Tom Waes. Schrijf je nu in!
Minder administratieve lasten en regeldruk
Onze land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met een lasagne aan administratieve verplichtingen en na te leven regels, vanuit diverse beleidsdomeinen en verschillende beleidsniveaus.
Volgende stap in vereenvoudiging GLB
De Europese Commissie beloofde begin dit jaar een aantal vereenvoudigingspakketten – de zogenaamde Omnibuspakketten. Woensdag kwam ze met een nieuw vereenvoudigingspakket voor het GLB, een nieuwe reeks vereenvoudigingen na het eerste pakket vorig jaar in navolging van de boerenprotesten.